Ikdienas pārtikas produkti, ko parasti lietojam uzturā, satur daudz vērtīgu funkcionālu savienojumu, kas uzlabo veselību un labvēlīgi ietekmē organismā notiekošos fizioloģiskos procesus. Ar uzturu cilvēkam ir jāuzņem visas nepieciešamās uzturvielas – olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, minerālvielas, vitamīni, balastvielas un ūdens.
Pēdējo desmitgažu pētījumi uzturzinātņu jomā pamato pozitīvu sakarību starp noteiktām bioloģiski aktīvām sastāvdaļām pārtikas produktos un ar uzturu saistītām saslimšanām. Ir atklāta saistība starp kolorektālo vēzi un balastvielu daudzumu uzturā, polinepiesātināto taukskābju daudzumu, kalciju uzturā un osteoporozi, probiotiķiem un prebiotiķiem un zarnu trakta slimībām u.c.
Pamatojoties uz šāda veida pētījumiem, ir radies jauns termins – tā saucamais optimālais uzturs, kura centrā ir funkcionālā pārtika. Funkcionālā pārtika ir ikdienišķi pārtikas produkti, kas satur noteiktas veselību veicinošas bioloģiski aktīvas sastāvdaļas, kas pozitīvi ietekmē noteiktu organisma funkciju darbību un samazina slimības risku. Funkcionālā pārtika var tikt ražota, gan pievienojot produktam noteiktus bioloģiskus savienojumus, gan no produkta atdalot organismam nevēlamas sastāvdaļas. Funkcionālās pārtikas produkts var būt arī tāds, kurā kāda sastāvdaļa tiek mainīta un/vai pozitīvi uzlabota...
Pilnu rakstu lasiet decembra SAIMNIEKS LV numurā!
Ogres Piena fermas lopkopības daļas vadītājs Nils Bergmanis skaidro, kāpēc ...
Jūnijā noslēdzies Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta sadarbībā ar ...
Lēdurgas pagasta Pakalnu māju iemītniekus rītos modina gaiļa dziesma, un ta...
Mūsdienās arvien vairāk tiek runāts par digitalizāciju arī būvniecībā, neku...