, .
partlycloudy_night 1.5℃
Vārda dienu svin: Tekla, Violeta

Kā izvēlēties augļus, ogas un dārzeņus uzglabāšanai

Māris Narvils , 23-04-2021
Kā izvēlēties augļus, ogas un dārzeņus uzglabāšanai

Dārzs un Drava / 2018.gads (Rudens.)

Rudens šogad straujāk iesoļo mūsu dārzos. Tam ir divi iemesli – ātrāka augļu koku un krūmu, arī dārzeņu attīstība un sausums, kas daudzviet augus ietekmē joprojām. Līdz ar to ražas kvalitāte krietni vien būs atkarīga no tā, cik un kādus barības elementus augi būs spējuši uzņemt, cik liels ir bijis ūdens deficīts un cik lielā mērā tas ir nodrošināts mākslīgi. Kopumā šogad klimatiskie apstākļi ir radījuši ļoti savdabīgu situāciju, kas var ietekmēt ražas uzglabāšanos. Tātad – ko un kāpēc vajadzētu ņemt vērā ražas novākšanā, lai būtulielākas cerības, ka tā vismaz kādu laiku uzglabāsies.

Visus faktorus, kas netiešā veidā ietekmēs ražas uzglabāšanos, var iedalīt trīs grupās: faktori, kas tieši saistīti ar konkrētās kultūras šķirnes īpatnībām; audzēšanā izmantotā tehnoloģija un agrotehnika; novākšanas darbu organizācija un paņēmieni.

Šķirnes vai hibrīda īpatnības
Veģetācijas periods
Tas ir periods, ko parasti mēra dienās no sējas vai stādīšanas brīža, daudzgadīgiem augiem – no ziedēšanas līdz novākšanas gatavībai. Zināšanas par katra audzētā kultūrauga veģetācijas periodu ārkārtīgi atvieglos jūsu darbošanos dārzā. Vieglākais veids, kā saprast, cik ilgi sētās vai stādītās dārzeņu kultūras augs, ir noskaidrot norādīto laiku uz šķirnes vai hibrīda sēklu paciņas. Parasti tiek norādīts viens cipars, dienās, bet dažkārt – noteikts laika intervāls. Ja ir sausums, augi izaugs un nobriedīs ātrāk. Turpretī mitrā un vēsā laikā tie attīstīsies lēni un nobriešana kavēsies. Tādēļ iesācējam dārzkopim vajadzētu atzīmēt, kad provizoriski ir gaidāma ražas vākšana, tāpat jāpieraksta izsēšanas vai izstādīšanas laiks. Ja kultūru var audzēt ar dēstu vai sēt uzreiz uz lauka, jāņem vērā, ka ar dēstu audzētās izaugs ātrāk.

Agrīnums
Parasti agrās un bieži arī vidēji agrās šķirnes nav domātas uzglabāšanai. Šis aspekts ir svarīgs, izvēloties dārzeņu sēklas vai ogu krūmu vai augļu koku stādus augļu dārzam. Te ir liela nozīme pareizai šķirņu vai hibrīdu izvēlei. Var iznākt tā, ka raža izaugs gan, bet nebūs, ko uzglabāt. Tādēļ parasti agrajām un vidēji agrajām šķirnēm vajadzētu ieplānot tikai nelielu daļu no kopējās sējumu vai stādījumu struktūras, pārējo atvēlot uzglabājamām šķirnēm. Līdzīgi jārīkojas ar vasaras un agrām rudens ogulāju un augļu koku šķirnēm. Tātad pārsvarā ir jāstāda vēlas rudens un ziemas šķirnes. No ogulājiem svarīgi stādīt tādus, kuru ogas var sasaldēt vai pārstrādāt.

