Rudzu graudam nav skaidra izcelsmes stāsta. Savvaļas rudzi pieminēti mūsdienu Turcijas arheoloģiskajos ierakstos kopā ar kviešiem un miežiem no vietām, kas datētas jau pirms 11 700. gada. Tiek uzskatīts, ka rudzi cilvēka uzturā vispirms parādījās kā nezāle, kas sajaukta ar kviešu un miežu kultūrām. Tikai tad, kad kvieši un mieži 5. gadsimtā pirms mūsu ēras izplatījās mitrā un aukstā vidē ap Melno jūru un Vācijas daļām, rudzi sāka pievērst cilvēka uzmanību kā primārā kultūra.
Rakstā izmantota informācija no D. Kunkulbergas un V. Segliņa monogrāfijas Miltu konditorejas izstrādājumu ražošana.
Kopš laika pirms četriem gadu tūkstošiem, kad pirmās baltu ciltis apmetās uz dzīvi tagadējās Latvijas teritorijā, ir no-tikušas lielas pārmaiņas. Taču latviešu zemes mīlestība un ar godbijīgu mīlestību ceptā maize ir saglabājusies cauri nācijas sociālās, politiskās un kultūras attīstības griežiem...
Pilnu rakstu lasiet ziemas Dārzs un Drava numurā!
Beihmaņu ģimene – Inita un Vilnis savu laimes saliņu ar skaistu dārzu iekā...
#TeIrNauda lauku attīstībai Atspēriens ceļā uz savu sapni – LEADER Arī šo...
Jelgavas novada Elejas pagasta Atvasarās Sanita Indrika ar ģimenes atbalstu...
KAS IETEKMĒ DABAS DAUDZVEIDĪBU Iedomāsimies...