, .
partlycloudy_night 7.8℃
Vārda dienu svin: Renāte, Modrīte, Mudrīte

Nelaid ražu zudumā!

Rūta Beirote , 11-10-2022
Nelaid ražu zudumā!

Tomātu ražība ir ļoti atkarīga no vasaras. Ja tā sausa un saulaina, puves siltumnīcā iemetas vēlāk un tomātu ražu mēs varam baudīt ilgāk. Ja vasara mitra, dažkārt lakstu un augļu puves siltumnīcu skar jau augustā un drīz vien, pašiem negribot, nākas novākt ļoti daudz zaļu tomātu jau vasaras vidū. Daļu no tiem, protams, varam vēl lēnu garu nogatavināt, bet, lai mazinātu izaudzētās ražas zudumus, daļu zaļo tomātu varam arī iekonservēt ziemai.

Lai saprastu, kurš tomāts kādam ēdienam vairāk piemērots, pēc ražas novākšanas tos nepieciešams sašķirot.

1. Tie, kas nedaudz sāk krāsoties vai kam manāmas krāsošanās pazīmes, liekami gatavoties.

2. Piengatavībā esošos tomātus (bāli zaļi) varam vārīt mērcēs, zaptēs un čatnijos.

3. Negatavos, ļoti zaļos tomātus, kas parasti ir mazāki no pēdējiem ķekariem, varam gatavot lielākā ūdens daudzumā – skābēt un marinēt. Tie satur visvairāk solanīna, taču nomērcējot tomātus ūdenī un pēc tam liekot marinādēs, solanīna daudzums augļos samazinās.

Šos ļoti zaļos, negatavos tomātus pirms gatavošanas vēlams noblanšēt, neatkarīgi no tā, cepsiet tos vai marinēsiet. Šādi samazināsim rūgto garšu ēdienā...

 

 

Pilnu rakstu lasiet rudens Dārzs un Drava numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Kustību prieks
Kustību prieks

Šoreiz parunāsim par veselīgām fiziskām aktivitātēm. Ne par darbu, arī ne p...

Ģimenes sīpoli un ziemas ķiploki - vērtīgas izejvielas labam produktam
Ģimenes sīpoli un ziemas ķiploki - vērtīgas izejvielas labam produktam

Gan ķiploki (Allium sativum), gan sīpoli (Allium) ir pasaulē atzīti garšau...

Jaunsvirlaukas pagastā augļus un ogas pārvērš gardāss sulās.
Jaunsvirlaukas pagastā augļus un ogas pārvērš gardāss sulās.

Zemnieku saimniecībā Kugras Jaunsvirlaukas pagastā, Jelgavas novadā jau 30 ...

Zaļais skolas laiks
Zaļais skolas laiks

Ai, ai – nu kas tad interesē mūsdienu bērnus? Tik braukāt ar pirkstu pa vi...