Saimnieks LV
, .
clearsky_day 20.9℃
Vārda dienu svin: Biruta, Mairita, Bernedīne

EIT Food un nozares uzņēmumi nāk klajā ar izaicinājumu radīt inovācijas ilgtspējīgai lauksaimniecības un pārtikas nozares nākotnei

Lāsma VAIVARE , 29-02-2024
EIT Food un nozares uzņēmumi nāk klajā ar izaicinājumu radīt inovācijas ilgtspējīgai lauksaimniecības un pārtikas nozares nākotnei

Saimnieks LV / 2024.gads (Janvāris)

21. novembrī RTU Zinātnes un inovāciju centrā norisinājās ideju konkurss EIT Food Challenge Lab 2023, kas ir Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) pārtikas industrijas zināšanu un inovāciju kopienas EIT Food aktivitāte. Latvijā to īsteno EIT Food HUB Latvija sadarbībā ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Zinātnes un inovāciju centru.

No 2023. gada 27. oktobra līdz 4. novembrim studenti, pētnieki, jaunuzņēmēji, pārtikas un lauksaimniecības nozarē nodarbinātie, kā arī citu jomu profesionāļi, kas ieinteresēti veidot ilgtspējīgu lauksaimniecības nākotni, tika aicināti pieteikties dalībai EIT Food Challenge Lab 2023 un izstrādāt novatoriskus risinājumus nozīmīgiem lauksaimniecības un pārtikas nozares izaicinājumiem.

EIT Food Challenge Lab 2023 mērķis ir, izmantojot dizaina domāšanas metodes un apvienojot akadēmisko izcilību un specifiskas nozares zināšanas, īsā laikā radīt potenciālus biznesa risinājumus un mazināt plaisu starp zinātni un uzņēmējdarbību. Lai nodrošinātu starpdisciplinaritāti komandā, tajā aicināti piedalīties studenti, pētnieki un profesionāļi ar zināšanām dažādās jomās – no biotehnoloģijām līdz biznesa attīstīšanai.

Konkursu atbalstīja uzņēmumi Bayer un DOJUS Latvija, definējot nozarei aktuālus izaicinājumus. Bayer dalībniekus rosināja radīt risinājumus, kas paātrinās virzību uz ilgtspējīgu lauksaimniecību, sekmējot pārtikas ražošanu un vienlaikus mazinot ietekmi uz vidi. Arī DOJUS Latvija izaicinājums bija tieši saistīts ar negatīvās ietekmes mazināšanu lauksaimniecībā, padarot to ilgtspējīgu. Proti, dalībniekiem bija jādomā, kā samazināt lauksaimniecības radītās emisijas, ieviešot rīkus, kas, piemēram, reāllaikā mēra augsnes pH un, balstoties datos, uzlabo augsnes un tehnikas veiktspēju.

Lai stimulētu risinājumu attīstību, katrā kategorijā tika noteikta uzvarētājkomanda, kas saņēma 2000 EUR lielu naudas balvu, kā arī iespēju veidot un attīstīt jaunuzņēmumu sadarbībā ar industrijas pārstāvjiem EIT Food uzņēmējdarbības atbalsta programmās.

21. novembrī RTU Zinātnes un inovāciju centrā komandas prezentēja savu darbu žūrijai.

Uzvaru EIT Food Challenge Labs 2023 Bayer Crop Science Latvija grupā un 2000 EUR naudas balvu ieguva iGEM Latvia-Riga spin-out projekts CyCloShield. Pārveidojot šī gada iGEM projekta pamatus par ciklisko peptīdu sintēzi, CyCloShield ir radies kā biotehnoloģisks herbicīdu rezistentu nezāļu apkarošanas problēmu risinājums.

Dojus Latvija grupā uzvaru un 2000 EUR naudas balvu ieguva komanda AGRO, izstrādā nano-satelītu tīklu un savu visaptverošo lietotni, kas apkopo informāciju par augsnes pH, mitrumu, saknēm, attēliem un biomasu. Pateicoties mākslīgajam intelektam, iegūtie dati tiek analizēti, lai identificētu potenciālas problēmas, piemēram, slimības un nezāļu izplatību, sniedzot lauksaimniekiem ieteikumus reāllaikā.

