, .
cloudy -0.2℃
Vārda dienu svin: Velta, Velda

Pasaules bišu dienā Latvijas Biškopības biedrība atklās informatīvo programmu "Eiropas Savienības medus – gards un dabai draudzīgs”.

Latvijas Biškopības biedrība , 18-05-2023
Pasaules bišu dienā Latvijas Biškopības biedrība atklās informatīvo programmu "Eiropas Savienības medus – gards un dabai draudzīgs”.

Ar moto “Dabas spēks karotē medus” Pasaules Bišu dienā Latvijas Biškopības biedrība (LBB) atklās informatīvu trīs gadu programmu par medu Eiropas Savienībā. Programmas atklāšanas pasākums notiks jau šo sestdien, 20. maijā 10.00-13.00 vienā no bāgātākajiem daudzveidīgas dabas objektiem Rīgā – LU Botāniskajā dārzā. Laipni aicināti gan biškopības profesionāļi, gan medus ēdāji un interesenti.

Pasākums būs aizraujošs un izklaidējoši izzinošs dažādām auditorijām – arī ģimenēm ar bērniem. LBB valdes loceklis un biškopis Jānis Vainovskis piedāvās apmeklētājiem nodegustēt dažādus medus veidus, programmas vadītājs Jānis Kronbers iepazīstinās ar programmu un prezentēs digitālu rīku, kas palīdzēs ikkatram atrast savu medus garšu – https://www.medus.lv/mana-medus-garsa. Pasākumā būs apskatāms arī īpašs bišu strops, kurā redzamas medus vācējas bites un to ikdienas gaitas.

Informatīvās programmas mērķis ir veicināt medus patēriņu ikdienā, informēt par medus veidiem un to lietošanu, izglītot par biškopības saistību ar dabas daudzveidību Eiropas Savienībā. Bitēm un apputeksnētājiem ir būtiska loma mūsu vides ilgtspējā. Apputeksnējot dažādus augus, tās nodrošina augļu, dārzeņu un citu kultūraugu augšanu kā arī bioloģisko daudzveidību.

Sabiedrības informēšana ir nepieciešama, jo patērētāju aptaujas rāda, ka šobrīd 33% patērētāju priekšroku dod dažādu ziedu medum, kuram seko liepu ziedu medus ar 30% patērētāju. Pārējos medus veidus iecienījis tikai katrs desmitais patērētājs. Aptaujās redzam, ka viens no galvenajiem cēloņiem ir informācijas trūkums par medus dažādajām garšas īpašībām un pielietošanas iespējām. Tāpēc programmas ietvaros iedzīvotājiem būs iespēja aizraujošā veidā atrast savu medus garšu, uzsver Juris Šteiselis, Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs.

Programmu "ES medus – gards un dabai draudzīgs" līdzfinansē ES.

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Vienkārši par sarežģīto – pedagogus aicina FoodEducators projekts
Vienkārši par sarežģīto – pedagogus aicina FoodEducators projekts

Piena, zivju, drošas pārtikas dienas, izpratne par pārtikas zinātni un sist...

Rudens uzņemšana inkubācijas programmā sāksies 16. septembrī
Rudens uzņemšana inkubācijas programmā sāksies 16. septembrī

No 16. līdz 30. septembrim notiks pieteikumu pieņemšana dalībai inkubācijas...

Konkurss – #TasteTheOceanContest
Konkurss – #TasteTheOceanContest

#TasteTheOcean (tulkojumā no angļu valodas – “Izbaudi okeānu”) ir Eiropas S...

Balsojums par Eiropas Gada koku
Balsojums par Eiropas Gada koku

Aicinām piedalīties un atbalstīt Eiropas Gada koka balsojumu, Kaņepju ozolu...