, .
cloudy 18℃
Vārda dienu svin: Vera, Vaira, Vairis

Pētījums par kailgraudu miežu izmantošanu ierauga fermentācijā un maizes cepšanā

Sanita REIDZĀNE , 11-09-2024
Pētījums par kailgraudu miežu izmantošanu ierauga fermentācijā un maizes cepšanā

Saimnieks LV / 2024.gads (Septembris)

Lai nodrošinātu cilvēka organismu ar nepieciešamajām vielām, svarīgi pārtikas ražošanā izmantot bioloģiski pilnvērtīgas izejvielas. Kailgraudu mieži sava augstvērtīgā sastāva dēļ atzīti par bioloģiski pilnvērtīgu izejvielu funkcionālo produktu izstrādei1 un vērtējami kā piemērota izejviela ierauga fermentācijai un maizes ar augstu uzturvērtību ieguvei. Kailgraudu miežu izmantošana ierauga fermentācijā tika pētīta Sanita Reidzānes promocijas darbā , kas veikts Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Pārtikas institūtā.

Mieži (Hordeum vulgare L.) ir ceturtā visplašāk audzētā graudaugu kultūra pasaulē. Eiropā miežus galvenokārt izmanto alus ražošanā un dzīvnieku ēdināšanā. Izšķir plēkšņainos un kailgraudu miežus. Kailgraudu miežu (Hordeum vulgare ssp. nudum L.) izplatība Eiropā ir salīdzinoši neliela. Lielāka izplatība sastopama Āzijas reģionā. Kailgraudu miežu pārstrādi atvieglo to uzbūve – ziedplēksne nav saaugusi ar grauda apvalkiem un kulšanas laikā tiek atdalīta līdzīgi kā rudzu un kviešu graudiem. Kailgraudu mieži ir piemērota izejviela pārtikas produktu ražošanā, piemēram, veseli graudi (grūbas), putraimi, pārslas un milti. Kailgraudu miežus izmanto maizes, cepumu, makaronu, tortilju, putru, brokastu pārslu ražošanā, galvenokārt, lai tos bagātinātu ar šķiedrvielām.

Latvijā kailgraudu mieži ir netradicionāls graudaugs, kam raksturīgs augstāks vērtīgo uzturvielu sastāvs nekā plēkšņainajiem miežiem. Latvijā selekcionētiem kailgraudu miežiem ‘Kornelija’ raksturīgs augsts olbaltumvielu, šķiedrvielu, tostarp ne-cietes polisaharīdu, īpaši β-glikānu, kā arī vitamīnu,
minerālvielu un citu bioaktīvo savienojumu saturs.

Ierauga fermentāciju izmanto maizes cepšanā. Latvijā tradicionālo rudzu maizi gatavo ar ieraugu2. Ierauga fermentāciju var sākt spontāni, izmantojot graudiem raksturīgo mikrobiotu...

 


1 Kailgraudu mieži ierauga fermentācijā. Pieejams: https://lbtufb.lbtu.lv/lv/datubazes-un-katalogi/lbtu-fundamentalas-bibliotekas-veidotas-datubazes-un-katalogi

 

 

Pilnu rakstu lasiet septembra SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Kāpēc peļņa no Latvijas liellopiem aizplūst uz ārzemēm – un kā to apturēt
Kāpēc peļņa no Latvijas liellopiem aizplūst uz ārzemēm – un kā to apturēt

Latvijas lopkopji jau sen pierādījuši savu vietu Eiropas kartē. Mūsu jaunlo...

SEKO rupjās lopbarības maisītāji – izdalītāji
SEKO rupjās lopbarības maisītāji – izdalītāji

SEKO ir uzņēmums, kas piedāvā plašāko lopbarības smalcināšanas un maisīšana...

Vai ienākumi jāsummē, nosakot PVN reģistrācijas pienākumu?
Vai ienākumi jāsummē, nosakot PVN reģistrācijas pienākumu?

Jautājums: Fiziska persona, kas reģistrējusies kā saimnieciskās darbības ...

ZS "Dravnieki" izaicinājumi un iespējas
ZS "Dravnieki" izaicinājumi un iespējas

Augšdaugavas novada Nīcgales pagasta zemnieku saimniecībā Dravnieki darboja...