Saimnieks LV / 2020.gads (Aprīlis.)
Priekules pilsētiņā jau septiņus gadus darbojas Meļķu ģimenes uzņēmums SIA SC Grand. Atšifrējot − SC ir sēklu cehs, grand – kaut kas liels. Uzņēmums piedāvā sēklu izstrādājumus, ko izmanto piedevās kulinārijā, kā arī kūpinātas vistas un cūkgaļas produktus. Tā ražojumi iecienīti daudzviet Latvijā un arī ārzemēs.
No Polijas ar zelta medaļu
Saimniece Inese Meļķe uzņēmumā kārto grāmatvedību un juridiskos jautājumus, pārzina personāla lietas un, ja vajag, stājas arī pie ražošanas: „Pēc reģistrētajiem datiem nodarbinām 40–45 darbiniekus, taču 75 % no tiem savus pienākumus veic uzņēmuma pārstāvniecībā Vācijā, kur sadarbojamies ar vēl citu uzņēmēju gaļas pārstrādes nozarē. Latvijā, saskaitot ražošanā nodarbinātos, esam aptuveni 10. Visiem gan tas nav pilnas slodzes darbs.”
SIA SC Grand ir sēklu cehs un gaļas cehs, kas atrodas Priekulē. Inese pastāsta, ka firma sākusi darbību 2013. gadā ar sēklu tirdzniecību, bet gaļas izstrādājumus jau iepriekš piedāvājuši, kad populāri kļuva zemnieku tirdziņi. Sākuši ar svaigu gaļu, tad pārgājuši uz kūpinājumiem. „Ražojam mazā apjomā un ar lielajiem nevaram sacensties. Konkurējam ar kvalitāti. Kad tirgos sākām piedāvāt gaļas izstrādājumus, vajadzēja domāt, kā dažādot sortimentu. Tad pievienojām sēklas un pieprasījums bija. Tagad samērā daudz braukājam pa izstādēm – esam bijuši, piemēram, Polijā, kur mūsu sēklu un riekstu maisījums Aizdars kategorijā Inovatīvākais ārzemju produkts saņēma zelta medaļu,” iestarpina Inese.
Sākumā ražotnei bijušas mazas telpas, lai paplašinātos, pieteikušies Eiropas projektam un saņēmuši 70 tūkst. EUR atbalstam. Kopā projekts bija par 100 tūkst. EUR. Līdzekļi ieguldīti modernu iekārtu iegādei, un tagad produkciju iespējams gatavot ar realizācijas termiņu līdz gada beigām. Tas atvieglo sadarbību ar pārdošanas tīkliem.
Maija Meļķe stāsta, ka Aizdarā kopā miksē septiņas sēkliņas.
Gardais Aizdars un Saldā Bite
Maira Meļķe ir uzņēmuma kvalitātes vadītāja un tirdzniecības menedžere, bet, ja vajag, tāpat kā Inese dara visu, vadītāja Agnese pašlaik ir dekrēta atvaļinājumā. „Pašas pirmās sēkliņas mēs parādījām izstādē Ražots Latvijā. Tolaik sēklas malām kafijas dzirnaviņās un cepām cepeškrāsnī. Kad par projekta līdzekļiem iegādājāmies jauno cepšanas iekārtu, veicās daudz raitāk. Pirmo sēklu maisījumu sviestmaizēm nosaucām par Aizdaru. Recepti paši izdomājām, izpētījām, ko katra sēkliņa dod veselībai. Tāpat domājām, lai cena būtu demokrātiska un lai maisījumam būtu laba garša. Aizdarā kopā miksē septiņas sēkliņas, un cilvēki to izmanto salātiem, zupām un cepšanai.
