Saimnieks LV / 2023.gads (Augusts)
Aiga Kaļva-Avotiņa ir veterinārārste ar specializāciju dzīvnieku ēdināšanā un darba pieredzi gan lielās slaucamo govju saimniecībās, gan slaukšanas tehnoloģiju uzņēmumā. Jau vairāk nekā gadu Aiga ir uzņēmuma Cargill premiksu ražotnes LNB pārstāve Baltijas valstīs. Šoreiz runājām par piena lopkopības nozari Latvijā un govju ēdināšanu.
–Kāds bijis tavs ceļš uz veterinārārsta specialitāti unpadziļinātu interesi par slaucamo govju ēdināšanu?
–Kaut arī rīdziniece, daudz laika bērnībā pavadīju laukosvecvecāku saimniecībā, kur bija gan govis, gan cūkas, gan vistas. Ļoti interesēja zirgi, bet to vecvecākiem nebija. Cerēju, ka, kļūstot par veterinārārstu, būs iespēja nodarboties ar zirgkopību.
Vectēvs mēģināja mani atrunāt, jo lielo dzīvnieku veterinārārstam ir fiziski smags darbs. Savas spītības dēļ tomēr sāku studēt veterinārmedicīnu Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (agrāk Latvijas Lauksaimniecības universitāte). Līdz zirgkopībai tā arī netiku – pēc absolvēšanas mana pirmā darbavieta bija SIA Kalna oši, kur tolaik bija aptuveni tūkstotis slaucamo govju. Kalna ošos iepazinos ar Antru Gražuli, kura mani iedvesmoja padziļināti apgūt govju ēdināšanu. Veterinārmedicīnas fakultātē tolaik par dzīvnieku ēdināšanu mācīja maz. Sapratu – ja gribam veselas govis un...
Pilnu rakstu lasiet augusta SAIMNIEKS LV numurā!
Slaukt efektīvi nozīmē darīt to raiti, gādāt, lai dzīvnieki justos labi, un...
Agritechnica 2023 izstādē Strautmann iepazīstināja ar jaunu lopbarības savā...
Euromilk jau vairāk nekā trīs gadu desmitus ražo maisītājus, nepārtraukti p...
Gints Puplaksis, bijušais profesionālais elektriķis, nu ir viens no veiksmī...