, .
cloudy 0.9℃
Vārda dienu svin: Zeltīte, Andis

Dārzeņu sulas rudenim

Vija Eniņa , 28-04-2021
Dārzeņu sulas rudenim

Dārzs un Drava / 2019.gads (Rudens.)

Par pavasara sulām viss ir skaidrs – kļavu, bērzu, pirmo zaļumu, arī nezāļu, jo pēc ziemas perioda organismam nepieciešama palīdzība. Taču, kā domā daudzi cilvēki, rudenī pēc sulām nav nekādas vajadzības, jo organisms vasaras periodā ir labi sagatavojies rudenim un ziemai. Ir ēsti dažādi augļi, dārzeņi, uzkrāti vitamīni un citi labumi, stiprināta imunitāte, līdz ar to nekādām problēmām nevajadzētu rasties. Bet… Uzkrāt rezerves (izņemot taukus) organismam nemaz tik vienkārši nav, tālab arī rudens un ziemas periodā tam ir vajadzīgi augu derīgie savienojumi. Tos nodrošina dārzeņi un augļi, kas veido mūsu ēdienkarti gada tumšajā laikā.

Viens no variantiem ir gatavot jauktās sulas, veidojot maisījumus pēc savas patikas, nepieciešamības, iespējām. Te nu man kāds noteikti iebildīs – dārzeņus vislabāk ir grauzt svaigus. Piekrītu, bet cilvēki ir ļoti dažādi – vienam zobi tādi pašvaki, citam kuņģis neņem pretī šķiedraino vai skābo materiālu, vēl kādam svaigie produkti, īpaši kāposti un āboli, pastiprina gāzu veidošanos zarnās. Tomēr svaigie dārzeņi un augļi tiešām ir ļoti nepieciešami, jo tie ir lielisks šķiedrvielu, vitamīnu, minerālvielu un citu bioloģiski aktīvu augu savienojumu avots. Un tad nu šīs rudenī un ziemā pagatavojamās sulas ir īsti laikā. Tiesa, šķiedrvielu tajās gan nebūs vai būs visai maz, taču ūdens un viss tajā izšķīdušais augu labums būs, turklāt labi izmantojamā veidā. Turklāt sulām nebūt nav jābūt kā ārstniecības līdzeklim noteiktu veselības problēmu risināšanai (lai gan var gatavot arī tādas), bet gan kā līdzeklim, kas nodrošina pareizas šūnu funkcijas un labu pašsajūtu kopumā.

No kā gatavot sulas?
No visa, kas svaigs atrodams dārzā, pagrabā, pieliekamajā, tirgū, veikalā. Nav standartu, nav noteikumu, nav ierobežojumu, vienīgais noteikums – izejmateriālam ir jābūt kvalitatīvam, tīram, bez veselībai kaitīgu savienojumu (pesticīdu un citu ...cīdu) klātbūtnes. Dažkārt gadās dzirdēt, ka vienā sulas maisījumā nedrīkstot likt to, kas audzis zem zemes, un to, kas virs zemes, taču tam racionālu izskaidrojumu atrast ir grūti. Augsnē augušie dārzeņi – burkāni, kāļi, bietes un citi parasti nav tik sulīgi kā virs zemes augušie, līdz ar to šie virszemes komponenti labi noder gan sulas apjoma palielināšanai, gan arī garšas uzlabošanai. Un galu galā – sula vai sulu maisījums nav dzēriens, bet gan ēdiens, kam jābūt ar pietiekami lielu sastāvvielu dažādību.

Sulu var gatavot no viena veida dārzeņiem vai augļiem – no burkāniem, kāpostiem, ķirbjiem, āboliem. Taču šajā gadījumā organisms saņems visai ierobežotu bioloģiski aktīvo savienojumu klāstu – tikai to, kas ir konkrētajā izejmateriālā. Un dažkārt pat nepieciešama neliela piesardzība, piemēram, tikko izspiesta biešu sula var strauji pazemināt asinsspiedienu, līdz ar to nepieciešams to vai nu kādu laiku nostādināt, vai arī sajaukt ar kādu citu sulu.

Mans klasiskais sulu kokteilis, kas tiek gatavots ik rītu nu jau turpat 20 gadus, sastāv no burkāna, kāposta, bietes, kabača vai ķirbja, ābola un ingvera. Tas ir pamats, garšas akcentam noder selerijas vai pētersīļa saknes un/vai lapas, kāda rukolas vai bazilika lapiņa vai vēl kas cits, kas ir pie rokas. Atkarībā no iespējām sulu maisījumam var pievienot arī daudz ko citu, piemēram, kāli, melnā rutka gabaliņu, nelielu sīpolu, kolrābi, kartupeli, patisonu, gurķi, tomātu, vasarā tas bija redīss, arī kāda svaiga zemene. Protams, nepārspīlējot ar daudzumiem, jo sulai jābūt ne tikai veselīgai, ar bagātu sastāvvielu klāstu, bet arī garšīgai. Tiesa, pagaršojot šo maisījumu, nepieraduši cilvēki sākotnēji rauc degunu, bet pēc kāda laika nepatika pāriet un mans piedāvājums izdzert kādu sulas porciju parasti tiek atbalstīts.

Kā, kad un cik daudz dzert sulu?
Vislabāk to darīt no rīta vai dienas pirmajā pusē, jo sulu maisījums ir enerģētiski bagāts. Un enerģija dienai ir ļoti nepieciešama. Optimālais daudzums ir viena glāze dzēriena (ap 200 ml), var būt arī nedaudz mazāk vai vairāk, bet pārspīlēt nevajag, jo gremošanas sistēmai tā var būt papildu slodze. Dzert vajag lēnām, pa malkam, veltot šim procesam 20–30 minūtes. Nav jau jāsēž un jāskatās pulkstenī, šajā laikā var veikt arī kādus rīta darbus, bet steigties un izdzert visu porciju vienā paņēmienā gan nevajadzētu – tas atkal var nepatikt gremošanas sistēmai.

Līdz ar to var secināt – sulu gatavošana un lietošana ir interesants, radošs process, kas var palīdzēt uzturēt labu veselību jebkurā vecumā.

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Brīvi, zinātkāri un ar skaistuma dzīvesziņu
Brīvi, zinātkāri un ar skaistuma dzīvesziņu

Beihmaņu ģimene – Inita un Vilnis savu laimes saliņu ar skaistu dārzu iekā...

Domu Doma – radošās koprades telpa siltumnīcā
Domu Doma – radošās koprades telpa siltumnīcā

#TeIrNauda lauku attīstībai Atspēriens ceļā uz savu sapni – LEADER Arī šo...

Elejas ziedošās "Atvasaras"
Elejas ziedošās "Atvasaras"

Jelgavas novada Elejas pagasta Atvasarās Sanita Indrika ar ģimenes atbalstu...

Dabas daudzveidībai draudzīgs piemājas dārzs
Dabas daudzveidībai draudzīgs piemājas dārzs

KAS IETEKMĒ DABAS DAUDZVEIDĪBU Iedomāsimies...