, .
clearsky_night 13.2℃
Vārda dienu svin: Vizbulīte, Viola, Vijolīte

Inovācijas lauksaimniecībā un pārtikas nozarē ir neizbēgamas

Elīna Andiņa , 16-08-2023
Inovācijas lauksaimniecībā un pārtikas nozarē ir neizbēgamas

Saimnieks LV / 2023.gads (Augusts)

Alīna Dolmate Latvijā pārstāv Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (European Institute of Innovation & Technology – EIT) zināšanu un inovāciju kopienu EIT Food. Tās mērķis ir veicināt inovācijas pārtikas industrijā, ietverot arī lauksaimniecību un ražošanu, veidojot saites starp pētniekiem, lielajiem nozaru uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, studentiem un piedāvājot dažādas uzņēmējdarbības atbalsta programmas.

– Pastāstiet par Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta galvenajiem uzdevumiem!
Alīna Dolmate:
EIT ir Eiropas lielākā inovācijas ekosistēma, kas apvieno gandrīz 3000 partneru no Eiropas vadošajām uzņēmējdarbības, pētniecības un izglītības organizācijām. EIT Food ir institūta lauksaimniecības un pārtikas inovāciju kopiena, kas apvieno vairāk nekā 200 organizācijas no visas Eiropas un ir lielākā šāda veida organizācija pasaulē. Tajā iesaistās arī tādas zināmas iestādes kā Rīdīngas, Kembridžas, Varšavas universitāte, no Latvijas – Rīgas Tehniskā universitāte. Mēs veicinām sadarbību gan ar Rīgas Stradiņa universitāti, gan LBTU, gan dažādām pētnieciskajām iestādēm, piemēram, BIOR un pārtikas ražotājiem.

EIT Food mērķis ir padarīt pārtikas sistēmu pārskatāmāku, ilgtspējīgāku un uzticamāku, lai tā aptvertu visus iesaistītos ķēdes posmus koncepcijā No lauka līdz galdam – tātad no augsnes līdz pat produktam uz ēdāja galda. Uzskatām, ka 20. gs. pārtikas sistēmai ir jāmainās – to ietekmē gan modernizācija, gan krīzes. Šiem nolūkiem ir izveidotas vairākas atbalsta programmas – gan jaunuzņēmumu izveidei, gan inovāciju, pētniecības un sadarbības uzsaukumi, gan dažādas patērētāju izglītošanas aktivitātes. Būtiski, ka tiek piedāvāti izglītojošie materiāli skolām un universitātēm, lai iedvesmotu radīt inovācijas pārtikas sektorā un mudinātu tajā vispār aktīvāk darboties. Tirgus potenciāls pārtikas un lauksaimniecību inovāciju sektorā Eiropā ir ap 200 milj. EUR, bet tikai 4 % jaunuzņēmumu izvēlas inovēt šajā sektorā! Te slēpjas liels iespēju potenciāls.

Kopš 2019. gada EIT Food inovāciju un koprades kontaktpunktu jeb HUB Latvijā pārstāv RTU, kas fiziski atrodas RTU Zinātnes un inovāciju centrā. Esmu tā vadītāja, gan realizējot aktivitātes vietējā tirgū, gan identificējot jaunuzņēmējus, pētnieku komandas, zinātniekus, ko tālāk virzīt uz starptautiskajām atbalsta programmām.

– Kāda loma ir lauksaimniecībai šajās pārtikas sistēmu inovācijās?
– Ilgtspējīga lauksaimniecība un emisiju mazināšanu šajā sektorā ir viena no trim lielajām EIT misijām, lai notiktu pārmaiņas pārtikas ražošanas sektorā. Te tiek skarti vairāki jautājumi – gan augsnes veselība, gan tehnoloģiju ieviešana...

 

 

Pilnu rakstu lasiet augusta SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Govju virusālā diareja – pasaules mēroga izaicinājums piena lopkopībā
Govju virusālā diareja – pasaules mēroga izaicinājums piena lopkopībā

Govju virusālā diareja (Bovine viral diarrhoea, BVD) ir liellopu infekcijas...

Tukuma piens attīstības stāsts
Tukuma piens attīstības stāsts

Tukuma piens ir viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. S...

SIA "Naukšēni" – inovatīvi un droši sava ceļa meklējumos
SIA "Naukšēni" – inovatīvi un droši sava ceļa meklējumos

SIA Naukšēni Valmieras novadā izveidojusies no savulaik spēcīgās kopsaimnie...

Fendt 700 Vario Gen7 – jauns etalons savā jaudas klasē
Fendt 700 Vario Gen7 – jauns etalons savā jaudas klasē

Par Fendt 700 Vario septīto paaudzi jeb Gen7 būs dzirdējis ikviens, kas kau...