, .
fair_day 10.2℃
Vārda dienu svin: Māris, Mārica, Maigurs

Mazliet elegances ekskluzīvie saldumi

Dace Ezera , 08-02-2021
Mazliet elegances ekskluzīvie saldumi

Saimnieks LV / 2021.gads (Februāris.)

Aizputē ar labiem panākumiem darbojas ģimenes uzņēmums Mazliet elegances, kas ražo ekskluzīvus saldumus. Katru gadu to klāsts papildinās ar vismaz diviem jauniem produktiem.  Īpašnieces Karīna un Agate ir lepnas ar savu uzņēmumu – gardumus iemīļojuši ne tikai  vietējie aizputnieki, bet iepirkties brauc arī liepājnieki, rīdzinieki un saldummīļi no vēl citām pilsētām.

Viss top no dabīgiem produktiem
„Mūsu uzņēmums pastāv tikai trīs gadus. Esam divas īpašnieces – es un Agate Gūtmane, nevienai no mums nav konditora izglītības. Dzīvojot mazpilsētā un domājot, ko varam iegādāties šeit vai citās lielākās pilsētās, radās plāns sākt ko veidot Aizputē, lai vietējiem iedzīvotājiem pēc izsmalcinātiem saldumiem nebūtu jādodas uz Liepāju vai Rīgu, bet gluži otrādi – lai liepājnieki un rīdzinieki brauktu pie mums. Idejas pamatā ir ekskluzīvu konditorejas izstrādājumu ražošana. Pašā sākumā tie bija franču makarūni. Nākamie kārumi bija ogu zefīri un eklēri,” sarunu uzsāk Karīna Gūtmane, pastāstot, ka Mazliet elegances ir ģimenes uzņēmums, jo viņas un Agates vīri ir brāļi.

Jau no paša sākuma primārais bijis, lai produkti būtu no dabīgām izejvielām. Meklējušas saimniecības, kur iegādāties lauku olas, bioloģiskos miltus. „Savus izstrādājumus gatavojam no visām šīm dabīgajām izejvielām. Miltus pasūtām no Valmieras puses, olas no Kuldīgas. Gan pašas braucam pakaļ, gan ar Omnivas starpniecību saņemam,” atklāj Karīna. Sava veikala viņām nav, bet uz svētku laiku, sagaidot Ziemassvētkus un Jauno gadu, ir izveidots stends. Aizputnieki viņu ražojumus esot iecienījuši, tāpat saldumus iegādāties brauc no Liepājas, Kuldīgas, Kandavas, reklāma pamanīta sociālajos tīklos. Kāds caurbraucot piestāj Aizputē, cits pie Mazliet elegances iegādājas kārumus sev vai nolūko dāvanai. Cilvēki iegriežas labprāt – tāds ir Agneses novērojums, un uzņēmējas ir pateicīgas pircējiem, kuri atbalsta vietējos ražotājus.

Ja pašām negaršotu, citiem nepiedāvātu
„Mums ir, piemēram, piegādes uz Liepāju otrdienās un piektdienās, bet gribētāji bieži vien paši zvana un saka, ka brauc no Liepājas uz Kuldīgu un grib paviesoties arī pie mums. Tas ir patīkami, ka cilvēki īpaši plāno iegriezties pie mums, nevis kādā tirdzniecības centrā. Esam mājražotāji, visas izejvielas pērkam oficiāli, maksājam visus nodokļus, ņemot to visu vērā, mūsu produkcija nav dārga. Protams, lielražotāju preci veikalos var iegādāties lētāk. Tomēr gribas uzsvērt, ka mūsu cena ir atbilstoša kvalitātei,” skaidro Karīna un teic, ka pašām garšojot piedāvātie izstrādājumi – ja negaršotu, tad jau neražotu.

Ja uzņēmums sarūpē jaunu produktu, pieslīpēta tiek katra recepte, katra garšas nianse. Pirmās ekspertes ir Karīna un Agate, nākamie − vīri, vecāki, bērni, arī kolēģi, jo Karīna paralēli aizņemta arī vēl citā darbavietā. „Lai nonāktu līdz pareizai garšai, konsistencei, izskatam, jāpiestrādā, – tas nav uzsit knipi un gatavs! Katram produktam līdz gala versijai ceļš bijis garš. Izstrādājumi ir roku darbs, bet nevienai no mums nav konditora izglītības, lai gan es jau no mazām dienām ļoti mīlu šo nodarbi. Cepu un gatavoju, kopš sevi atceros. Tā vienmēr bijusi sirdslieta. Tad nu šo sirdslietu uzlikām uz papīra, izveidojām uzņēmumu un sākām darboties. Tāds bija sākums,” saka Karīna, turpinot, ka viņas un Agates vīram Aizputē piederējusi ēka, abas sievas tobrīd bijušas bērnu kopšanas atvaļinājumā. Vīri teikuši: „Jums ir kaut kas jāizdomā, jo ar to namu vajadzētu kaut ko darīt.”