Ar Aizdaru mēs strādājam no pašiem sākumiem, tad nevilšus tapa otrs produkts – Saldā Bite (tirdzniecībā ar nosaukumu Sweet Bee), kur maisījumā ir ķirbju sēkliņas, zemesrieksti, žāvētas dzērvenes. Sēklas tiek mērcētas medus marinādē un tad grauzdētas, savukārt dzērvenes vēl pastiprina saldo garšu. Tiekot domāts arī par zāļu tējām piedāvājumā. Piemēram, čagas tēja ar dažādām piedevām – kumelītēm vai piparmētru.
Cūkgaļas mīlētāju paradīze
„Gaļu iepērkam no vietējiem ražotājiem, bet bija laiks, kad paši audzējām cūkas. Tad sapratām, ka visu nepavilksim. Mums pieprasītākie gaļas produkti ir krūtiņa un karbonāde, taču, audzējot cūkas, rodas arī citi gaļas uzkrājumi, bet uzņēmuma finansiālā kapacitāte nav tik liela, lai to visu apstrādātu vai veidotu ievērojamus uzkrājumus noliktavā. Mums tagad ir sadarbība ar firmu, kas gaļu iepērk Liepājas rajonā,” stāsta Maira. Kūpinot redzams, vai gaļas produkts neizmainās, piemēram, neuzpūšas. Tas esot kvalitātes rādītājs – ja dabīgajā kūpināšanas procesā gaļa nepasliktinās vai nerodas kādi citi mīnusi, tad izejviela ir laba.
No gaļas izstrādājumiem uzņēmuma klāstā ir klasiskā krūtiņa, sālīta un kūpināta, klasiskā mājas desa, klasiskais speķis, ziemas sezonā arī cūkas stilbi. Iecienīta ir arī marinēta un kūpināta cūkgaļas karbonāde, kā arī atsevišķi vistas gaļas produkti, kurus vairāk ražojot pēc pasūtījuma, – vistas giross un marinēti vistas šķiņķīši. Vēl ir blakus produkti – kūpināti kauli un ādas. „Ļoti sekojam savas produkcijas kvalitātei. Nevaram teikt, ka mūsu produkcijai būtu izteikti sezonāls raksturs, tomēr noteikti mazāk gaļu iegādājas jūlijā, augustā, kad ir atvaļinājumu laiks un cilvēki devušies prom atpūtā vai principā mazāk patērē gaļu. Toties īpaši izteikti pērk ziemā – novembrī, decembrī. Tad arī Saldajai Bitei ir liels noiets.
Uzņēmums gaļas produkciju saražo 1–2 t mēnesī. Taču tie nav griesti, var vēl vairāk. Jāsaprot, ka tie ir premium klases produkti un uzņēmuma saražotā gaļa nav no lētākajām. Arī tas, ka gaļai netiek pievienotas garšu pastiprinošas liekas vielas, ietekmē cenu. „Mums ir dabīgi produkti, tiem nepievienojam ūdeni un citas izejvielas, kas varētu palielināt izstrādājumu kopējo masu, līdz ar to samazinot pašizmaksu. Ja kilograms gaļas vidēji maksā 5 EUR, tad mūsu izstrādājuma cenai pārdošanā jāsanāk ne mazāk par 8 EUR. Tomēr mums savā nozarē ir pašas demokrātiskākās cenas,” stāsta Maira.
Cūkgaļu no uzņēmumiem Meļķi pašlaik iegādājas par 1.25 EUR dzīvsvarā. Tikko cūkgaļa ir deficīts, tā cenas ceļas. „Desā nedaudz pievienojam liellopu gaļu. Taču pamatu pamats ir cūkgaļa. Mēs aiz-vien paliekam pie vecās receptūras, kas ir gadiem pārbaudīta. Ko jaunu izdomāsi – garšoja vakar, garšo šodien un garšos arī rīt. Nav, ko sarežģīt dzīvi. Desa vēl varētu būt mazākos izmēros, piemēram, uz Līgo svētkiem tas noderētu. Idejas dažkārt rodas nejauši vai arī tad, ja klients jautā pēc konkrēta izstrādājuma. Ja ir kāds īpašs pieprasījums, varam pagatavot arī to, un, ja tas bijis labs, domājam, vai varētu to ieviest savā sortimentā,” pieredzē dalās Maira.
