Saimnieks LV / 2025.gads (Marts)
Zirņi ir sens un nedaudz novārtā atstāts kultūraugs, kas nu piedzīvo savu renesansi, jo Eiropā un visā pasaulē palielinās pieprasījums pēc augu valsts proteīna. Iemesls – iedzīvotāju skaits pasaulē aizvien palielinās, bet lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kur saražot dzīvnieku izcelsmes proteīnu, rūk.
Domājot par vidi un savu veselību, patērētāji arvien vairāk izvēlas augu izcelsmes pārtikas produktus, pieaug vegānu, veģetāro un dažādu diētu popularitāte. Ja ir pieprasījums, tad ir tikai loģiski nodrošināt piedāvājumu.
Ir vērts uz zirņiem paskatīties nedaudz plašāk, ne tikai kā uz produktu/preci, ko realizēt. Iekļaujot zirņus saimniecības sējumu struktūrā, ir vairāki pozitīvi aspekti:
• tiek nodrošināta kultūraugu dažādība saimniecībā;
• var samazināt slāpekļa mēslojumu pēcaugam;
• palielinās organisko vielu saturs augsnē;
• pieaug pēcauga raža augu maiņā;
• tiek samazināta nezāļu un kaitēkļu izplatība;
• tiek ražots pārstrādes produkts ar augstu pievienoto vērtību.
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopoto informāciju pēdējos gados vērojams zirņu platību pieaugums (skat. 1. grafiku).
Zemnieki ir ieinteresēti zirņu audzēšanā, bet ir nepieciešams rūpīgi izpētīt un izstrādāt efektīvas augu aizsardzības metodes zirņu kaitēkļu un slimību ierobežošanai. Arī Eiropas Savienības proteīna stratēģijas ziņojumā ir uzsvērta kaitīgo organismu un patogēnu izplatības, uzraudzības un apkarošanas zinātniskā...
Pilnu rakstu lasiet marta SAIMNIEKS LV numurā!
„Zaļumnīca ir neliels ģimenes uzņēmums, kas audzē stādus, dārzeņus, ēdamās ...
Auzas (Avena sativa L.) ir vērtīgs vitamīnu, minerālvielu, šķiedrvielu un a...
Aprīlis ir tas laiks, kad norit zirņu sēja. Agros pavasaros zirņus var sēt ...
Lauksaimniekiem rūp, kā strādāt efektīvāk un ar mazākiem ieguldījumiem nope...