, .
fair_day 10.2℃
Vārda dienu svin: Māris, Mārica, Maigurs

Donas maize – roku darbs no vietējām izejvielām

SIA Dona , 22-07-2021
Donas maize – roku darbs no vietējām izejvielām

Saimnieks LV / 2021.gads (Februāris.)

Salas novadā, 140 km no Rīgas, paslēpusies simtgadīgās priedēs, atrodas maizes ceptuve Dona. Latvijas maizes ražotāju tirgū esam pirmajā sešiniekā. Ražošanas apjomu ziņā mūs apsteidz lielie uzņēmumi, kur maizes cepšanas process ir pilnībā automatizēts, taču maizes kvalitātes ziņā Dona ir spēcīgs konkurents maiznieku vidū. Donā joprojām pārsvarā izmantojam roku darbu, saglabātas sentēvu tradīcijas maizes cepšanā.

SIA Dona ir 100 % Latvijas uzņēmums, īpašnieki ir tieši saistīti ar ražošanu un pārzina situāciju. Mūsu produkciju var iegādāties visā Latvijā – gan lielajos veikalu tīklos, gan arī mazajos lauku veikaliņos. Tāpat Dona aktīvi sadarbojas ar pašvaldību iestādēm – skolām, bērnudārziem un pansionātiem.

Galvenie darbības virzieni uzņēmumā ir maizes un konditorejas izstrādājumu ražošana. Galvenās investīcijas tiek ieguldītas ražošanā. Tā kā maizes ražošanas tirgus ir pārsātināts, galveno uzmanību Dona velta maizes un konditorejas izstrādājumu kvalitātei.

Izstrādājumu sortimentā ir ap 50 veidu plaucētās un rauga mīklas maizes:
• rudzu un saldskābā maize – vairāk nekā 30 nosaukumu klaipi no 260 g līdz 2.5 kg,
• baltmaize – 20 nosaukumu un veidu kukulīši,
• konditorejas izstrādājumi – no rauga un kārtainās mīklas, tortes un kūkas.

Šajā plašajā piedāvājumā sev tīkamo atradīs gan smaga fiziska darba darītāji, gan veselīga dzīves veida piekritēji, gan gardēži, kas nemēdz sev neko atteikt.

Gatavošanas process
Īpaši lepni esam ar savu Donas rudzu maizi – tā ir maize ar iesala dvēseli. Latviešu rupjmaizei līdzīgas pasaulē nav – to zina katrs. Maizes tirgū izvēle ir liela, bet reti kurai piemīt visas kvalitatīva produkta īpašības – smarža, garša, konsistence un izskats. Tāda ir Donas rudzu maize, tautā saukta arī par klona vai rupjmaizi.

Mūsu rudzu maize top pēc senām receptēm no rudzu plaucējuma bāzes, izmantojot roku darbu. Donā strādā maiznieki ar lielu pieredzi un mīlestību pret savu darbu. Viņi savas zināšanas smēlušies pie īstām latvju saimniecēm, mācījušies receptes un apguvuši senlaicīgās īstās mūsu maizes cepšanas iemaņas. Tiek plaucēti milti, raudzēti ar dabīgo ieraugu, kukulīši veidoti ar rokām. Tāpēc tie, kas pazīst, mīl un ciena tradicionālo maizi, izvēlas mūsu produkciju.

Vietējās izejvielas
Esam Latvijas patrioti, tāpēc viens no SIA Dona pamatprincipiem ir izmantot vietējās izejvielas un ražot pēc iespējas dabisku produkciju. Diemžēl dažas nepieciešamās sastāvdaļas, kā margarīnu, cukuru un raugu, Latvijā vairs neražo.

No vietējiem ražotājiem iegādājamies kviešu un rudzu miltus, ķimenes, iesalu, ķiplokus, augļus un ogas, kā arī piena produktus.

Ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar AS Dobeles dzirnavnieks. Lai ražotu labu un pircēju pieprasītu produktu, ir nepieciešamas kvalitatīvas izejvielas. Īpaša uzmanība tiek pievērsta miltu cepamīpašībām un kvalitātei. Svarīgs ir miltu maluma rupjums un bīdeļmiltu krāsa.

Rudzu maizes ražošanā izmantojam gan rupja maluma rudzu miltus, gan pilngraudu rudzu miltus.

Diemžēl, kopš nedarbojas AS Jelgavas dzirnavas, daļa rudzu miltu jāiepērk no Tartu dzirnavām. Cerams, ka jaunie Jelgavas dzirnavu saimnieki atjaunos dzirnavu darbību. Latvijā tiek daudz audzēti rudzi, būtu labi, ka tos arī maltu tepat. Katra neliela maiznīca savas dzirnavas nevar atļauties.

Maizniekiem bieži jautā: „Kāpēc agrāk maize bija smaržīgāka un garšīgāka?” Tas tāpēc, ka kādreiz maize pārdošanā bija negriezta un negrieztam maizes klaipiņam ilgāk saglabājas gan aromāts, gan garša. Paņemt rokās rudzu maizes klaipu, piespiest pie krūtīm, nogriezt kārtīgu šķēli un sajust īstas rudzu maizes smaržu – tās ir īpašas sajūtas.

Pēc mūsu novērojumiem, lauksaimnieki arvien biežāk izvēlas audzēt ražīgākas rudzu šķirnes un cepamīpašības viņiem kļūst arvien mazāk svarīgas. Ar labām cepamīpašībām ir Latvijas vietējā rudzu šķirne ‘Kaupo’. Maiznieki kopā ar lauksaimniekiem un Zemkopības ministriju pašlaik strādā pie tā, lai miltu un maizes ražošanā tiktu izmantoti šķirnes ‘Kaupo’ rudzi.

Brūns un smaržīgs rudzu maizes klaips ir Latvijas simbols. Mēs esam lepni, ka Donā tiek strādāts tā, lai maizes kukulītis būtu un paliktu mūsu dzīvesziņas un esības pamatu pamats.

 

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Rudzu maize – Latvijas sirds maize
Rudzu maize – Latvijas sirds maize

Rudzu maize izsenis bijusi latviešu ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, kas ...

Saimniekojam gudri un bioloģiski!
Saimniekojam gudri un bioloģiski!

Gundaram Stiebriņam šī ir 14. sezona, saimniekojot bioloģiski. Pārdomāti lē...

Bioloģiskā lauksaimniecība – vairāk plusu nekā mīnusu
Bioloģiskā lauksaimniecība – vairāk plusu nekā mīnusu

Kā zināms, bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumu sertifikāciju Latvijā veic...

Mīlot to, kas tev zem kājām
Mīlot to, kas tev zem kājām

Pazemes ezeriem bagātajā Pārgaujas novada Straupes pagasta bioloģiskajā sai...