Forma
Vai auga forma var liecināt par novākšanas laika tuvošanos? – Pilnīgi noteikti, ja vien ir zināms, kā konkrētajai šķirnei vai hibrīdam ir jāizskatās brieduma brīdī. Domājot par formu plašākā nozīmē, vēl var runāt par lielumu un svaru vai masu. Atkal viens iemesls, kādēļ ir vērts saglabāt šķirņu aprakstus. Piemēram, burkāniem daudzi tipi un saknes formas var atšķirties diezgan ievērojami. Tā visizplatītākajiem Nantes tipa burkāniem saknes ir izteikti cilindriskas un saknes gals, kas pāriet īstajā saknē, ir noapaļots. Ja šī daļa tāda nav, tad burkāna sakne nav vēl nobriedusi. Citu tipu burkāniem tas nav tik tipiski. Sarkanajām bietēm saknes forma un izmērs arī izveidojas tikai tad, kad sakne ir pilnībā izaugusi. Pārējiem sakņaugiem būtiska ir pilnīga saknes formas izveidošanās. Ja saknes vienmērīgi pāriet galvenajā saknē, tad vēl tām ir jāaug, bet, ja saknes gals ir izveidojies, – plakans, ieapaļš, ovāls vai savādāks, tad laiks ir novākšanai. Tā var skatīties rutkus, rāceņus, daikonus, turnepšus. Savukārt tādām kultūrām kā sakņu pētersīļi, pastinaki, sakņu selerijas ir svarīgi, lai sakne būtu ieguvusi raksturīgo formu. Kāpostiem svars un izmērs nav pilnīgi precīzs rādītājs. Vienkāršāk ir ar dažādiem zaļumiem, ko ievāc saldēšanai, kamēr tie ir aktīvā augšanas stāvoklī, t.i., vēl notiek veģetatīvā augšana, lapas ir lielas un sulīgas. Tas attiecas arī uz garšaugiem, tikai ar tādu niansi, ka, regulāri apgriežot žāvēšanai, sālīšanai, saldēšanai, to augšana paildzinās.

Ar zaļumu dārzeņiem, kuriem var izmantot gan saknes, gan lapas, rīkojas šādi. Lapas griež no noteiktiem augiem, jo tiem saknes ilgstošai uzglabāšanai nederēs – nebūs pietiekami uzkrājušas barības vielas, tādēļ jāizlieto pirmās. Ogām un augļiem raksturīgai formai ir nozīme, taču faktisko vākšanas laiku skatās pēc citiem rādītājiem. Raksturīgo formu skatās tādiem dārzeņiem kā ziedkāposti un brokoļi, arī cukura kukurūzai, taču tai būtiskāki vēl citi parametri.

Forma ir svarīga arī siltumnīcu kultūrām – tomātiem, paprikai, baklažāniem. Rabarberu otro ražu vācot, galvenais kritērijs ir pilnīgi izaugusi un atvērusies lapa. Kabačiem, patisoniem un cukini novākšana atšķiras. Svaigam patēriņam tos vāc nelielus, kamēr miza vēl nav sākusi cietēt un pārkoksnēties. Savukārt ilgstošai uzglabāšanai taisni otrādi – augļus paaudzē lielākus, taču ar mēru, jo jāpatur prātā, ka jāturpinās nākamo augļu veidošanai. Ķirbji uzglabāšanai derīgi pilnīgi nobrieduši, ar stingru mizu. Neviens no uzglabāšanai paredzētajiem ķirbjaugiem nedrīkst ciest no salnām!

Blīvums
Kāpostiem visdrošāk ir galviņu pārgriezt un paskatīties, cik tā ir blīva. Pilnībā izaugusi galviņa ir viscaur vienādi blīva. Pēdējās tukšās kabatas kapostgalvai aizpildās pie kacena pamatnes. Ja tur ir vēl tukšumi, vēl nav laiks konkrēto šķirni novākt. Līdzīgi var rīkoties, skatoties galvas sarkanajiem un koniskajiem galviņkāpostiem, virziņkāpostiem, arī mazās Briseles kāpostu galviņas. Tādā pašā veidā veiksmīgi var noteikt Ķīnas kāpostu gatavību, tad var arī konstatēt, vai tas netaisās ziedēt, tad gan jāvāc nost zibenīgi.

