, .
cloudy 28.6℃
Vārda dienu svin: Magda, Magone, Mērija, Magdalēna

Latvijas dzeltenā ābolu kāļa renesanse

Rūta Beirote , 13-02-2024
Latvijas dzeltenā ābolu kāļa renesanse

Dārzs un Drava / 2023.gads (ZIEMA)

Foto:R. Beirote, Straupes tirdziņa arhīvs

Dzeltenais ābolu kālis ir leģenda. Daudz par to dzirdēts, bet pēdējos pārdesmit gados neviens to nav redzējis. Tā esot bijusi kāļa šķirne ar izteikti dzeltenu un saldu mīkstumu, kuru bērni varējuši grauzt kā ābolu. Tāda leģenda klīst Vidzemes pusē un ne tikai tur.

Pirms vairākiem gadiem biedrības Slow Food Straupe zemnieki uzsāka šī senā kāļa meklējumus. Aptaujāšana un apklaušināšana nelīdzēja. Daudzi par to bija dzirdējuši, citi atcerējās, bet nevienam šī kāļa sēklu vairs nebija.

Sēklas tika atrastas Pūrē, kur zinātniece Līga Lepse tās laipni uzticēja atdzīvināšanai un atjaunošanai Straupes tirdziņa zemniekiem. Tas aizņēma vairākus gadus rūpīga darba mazo zemnieku Aijas Gobiņas un Ilgas Cābules saimniecībā, līdz beidzot šogad atkal mums bija iespēja iegādāties tirdziņā un nogaršot šo seno leģendu.

Paradokss, ka pircēji šobrīd jau ir pieraduši pie daudz maigākā rāceņa. Rācenis ir ar maigu garšu, gluds, plānu miziņu, tas ir daudz vieglāk pagatavojams maltītēs. Ābolu kāļa garša ir spēcīgāka. Tādēļ bieži, ja izvēle jāizdara starp kāli un rāceni, izskata ziņā priekšroka tiek dota rācenim.

Vērtīgi zināt!

Ja vasaras sausas un augšanas apstākļi skarbāki, vizuāli kāļa sakne nav tik gluda. Iestājoties rudens mitrajam laikam, kāļa miza plaisā. Sausums un ūdens trūkums vasarā ietekmē kāļa garšu. Tā sula kļūst koncentrētāka, tādēļ kāļa garša ir daudz intensīvāka.

Tāpēc, audzējot kāļus, tiem jānodrošina pietiekams mitrums un laistīšana vasarā.

Kāļa grūdenis.

 

Šogad Straupes tirdziņā zirgu pastā notika Latvijas dzeltenā ābolu kāļa godināšanas pasākums, kurā bija iespēja ne tikai nogaršot dažādas no kāļa pagatavotas maltītes (piemēram, kāļa grūdeni, kāļa krēmu ar vaniļas mērci u.c.), bet arī iegādāties pašus dzeltenos ābolu kāļus un nelielā daudzumā to sēklas.

Ļoti ceram, ka šo mūsu mantoto kultūraugu kopīgiem spēkiem izdosies atgriezt latviešu mazdārziņos un virtuvē kā daļu no mūsu dārzu kultūras saglabājamā mantojuma.

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Pavasaris burkā
Pavasaris burkā

Ir cilvēki, kuriem visas palodzes nokrautas ar puķu podiņiem. Reiz, runājot...

Granta eiforbija jeb Āfrikas piena krūms
Granta eiforbija jeb Āfrikas piena krūms

Grūti izskaidrot, kādēļ telpās tik ļoti reti audzē daudzveidīgās eiforbiju ...

Jaunākās rododendru šķirnes
Jaunākās rododendru šķirnes

2023. gada nogalē Latvijas Universitātes Rododendru selekcijas un izmēģināj...

No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.
No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.

Sveicināti, es esmu Jānis Andiņš, un šis ir mans trešais gads, apgūstot biš...