Komandas AGRO līderis Harvijs Tučs komentē dalību konkursā: „EIT Food Challenge Lab mani iedvesmoja izpētīt, vai es savas idejas varētu pielāgot pārtikas un lauksaimniecības nozarei. Guvu iespēju satikties ar nozares ekspertiem, lauksaimniekiem un uzņēmējiem, kas palīdzēja ideju uzlabot. Tagad kā komanda apzināmies, ka mūsu ideja ļoti labi iekļaujas pārtikas un lauksaimniecības nozarē, un plānojam turpināt attīstību. Esam arī sazinājušies ar Bayer un Dojus par iespējamo atbalstu mūsu ideju īstenošanai.”

Īpašu atzinību no Dojus Latvija saņēma RTU Elektronikas fakultātes maģistrantūras students Sergejs Umnovs un Transporta elektronikas un telemātikas fakultātes bakalaura students Aleksandrs Voika jeb komanda Agritech, kas Challenge Lab laikā izstrādāja automātisku augsnes pH mērīšanas rīku – inovatīvu, modulāru risinājumu, kas ir paredzēts, lai vienkārši integrētos ar kultivatoriem un nodrošinātu reāllaika pH mērījumus laukā.

Konkursā tika prezentētas arī citas inovatīvas, pieminēšanas vērtas idejas.

AgroRobot komanda izstrādā inovatīvu ierīci, kas izmanto mākslīgā intelekta objektu atpazīšanu, lai automatizētu ravēšanas mašīnas. Viņu risinājums ne tikai palielina efektivitāti, bet arī sniedz lauksaimniekiem vērtīgu informāciju uz datiem balstītu lēmumu pieņemšanai.

LRL (Latvenergo radošā laboratorija) komanda izstrādā tehnoloģiju augsnes veselības noteikšanai, kā rādītājus izmantojot nezāļu populācijas un ar uzlaboto datorredzi identificējot, kāda ir augsnes minerālkompozīcija. Tas ļauj lauksaimniekiem optimizēt augsnes veselību, samazināt pesticīdu izmantošanu un palielināt ražu, ieviešot mēslojuma stratēģijas, kas risina nezāļu augšanas pamatcēloņus.

KBK komanda attīsta risinājumu ilgtspējas izglītībai lauksaimniecībā, izmantojot savu pieredzi uzņēmējdarbībā, lauksaimniecībā un mārketingā. Viņu priekšlikums ietver izglītojošu pasākumu sēriju un paraugfermas izveidi, sniedzot praktisku pieredzi ilgtspējīgas lauksaimniecības praksei.

FARMTRACE komanda izstrādā inovatīvu risinājumu, kas stiprina mazos lauksaimniekus, izmantojot blokķēdes tehnoloģiju un gudros līgumus. FARMTRACE platforma integrē ekoloģisko marķēšanu, lai izglītotu lietotājus par lauksaimnieku vides ietekmi un veicinātu pozitīvas izmaiņas lauksaimniecības praksēs.

EIT Food Hub Latvija vadītāja Alina Dolmate uzsver: „Kā RTU Zinātnes un inovāciju centra pārstāve. Esmu gandarīta par sadarbībā ar nozares partneriem veiksmīgi aizvadīto EIT Food Challenge Lab pasākumu. Komandas bija brīnišķīgi daudzveidīgas, un to dalībnieki bija gan inženieri, gan elektroniķi, gan biotehnologi, kas ļāva gūt daudzpusīgu risināno izicinājumu skatījumu. Esmu pateicīga par fantastisko mūsu nozares partneru atbalstu un aktīvo iesaistīšanos, kam bija būtiska nozīme, lai šis pasākums izdotos.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Kā droši ieguldīt Baltijas valstu uzņēmumu obligācijās
Kā droši ieguldīt Baltijas valstu uzņēmumu obligācijās

Kas ir finansiālā drošība? Manuprāt, tā ir sajūta, kad mana turība nav vien...

VMS™ Batch Milking robotizētā slaukšanas zāle
VMS™ Batch Milking robotizētā slaukšanas zāle

Piensaimniecības, kur izmanto robotizētas slaukšanas iekārtas, pārliecināju...

Putnkopība Latvijā: nozare ar tradīcijām un izaicinājumiem
Putnkopība Latvijā: nozare ar tradīcijām un izaicinājumiem

„Patlaban putnkopība ir viena no efektīvākajām un spēcīgākajām lauksaimniec...

Laikapstākļi un skābbarības sagatavošana
Laikapstākļi un skābbarības sagatavošana

Skābbarības kvalitāte nesākas skābbarības bedrē, tā iegūst potenciālās apri...