Tā kā pašiem daudz naudas nebija, bet starta kapitāls uzņēmuma uzsākšanai nepieciešams, nolēmušas rakstīt projektu. „Bija vien mēnesis laika, lai saprastu, ko tad īsti vēlamies darīt, un uzrakstītu projektu. Izlēmām piesaistīt Agates tanti Sanitu Kaļitu, kura gan arī nav konditore, bet prot pagatavot ārkārtīgi garšīgus saldumus. Uz viņu likām lielās cerības – viņa būs mūsu galvenā konditore! Aizbraucām un prasījām, vai tante vēlas ko pamainīt savā dzīvē, jo ikdienā viņa tirgo krēslus. Atbilde bija: „Labi, ja jūs sakārtosiet papīrus, es varu cept!” To mums tikai vajadzēja dzirdēt. Ķērāmies pie lietas, lai uzņēmums sāktu darboties. Tante palīdzēja arī izstrādāt un pieslīpēt dažādas receptes. Mēs sākām braukāt pa tirdziņiem, bet nu gan vairs to nedarām. Tante arī pašlaik darbojas citā jomā,” paskaidro Karīna.

Pavasarī – topā ogu zefīri
Jau no uzņēmuma pirmsākumiem mērķis bija − nestagnēt uz vietas, sekot līdzi ēdienu modei, vadīties pēc tendencēm, kas valda tirgū. „Mums šobrīd ir pilnīgi jauni, veselīgi produkti. Ir vegānu kūkas, piedāvājums cilvēkiem ar dažādām alerģijām. Gadā izstrādājam vismaz divus jaunus produktus. Tas nav ļoti daudz, bet arī nav maz. Sākot ražot kādu no produktiem, jāiziet cauri apjomīgam ciklam – jāsagatavo receptūra un jāsagādā atbilstošās sastāvdaļas, jāaprēķina enerģētiskā vērtība u.c. Sagatavošanas posms ir laikietilpīgs,” uzsver Karīna un atzīmē, ka katrai sezonai ir atbilstošs saldumu klāsts. Vasarā noteikti Pavlovas kūciņas, kas Aizputē ļoti pieprasītas. Ziemā topā ir šokolādes našķis − šokolādes desa no pašu gatavotiem cepumiem, kondensētā piena, sviesta, šokolādes, kakao. Sātīgs deserts – pagaršo vienu šķēlīti un esi jau saņēmis Ziemassvētku sajūtu. Savukārt pavasarī ļoti pieprasīti ogu zefīri, jo tad prasās kāds svaigums, ilgojamies pēc vasaras. Zefīrus gatavo no dažādām ogām, dažādu krāsu. Mākslīgās krāsvielas nepievieno. Karīna atklāj, ka noteikti gribētu paplašināt ražošanu un piedāvājumu, bet šobrīd iespējams gatavot produktus vien pēc pasūtījuma. Tomēr uzņēmējas ir apņēmības pilnas nākotnē savus ražojumus piedāvāt arī realizācijai veikalos.

Maksā nodokļus no katra eiro
„Cilvēki nāk pie mums un prasa darbu, bet šobrīd vēl nevaram pieņemt jaunus darbiniekus. Tomēr ceram, ka produkcijas apjomi augs un tiešām būs iespēja pieņemt gribētājus darbā. Tas mums − uzņēmuma īpašniecēm ir kompliments, ka nav jāiet un jāmeklē speciālisti, bet cilvēki paši zvana, sūta CV un ir ļoti ieinteresēti,” atzīst Karīna, piebilstot, ka viņa gribētu, lai pircēji atbalsta vietējos ražotājus, mazos veikaliņus. Viņas ar Agati ir gatavas atbalstīt vietējos zemniekus, savos produktos izmantojot viņu ražojumus. „Mēs ļoti labprāt sagaidītu arī no mūsu klientiem, lai viņi izvēlas kvalitatīvu roku darbu, lai viņiem nebūtu vienalga, no kādām sastāvdaļām kūka gatavota. Būtu labi zināt garduma izcelsmi, no kurienes nācis, kas ražojis. Gribētu novēlēt mums visiem šajā sarežģītajā laikā atbalstīt savus latviešu uzņēmumus, lai arī kurā jomā tie darbotos. Sadarbība uzņēmējiem ar valsti nav vienkārša, mēs maksājam visus nodokļus no katra eiro, kas ienāk mūsu kontā. Viegli nav, bet ticam, ka, godīgi visu pildot, varam sagādāt nodrošinātu dzīvi. Protams, gribētos, lai nodokļi ir mazāki, bet, vai būs mūsu spēkos to ietekmēt, vai mūs sadzirdēs, par to šobrīd grūti spriest,” atvadoties teic Karīna.

 

 

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Rudzu maize – Latvijas sirds maize
Rudzu maize – Latvijas sirds maize

Rudzu maize izsenis bijusi latviešu ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, kas ...

Saimniekojam gudri un bioloģiski!
Saimniekojam gudri un bioloģiski!

Gundaram Stiebriņam šī ir 14. sezona, saimniekojot bioloģiski. Pārdomāti lē...

Bioloģiskā lauksaimniecība – vairāk plusu nekā mīnusu
Bioloģiskā lauksaimniecība – vairāk plusu nekā mīnusu

Kā zināms, bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumu sertifikāciju Latvijā veic...

Mīlot to, kas tev zem kājām
Mīlot to, kas tev zem kājām

Pazemes ezeriem bagātajā Pārgaujas novada Straupes pagasta bioloģiskajā sai...