Kur nopirkt?
Uzņēmuma stends atrodas Liepājas Pētertirgū, Rīgā mūsu produkciju var iegādāties Klēts veikala tīklos, veikalā Stockmann, tāpat Maxima, Lāču un atsevišķos mazos veikaliņos,” uzskaita Inese. Viņa atzīst, ka jāiet līdzi laikam, tāpēc arī ikvienam Latvijas iedzīvotājam iespējams izdarīt pasūtījumu internetā uzņēmuma mājas lapā vai Facebook kontā ar piegādi līdz vēlamajai adresei. Priekules uzņēmēji ir elastīgi savā darbībā, spēj pielāgoties jebkura klienta vēlmēm, tāpēc būtisks pluss ir arī sadarbība ar sūtījumu piegādes firmām Omniva un Pasta stacija.
Inese lepojas, ka ne viņu piedāvātajā gaļā, ne sēklās nav klāt nekādu E vielu. Pašiem gan nepatīkot produktu nosaukumos pierakstīt klāt eko vai bio – tas visbiežāk ir pārspīlēti teikts, jo vide ir tāda, kāda ir, izejvielas arī, vismaz no savas puses izstrādājumiem nekādus mākslīgus konservantus nepievienojot. Pamatgaršvielas ir ķiploki, sāls, pipari un cukurs.
„Iespējas ir lielākas nekā šobrīd izmantojam, ir dienas, kad neražojam neko, un ir periodi, kad jāstrādā virsstundas. Viss atkarīgs no pasūtījumiem. Sēklām maisījumu apgrozījums ir aptuveni 4 tūkstoši vienību mēnesī. Jau gadiem sadarbojamies ar SIA Gemoss, kas ir mūsu sēklu un izejvielu piegādātājs. Ar kvalitāti esam apmierināti. Tagad sadarbība uzsākta arī otrā virzienā – Gemoss kļuvis par mūsu preču izplatītāju, izmantojot savu loģistiku. Līdz ar to mēs varam piedāvāt izdevīgāku cenu, jo izpaliek rūpes par preču noieta tirgu meklēšanu,” par sadarbības partneriem pastāsta Inese.
SC Grand produkciju iecienījuši iedzīvotāji no Kurzemes līdz Rīgai, bet tālāk aiz galvaspilsētas viņu gaļas izstrādājumus nevar iegādāties. Sēklas gan varot nopirkt arī Valmierā, Siguldā, Madonā, Daugavpilī, Rēzeknē. Tur uzņēmums izmanto kurjerpakalpojumus, lai gan ir vēlme pašiem sastapt savus klientus. Arī ar ārzemēm saistot nelieli privātpasūtījumi – galvenokārt, gaļas produkcija. Neliels pieprasījums pēc SC Grand produkcijas ir arī Polijā, Lietuvā, Igaunijā. Uz Krieviju aizsūtījuši produkciju pāris reižu, bet tas arī viss – biznesu ietekmējis Ukrainas un Krievijas konflikts. Arī Kazahstānā ir Priekulē saražoto produktu cienītāji, bet transporta izmaksas ir pārāk augstas, lai uzsāktu izdevīgu sadarbību. Inese atklāj, ka vidēji mēnesī uzņēmuma apgrozījums ir 10–15 tūkst. EUR.
„Mēs esam braukuši uz pasākumiem Pleskavā, Polijā, kuros piedalījās potenciālie klienti un tirdzniecības tīklu vadītāji. Taču ne visi pasākumi ir pietiekami nopietni un dod rezultātus. Kopumā jāteic, ka no mūsu saražotā pieprasītas ir gan sēklas, gan gaļa, bet kvantitātes ziņā vairāk aiziet sēklas, finansiāli ietirgotais no produkcijas sadalās puse uz pusi,” situāciju skaidro Inese. Viņa atzīst, ka Priekulē varētu būt vairāk uzņēmēju, kuri veiksmīgi darbojas, bet gan valstij, gan pašvaldībai vairāk jāiesaistās jaunu uzņēmumu un darbaspēka piesaistīšanā, atbalstīšanā un uzņēmējdarbības vides sakārtošanā.