Ābolu šķirņu vākšanas gatavības noteikšanai bieži izmanto blīvuma testus. To dara ar penetrometriem. Tiesa, šādu ierīču iegādei ir jēga tikai tad, ja ābeļu un to šķirņu ir daudz. Ar blīvuma testiem pārbauda ābolu mīkstumu, kura blīvums mainās, tuvojoties vākšanas gatavībai.

Krāsa
Viens no interesantākajiem parametriem dārzkopībā ir krāsa. Starp dārzeņu kultūrām nav daudz tādu, par kuru gatavību novākšanai varētu vadīties galvenokārt krāsas. Balstoties uz formu un sekojot līdzi krāsas izmaiņām, var noteikt gatavību tādām kultūrām kā tomāti, paprika, baklažāni. Šīm kultūrām krāsa ir galvenais kritērijs, pēc kā vadās, tās novācot. Ja nav kaitēkļu un slimību, var ļaut sasniegt pilngatavību uz auga, tad tie būs visgaršīgākie. Ja gribam kādu laiku vēl saglabāt, tad jāvāc nost tad, kad tie ir sākuši no zaļās krāsas mainīties uz citu. Savukārt rabarbera kātam jāiegūst raksturīgais krāsojums, tiesa, kāti, kas ir zaļi, neko citu arī neparādīs.

Krāsojuma maiņa ir viens no galvenajiem kritērijiem daudzu augļu un ogu kultūru novākšanas gatavības noteikšanai. Āboliem krāsojums intensīvi veidojas tieši pēdējā nobriešanas posmā, lai gan šogad (netipisks gads) tā sākās krietni agrāk. Bumbieriem krāsojuma izmaiņas ir jānoķer pašiem pirmajiem augļiem, tad nekavējoties jānovāc visa raža. Parasti lielākā daļa bumbieru audzētāju diemžēl šo momentu palaiž garām. Ar plūmēm ir nedaudz citādi. Plūmēm pirmie kā likums krīt kaitēkļu un parastās augļu inficētie augļi, kas obligāti ir jānovāc. Ja pirmās plūmes viegli atdalās no koka, ir laiks vākt, ja gribam īslaicīgi uzglabāt. Lielākajai daļai ogu raksturīgā krāsa ir vēstnesis, ka laiks novākt ražu, negaidot, līdz tās sāk birt. Ir augi, kuriem ražu novākt nāksies pa daļām, piemēram, krūmmellenes, kazenes. Visas vienā paņēmienā var vākt brūklenes un dzērvenes. Rudens avenes gan prasa ļoti pakāpenisku un biežu vākšanu, jo tikai tā var izbēgt no ogu pelēkās puves bojājumiem. Pīlādži vācami, kad viss ķekars ir ieguvis šķirnei raksturīgo krāsu. Ilgi nedrīkst vilcināties, jo ogas var diezgan ātri sākt pūt. Tas jo īpaši aktuāli šogad, kad mainījās apstākļi no sausiem uz rudens lietiem. Kizila ogas pārstrādei vāc, kad tās sāk intensīvi krāsoties, bet svaigam patēriņam var atstāt tuvu biršanas brīdim. Irbeņu ogas ir garšīgākas pēc pirmajām rudens salnām. Ja ogas ir sarkanas, tās var sasaldēt, iegūstot tādu pašu efektu. Krūmcidonijām veidojas raksturīgā krāsa, tās kļūst aromātiskas, bet nedrīkst pieļaut, ka augļi cieš no pirmajām salnām.

Agrotehnika
Vai darbi un veidi, kādos mēs kopjam augus dārzā, ietekmēs to ienākšanās ātrumu? Neapšaubāmi, paskatīsimies, kas to var ietekmēt.

Kasetes un podiņi
Tos izmantojot stādu izaudzēšanā, ne tikai iegūst kvalitatīvus dēstus, bet arī laiku audzēšanai uz lauka, rezultātā dārzeņus var novākt ātrāk un labvēlīgākos apstākļos. No kvalitatīviem dēstiem audzētie augi strauji iesakņojas un attīstās, tā ātrāk sasniedzot nobriešanu rudenī, ir vieglāk organizēt to ražas novākšanu un ir mazāks darbaspēka patēriņš.

