, .
cloudy -1.5℃
Vārda dienu svin: Rita, Vita, Olita

Dabas gardumi moto – celties un darīt pašam

Dace Drošprāte , 07-11-2022
Dabas gardumi moto – celties un darīt pašam

Rīgas pievārtē, skaistā priežu meža ielokā savu gardo augļu un ogu oāzi ļoti mērķtiecīgi un veiksmīgi veido Ieva un Jānis Sprižas kopā ar saviem trīs bērniem. Ir pārsteidzoši, ko iespējams panākt ar zināšanām, pieredzi un vēlmi darīt. Lai vismaz nedaudz ielūkotos viņu bioloģiskās saimniecības IK Dabas gardumi biznesa virtuvē, aicinājām uz sarunu Ievu.

– Kur atrodas saimniecība un kāda ir tās vēsture?
Ieva Spriža:
– Saimniecība atrodas Mārupes novada pašā tālākajā nostūrī pie Cenu tīreļa purva, kur 90. gados vīra vecāki nopirka zemi. Šeit tika turētas slaucamās piena govis, vīrs pārņēma saimniecību 2006. gadā, palaižot tēti pensijā. 2011. gadā nolikvidējām piena lopus un pārgājām uz gaļas liellopu audzēšanu. Kad 2013. gadā piedzima mūsu otrs puika, atteicāmies arī no gaļas liellopiem, jo apkārtnē nebija pieejamas ganības, un izlēmām pievērsties augļkopībai.

– Kas jūs ar vīru esat pēc izglītības?
– Jānis ir pabeidzis Bulduru Dārzkopības vidusskolu un studējis LLU Lauksaimniecības fakultātes agronomos, es turpat mācījos ekonomistos. Tā mēs, LLU studiju laikā Jauno Zemnieku klubā organizējot dažādus pasākumus, arī iepazināmies. 2009. gadā apprecējāmies, es pēc tam vēl studēju RISEBA maģistrantūrā Projektu vadību un paralēli strādāju Vides ministrijā par ES projektu finansisti.

Pēc gada aizgāja strādāt uz RTU par projektu vadītāju asistentu, bet, kad 2011. gadā piedzima pirmais puika, valsts darbā vairs neatgriezos. Vecākajam dēlam decembrī būs 11 gadi, vidējam ir 9, meitiņai arī 4 gadi. Šobrīd atkal mācos – studēju maģistrantūrā Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Pārtikas zinātni, līdz ar to man ir izveidojusies laba sadarbība ar universitāti jauno pārstrādes procesu jomā.

– Kā sadalāt darbus saimniecībā?
– Vīrs pārzina šķirnes, veic lauku darbus, man uzticēta pārstrāde, mārketings, projektu rakstīšana. To apvienojot, ir lielisks rezultāts. Paši par to priecājamies...

 

 

Pilnu interviju lasiet novembra SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Turpinājums: Bioloģisko olu komercražošana, izmantojot dažādu barību
Turpinājums: Bioloģisko olu komercražošana, izmantojot dažādu barību

Oktobra numurā tika publicēta raksta pirmā daļa, kas apskatīja nozīmīgākos ...

Spēka avoti – līdzcilvēki, zeme un profesionālās veiksmes
Spēka avoti – līdzcilvēki, zeme un profesionālās veiksmes

Lauris Štelfs par veterinārārsta profesijas izvēli saka: „Es nekad neesmu g...

Tukuma piena attīstības stāsts
Tukuma piena attīstības stāsts

Tukuma piens ir viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. T...

"Lejas Vāveres" – no teliņa līdz veikala plauktam
"Lejas Vāveres" – no teliņa līdz veikala plauktam

Ievas Galiņas piemājas saimniecība Lejas Vāveres Madonas novada Mārcienas p...