Daudzi Kurzemes pusē iecienijuši SC Grand gaļas produkciju.
Gribētos elastīgāku attieksmi no valsts
Maira Meļķe uzskata, ka diemžēl Latvijas birokrātiskais aparāts ir pārāk konservatīvs: „Uzņēmējam jābūt elastīgam, ja ko vajag, jāprot atrast iespējas. Valsts iestādē tā nav – ir iepriekš izstrādāti strikti mehānismi un citu variantu nav. Uzņēmējs savā privātajā biznesā tā nevar atļauties. Ja valsts paskatītos uz šiem procesiem no uzņēmēja pozīcijām, tad, manuprāt, mēs varētu paveikt vairāk. Citās valstīs, piemēram, Anglijā, uzsākot uzņēmējdarbību, pirmajā gadā ir būtiskas nodokļu atlaides un nodokļu likmes ir minimālas − varētu atsperties un sākt strādāt. Ir valstis, kur, kamēr nodarbinātie jaunie cilvēki studē, uzņēmumam netiek piemēroti nekādi darbaspēka nodokļi,” salīdzina Maira un teic, ka uzņēmējam Latvijā pašlaik ir izdevīgāk nodarbināt pieredzējušu speciālistu, nevis apmācīt jaunieti bez pieredzes. Ilgtermiņā tas rada konkurētspējīga un zinoša darbaspēka trūkumu.
Ko darām tālāk?
„Mēs cenšamies iet laikam līdzi tāpat kā visi citi – ieviest jaunās tehnoloģijas, lai paaugstinātu kvalitāti. Gaļas cehā mums ir pilns aprīkojuma komplekts, lai savu ražošanu varētu nodrošināt, taču vajadzētu vēl modernākus svarus. Sēklu ceham labprāt iegādātos modernu dozētāju. Tam visam nepieciešamas finanses. Protams, ir iespējas atkal startēt kādā projektā. Ekonomikas ministrija tādus piedāvā gan energoefektivitātei, gan kanalizācijas sistēmu sakārtošanai. Par šo projektu domāsim. Ja to izdotos veiksmīgi realizēt, tas varētu būt atspaids, lai nākotnē atbilstu valstī ieviestajiem decentralizētu kanalizācijas sistēmu standartiem,” stāsta Maira Meļķe.
„Arī paši ikdienā lietojam savus produktus, piemēram, krūtiņa ir tik pārbaudīta vērtība, ka, ja mājās nekā cita nav, atveram ledusskapi un izņemam to. Krūtiņu var lietot gan zupai, gan mērcei, tāpat uz sviestmaizes,” pašu ražojumus uzteic Maira un priecājas, ka SIA SC Grand ir ģimenes uzņēmums – visi visu zina par ražošanas procesu, vienmēr var palīdzēt vai aizstāt cits citu. Vienīgā bēda, ka darbu reizēm nākas nest uz mājām un strādāt arī brīvdienās. „Mums patīk strādāt, tomēr darbaholiķi neesam. Priecājamies, ka mūsu produkcija pircējiem iet pie dūšas, un tā arī turpināsim strādāt – lai aizvien iepriecinātu pircējus ar kaut ko jaunu,” nobeidzot sarunu, sola Maira.
Našķis gan bērniem, gan pieaugušajiem.
Slaukt efektīvi nozīmē darīt to raiti, gādāt, lai dzīvnieki justos labi, un...
Agritechnica 2023 izstādē Strautmann iepazīstināja ar jaunu lopbarības savā...
Euromilk jau vairāk nekā trīs gadu desmitus ražo maisītājus, nepārtraukti p...
Gints Puplaksis, bijušais profesionālais elektriķis, nu ir viens no veiksmī...