Sējas un izstādīšanas laiki
Plānota sēšana un izstādīšana dod iespēju rudenī ražu novākt pamazām. Vai pavisam otrādi – pavasarī sēj un stāda visu vienlaicīgi, lai rudenī kopā ar radiem un draugiem ražu novāktu ātri un vienā paņēmienā. Tipiskākais piemērs tam ir kartupeļu talkas. Pavasarī visu vienā reizē iestāda un rudenī kartupeļus talkas veidā novāc.

Sējas dziļums
Optimālā dziļumā sēti dārzeņi sadīgs ātrāk. Tā kā katrai kultūrai dziļums var būt atšķirīgs, tad rezultāti arī iespējami ļoti atšķirīgi. Sekli sētie šā gada sausumā vai nu iznīktu vispār, vai augtu tik vārgi, ka rudenī nebūtu, ko vākt. Savukārt par dziļu iesētie lēnāk sadīgtu un neattīstītos tik spēcīgi. Tādi augi vairāk būtu pakļauti kaitīgo organismu – kaitēkļu, slimību un nezāļu iedarbībai. Rezultātā rudenī ražas vākšana aizkavētos.

Nezāles
Nezāles kultūrauga ražu ļoti lielā mērā ietekmēs kā kvantitatīvi, tā kvalitatīvi. Visvairāk ietekme izpaudīsies veģetācijas perioda sākumā, kad sēklas dīgst vai augi ir nesen izstādīti. Sīko sēklu kultūrām – sīpoliem, burkāniem, selerijām, dillēm u.c. nezāles ražu var iznīcināt pilnībā. Konkurences dēļ augi stīdzē, tiem neizveidojas spēcīgs lapojums, un domu par labu ražu varam atmest. Savukārt veģetācijas perioda otrajā pusē nezāles nodrošina ļoti labvēlīgu vidi slimību attīstībai. Uzglabājamiem dārzeņiem tas var būt liktenīgi. Piemēram, pelēkā puve tādos apstākļos var nobojāt pat visus kāpostus.

Slimības un kaitēkļi
To negatīvā iedarbība iet roku rokā, jo kvalitāti ietekmē visām kultūrām ogām, augļiem un dārzeņiem. Uz kaitēkļu bojājumiem veidojas labvēlīga vide visdažādāko slimību attīstībai. Faktiski uzglabājamiem augļiem un dārzeņiem tādi bojājumi nav pieļaujami.

Kā pareizi un ātri novākt izaudzēto ražu?
Visu darbu kopumu varētu sadalīt vairākās daļās. Viens ir materiālais nodrošinājums, tad klimatiskie apstākļi un visbeidzot ražas novākšanas darba organizācija un paņēmieni.

Materiālais nodrošinājums
Lai ražu varētu novākt raiti un kvalitatīvi, nepieciešami kultūraugu platībai atbilstoši materiāli un darba rīki.

Sakņaugu novākšanai vajadzēs dārza dakšas un nažus. Dārza dakšai ir jābūt ar platiem zariem, izturīgu kātu un ērtu rokturi. Nažiem ir jābūt ērtiem un asiem. Parasti bez rīku izmantošanas no augsnes ir iespējams izraut sarkanās bietes, rutkus, rāceņus. Ja ir sauss, tad gan var nākties izmantot dakšu. Dārza dakša noteikti būs nepieciešama burkāniem un daikoniem, arī melnsaknei un cigoriņiem.

Tāpat nepieciešami labi darba cimdi, jo roku āda nav loterijā vinnēta un ir jāpasargā. Cimdiem ir jābūt atbilstoša izmēra. Ja novākšana saistīta ar augsni, tad labi, ja tiem ir lateksa vai gumijas pārklājums pirkstu daļā. Ražas vākšanai noderēs polipropilēna maisi; galvenais, lai tie nebūtu pārāk plāni, citādi ātri plīst. Sakņaugus un kartupeļus šādos maisos var pat īslaicīgi uzglabāt. Var, protams, izmantot arī maisus, kuros bijis kūdras substrāts.

