, .
partlycloudy_night 7.8℃
Vārda dienu svin: Renāte, Modrīte, Mudrīte

Rudens tomātu siltumnīcā

Rūta Beirote , 11-10-2022
Rudens tomātu siltumnīcā

Augusts un septembris vienmēr ir izaicinājumu laiks tomātu siltumnīcā, kad rodas daudz jautājumu – kā saglabāt siltumnīcas veselību, ražību, kurā brīdī nolasīt pēdējos zaļos tomātus u.tjpr.
Mēģināsim atbildēt uz tiem, kas nodarbina visbiežāk.

1. Vai un kad tomātiem ir jāapgriež galotnes?
Septembrī gaisa temperatūra ievērojami pazeminās un samazinās arī dienas gaišais laiks. Šo brīdi varam uzskatīt par ražas laika beigām. Tādēļ nav nepieciešams tomātu lakstu audzēt garāku – tas tikai atņems augam spēkus, ko tas varētu veltīt tomātu briedināšanai. Tomāta galotni droši var griezt nost virs ķekara, kurā aizmetušies pēdējie auglīši, atstājot vēl vienu vai divas skaistas lapas virs tā.

Galotņošanu parasti veic no augusta vidus līdz septembra sākumam, atkarībā no tā, cik agri vai vēlu tomāti ir iestādīti, kādi laikapstākļi tiek prognozēti un cik daudz ķekaru pie stublāja ir veiksmīgi aizmetušies. Mūsu vasarā tomāts atkarībā no šķirnes spēj noražot 5–8 ķekarus. Tādēļ agri iestādītus tomātus, visbiežāk hibrīdus, kas veiksmīgi sasnieguši savu astoto ķekaru, var galotņot arī ātrāk – augusta sākumā. Tā iegūsim lielākus un nobriedušākus augļus.

Svarīgi! Nogriezt tomātam galotni nenozīmē likvidēt visas lapas. Veselajām lapām pie stublāja ir jāpaliek, lai nodrošinātu augam fotosintēzi. Tad nobriedīs arī pārējie augļi, jo tieši lapas ir tās, kas nodrošina auga normālu funkcionēšanu un arīdzan pašu tomātu garšu un smaržu.

Un tā likumsakarīgi nonākam arī līdz nākamajam bieži uzdotajam jautājumam...

 

 

Pilnu rakstu lasiet rudens Dārzs un Drava numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Kustību prieks
Kustību prieks

Šoreiz parunāsim par veselīgām fiziskām aktivitātēm. Ne par darbu, arī ne p...

Ģimenes sīpoli un ziemas ķiploki - vērtīgas izejvielas labam produktam
Ģimenes sīpoli un ziemas ķiploki - vērtīgas izejvielas labam produktam

Gan ķiploki (Allium sativum), gan sīpoli (Allium) ir pasaulē atzīti garšau...

Jaunsvirlaukas pagastā augļus un ogas pārvērš gardāss sulās.
Jaunsvirlaukas pagastā augļus un ogas pārvērš gardāss sulās.

Zemnieku saimniecībā Kugras Jaunsvirlaukas pagastā, Jelgavas novadā jau 30 ...

Zaļais skolas laiks
Zaļais skolas laiks

Ai, ai – nu kas tad interesē mūsdienu bērnus? Tik braukāt ar pirkstu pa vi...