Saimnieks LV
, .
partlycloudy_day 13.2℃
Vārda dienu svin: Elfrīda, Sintija, Sindija

Izmanto programmu Vesels augs veseliem ziemas kviešiem!

Elīna Andiņa , 14-11-2023
Izmanto programmu Vesels augs veseliem ziemas kviešiem!

FOTO: LLKC. Publicitātes foto.

Saimnieks LV / 2023.gads (Septembris)

Piecu gadu garumā Latvijā īstenots apjomīgs projekts* ziemas kviešu slimību attīstības risku izvērtējumam, kas rezultējies tiešsaistes sistēmā Vesels augs. To bez maksas vietnē www.veselsaugs.lv var izmantot ikviens ziemas kviešu audzētājs, lai pārliecinātos, kādas slimības attiecīgajā augu attīstības posmā var draudēt un vai ir nepieciešams lietot fungicīdu. Plašāk par projektu stāsta LLKC Ogres biroja augkopības konsultante Ieva Kamerāde - Sniedze.

– Atgādiniet vēlreiz, kādēļ bija būtiski īstenot šādu projektu?
– Es gan pati neesmu projektā klāt no tā pirmsākumiem, tomēr zinu, cik ļoti grūti izlemt lietot vai nē kviešu laukā fungicīdus. Latvijā ir izplatīta ziemas kviešu audzēšana, un to ražību un attiecīgi arī rentabilitāti bieži ietekmē lapu un vārpu slimības. Īpaši aktuāla ir kviešu lapu dzeltenplankumainība, kuras attīstību un izplatību ietekmē laikapstākļi, sevišķi no krišņu daudzums, priekšaugs, augsnes apstrāde un arī šķirņu izvēle. Tieši tādēļ arī tika veidota šī lēmumu pieņemšanas...

 

 

 

Pilnu rakstu lasiet novembra SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Kā droši ieguldīt Baltijas valstu uzņēmumu obligācijās
Kā droši ieguldīt Baltijas valstu uzņēmumu obligācijās

Kas ir finansiālā drošība? Manuprāt, tā ir sajūta, kad mana turība nav vien...

VMS™ Batch Milking robotizētā slaukšanas zāle
VMS™ Batch Milking robotizētā slaukšanas zāle

Piensaimniecības, kur izmanto robotizētas slaukšanas iekārtas, pārliecināju...

Putnkopība Latvijā: nozare ar tradīcijām un izaicinājumiem
Putnkopība Latvijā: nozare ar tradīcijām un izaicinājumiem

„Patlaban putnkopība ir viena no efektīvākajām un spēcīgākajām lauksaimniec...

Laikapstākļi un skābbarības sagatavošana
Laikapstākļi un skābbarības sagatavošana

Skābbarības kvalitāte nesākas skābbarības bedrē, tā iegūst potenciālās apri...