Ābolu novākšanai arī ieteicams lietot cimdus, tikai pavisam plānos, ar kuriem var labi sajust ābolu. Maisus ābolu novākšanai izmantot nav ieteicams, izņemot gadījumus, kad paredzēts uzreiz spiest sulas. Kastes ir viens no vissvarīgākajiem palīglīdzekļiem, tām ir jābūt pietiekamā daudzumā un dažāda izmēra. Var lietot visdažādāko izmēru un konstrukciju plastmasas kastes. Tādas, kas nonākušas otrreizējā apritē, drošības labad tomēr vajadzētu mazgāt, izmantojot dezinfekcijas līdzekļus un augstspiediena mazgātāju, ja tāda nav, tad ūdens vannu un kārtīgu birsti. Tīra un dezinficēta tara ir viens no vissvarīgākajiem nosacījumiem ražas sekmīgai saglabāšanai. Speciālie ābolu maisi palīdzēs darbus veikt ātri un netraumējot ražu.

Spaiņi, grozi. Ogu vākšanai jāizmanto nelieli plastmasas spainīši, no kuriem aronijas, pīlādžus, irbenes, varētu pārlikt kastītēs. Rudens avenes vislabāk uzreiz lasīt kastītēs, kurās var sasaldēt vai pārdot. Āboliem, ja nav speciālo auduma maisu ar attaisāmu apakšu, var izmantot plastmasas spaiņus vai koka pītos grozus, ja kādam vēl ir saglabājušies. Es tajos parasti ieklāju papīru.

Ļoti svarīgs palīglīdzeklis augļu un ogu novākšanai ir kāpnes. Labāk, ja to ir vairākas: pavisam īsas, ar trīs pakāpieniem, lai vāktu līdz 3 m augstumam, un garākas, ar kurām var strādāt lielākā augstumā. Ieteicamas ir alumīnija kāpnes, kuras var transformēt vismaz trīs dažādos stāvokļos, būtībā iegūstot dažādas kāpnes. Ja ir pieejami kokmateriāli, tad var kāpnes izgatavot paši. Lai tās būtu stabilas, jātaisa ar atbalstu. Noteikti ir nepieciešami āķi, kurus izmanto grozu vai spaiņu uzkāršanai uz kāpnēm vai lielākiem kokiem, arī augļu koka zaros. To var viegli izgatavot paši, tikai vajag vismaz 3–4 mm biezu tērauda stiepli (alumīnija stiepli vajadzēs resnāku). Lai āķi būtu ērtāk lietot, to veido burta S formā un otru galu noliec, pagriežot stieples gabalu par 90o ap savu asi. Tāds āķis būs ļoti parocīgs.

Klimatiskie apstākļi
Lai arī laikapstākļus paredzēt ir ļoti grūti, ražas novākšanai gan vēlams izvēlēties tos pēc iespējas piemērotākus. Visu veidu sakņaugiem un kartupeļiem ir labi, ja spīd saule, jo ir svarīgi, lai saules gaisma apspīdētu gan saknes, gan bumbuļus. Vislabāk, ja ir mēreni silts, bez nokrišņiem. Ultravioletais starojums ir labs dezinfekcijas līdzeklis. Tādēļ vēlams, lai kartupeļu bumbuļi var vairākas stundas pasauļoties.

Zaļumu kultūrām piemērots apmācies un pat miglains laiks, kas ilgāk ļauj augiem saglabāt spirgtumu, tie tik ātri nesavīst. Saulains un rāms laiks ir piemērots arī ābolu, bumbieru, pīlādžu, aroniju vākšanai.

Kartupeļiem un sakņaugiem nelabvēlīgs ir vējains, apmācies laiks un nokrišņi. Augļu un ogu vākšanai neder migla un spēcīga rasa. Tātad tos nedrīkst vākt rīta agrumā. Arī vakara stundās, kad sāk veidoties rasa vai migla, darbi jāpārtrauc. Ir pieļaujams apmācies, bet rāms laiks ar pavisam nelielu gaisa plūsmu. Bīstami ir vākt augļus un ogas vējainā laikā, jo sevišķi, ja ražas novākšanas augstums ir lielāks par 3 m. Arī kartupeļus un sakņaugus vākt nav vēlams, kad ir ļoti vējains, jo pastiprināti tiks nestas pa gaisu augsnes daļiņas, tā apgrūtinot darbu.

Ražas darbu organizēšana un veikšana
Paliek pēdējais posms, reālā ražas novākšana. Lai darbi ritētu raiti, svarīgi visu izplānot iepriekš. Palīglīdzekļi, labs laiks un pietiekams cilvēku skaits vēl nav viss, kas nepieciešams. Ir jāpārzina viss ražas novākšanas process no tā brīža, kad talcinieki nonāk uz lauka, līdz ražas nonāksanai glabātuvē. Ir jāsagādā pietiekami daudz darbarīku un taras, lai talciniekiem nebūtu jāiznieko dārgais laiks, gaidot, kad tos pievedīs. Svarīga ir darbarīku kvalitāte, pareizas darba metodes un paņēmieni. Tādēļ labos darba instrumentos un palīglīdzekļos ir vērts naudu ieguldīt, jo tas sekmē darba ātrumu un kvalitāti. Darbi ir jāveic loģiskā secībā, lai ražas novākšanā iesaistītie cilvēki varētu produktīvi strādāt. Tas nozīmē, izvairoties no liekām kustībām un nevajadzīgas novāktās produkcijas pārvietošanas. Saimniekam ir lietderīgi visus šos procesus pavērot no malas, lai saprastu, vai darbi notiek pareizā secībā un gana raiti.

Piemērs, kā plānot
Ja uz dienu tiek iznomāta paceļamā novākšanas platforma, tad jāizplāno maršruts, pa kādu tā pārvietosies pa dārzu, lai būtu minimāli pārbraucieni,  bet maksimāli ilgs laiks, kad platforma ir pacelta un uz tās strādā cilvēki. Tātad darbu plānošanā viss ir jāpakārto tam, lai platforma būtu nodarbināta nepārtraukti: cilvēki strādā maiņās, nodrošināta tara, jau iepriekš zināms pārvietošanās maršruts. Uz platformas strādājošie cilvēki iepriekš jāapmāca, kā ātrāk un vienlaicīgi kvalitatīvi ābolus vai bumbierus noraut no koka. Lasīt tikai augšējo koku daļu, bet, ko var aizsniegt tāpat, iztiekot bez platformas, atstāt. Nav jēgas tērēt laiku darbam ar platformu, vācot ražu zemāk. Tā var un vajag izplānot jebkuru ražas novākšanas darbu. Tad viss izdosies un pamazām veidosies pieredze, kas ne tikai ļaus noliktavā nogādāt kvalitatīvus augļus, ogas un dārzeņus, bet darbus paveikt ātri un kvalitatīvi.

 

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Ar sirdi laukos, ar prieku pa dzīvi
Ar sirdi laukos, ar prieku pa dzīvi

Kristīne Kristjansone. Nemiera gariņš – tā varētu raksturot Kristīni. Arī b...

Atpakal pie bitēm
Atpakal pie bitēm

Atceros no bērnības, kā vasarā vecāmāte šūnoja kāres un sildīja šūnotāju uz...

Biškopība – aizraušanās vai nepieciešamība?
Biškopība – aizraušanās vai nepieciešamība?

Ar Sandru Kļaviņu Maslen jeb Sandriņu (kā viņu sauc Māmuļa), iepazinos pirm...

Koki, meži un dīķi
Koki, meži un dīķi

Vērojot Latvijas mežaino ainavu ar upēm un ezeriem, nekritiskam skatītājam ...