, .
fair_night 2.4℃
Vārda dienu svin: Tekla, Violeta

Burvīgākais – svaigs burkāns no omītes dobes

Dace Ezera , 23-04-2021
Burvīgākais – svaigs burkāns no omītes dobes

Dārzs un Drava / 2018.gads (Rudens.)

Šeilu Vanagu mēs vairāk pazīstam kā modernu modes mākslinieci. Jau vairāk nekā divdesmit gadus viņa ir veģetāriete, bet drīz būs paskrējuši apaļi pieci gadi, kopš Šeila ir svaigēdāja. Viņa ir īpašniece nesen Rīgas centrā atvērtajai svaigēdāju kafejnīcai Nirvana, bet pilda arī šefpavāres un dzīves stila konsultantes pienākumus. Tāds tagad ir Šeilas dzīvesveids. Viņa atzīst, ka tas ir ļoti labi, jo pazūd riepiņas, celulīts un var uzvilkt visapspīlētāko un modernāko kleitu. Un kas var būt vēl labāks, kā omītes dobē izraut burkānu un turpat to nograuzt.

Jālieto dzīva pārtika
„Svaigēšana no ikdienišķās ēšanas ļoti atšķiras. Cilvēki diemžēl attālinājušies no tām lietām, kas ir dabā. Mēs dzīvojam pilsētās, lielās blokmājās, pilnīgi aizmirstot, kas ir personīgā telpa. Rīgā un citās pilsētās nav tik daudz laba gaisa, ūdens, kas tek no krāna, arī nav veselīgs, mums vajag avota ūdeni. Aizmirstam, ka daba ir savādāka, ēdienus tur negrillē un nav simts un viena E viela. Pārtika nav termiski jāapstrādā, ir jācenšas lietot tādus produktus, kur mazāk ķīmijas, – tad tā ir dzīva,” Šeila sāk stāstīt un piebilst, ka ēdot mēs uzņemam enerģiju un ir svarīgi zināt, ka svaigā pārtika ir spēcīgs enerģijas avots. Cilvēkiem mūsdienās parasti enerģijas pietrūkst. No bērnības mēs jau esam citādi audzināti, baroti. Viņa sapratusi, ka daudzas slimības rodas tieši ēšanas dēļ. Modernās slimības. „Svaigais ir tas, ko es lietoju uzturā un kas nav apstrādāts termiski. Termiski neapstrādāts produkts nes līdzi šos dzīvos fermentus, dzīvo procesu – tas viss dabiski un ātri organismā sadalās. Mūsu āda kļūst skaistāka, var piecelties sešos no rīta, un tas neliekas par agru. Ja arī dažas naktis neesi izgulējies, vienalga jūties enerģisks. Tā ir tāda enerģija, kāda man nekad nav bijusi. Tas ir bezpārtraukuma mundrums. Arī es esmu tikai cilvēks un mēdzu saslimt, bet es ļoti ātri izveseļojos. Ja ir kāds ievainojums, brūce – tā ātri sadzīst,” Šeila uzskaita svaigēšanas labumus un izsaka viedu domu – mēs būtu laimīgāki, dzīvotu ilgāk, ja tikai saprastu to ideju. Ja esam slimi, nav jādzer kokakola ar ledu, bet varbūt ir jālieto augļu sula. Ja lietojam kafiju, tad jāsaprot, ka tā neatnes enerģiju.

Dateļu, zaļo griķu un ķirbju sēkliņu krēmkūciņas ar ābolu, kokosa un dateļu krēmu, rotātas ar ogām.

Visu solīti pa solītim
„Nevajag par svaigēdāju kļūt uzreiz, ļoti krasi, ja nav tāda sajūta. To vajag darīt solīti pa solītim. Nevis atņemot sev ko, bet nomainot kādu ne tik labu lietu ar pilnvērtīgāku priekš sevis un kārtīgi apdomājot. Tas ir tiešām vērtīgi, garšīgi un labi. Varbūt neizdzert kaut kādu ķīmisko dzērienu, bet iedzert svaigi spiestu sulu? Varbūt atstāt pārējās ēdienreizes, bet nomainīt brokastu ēdienu? Lietot augļus un salātus,” ieteic svaigēdāja un pastāsta savu pieredzi, kā viņa kūku sadalījusi sastāvdaļās. Bija miltu kaudze, margarīna kaudze un ķīmiskas piedevas. Vai veselīgi? Jāmēģina saprast, kas tas ir, ko mēs lietojam uzturā. Piemēram, zemenes – ūdens, daba, gaiss. Ja lietojam gaļu – kā es varu gūt kaut ko ļoti labu no kāda cita šausmīgām ciešanām? Tiešām ir sajūta, ka tā ir nāve. Kā es varu uzņemt nāvi, nesamaksājot ar neveiksmēm un sliktu veselību.

„Svaigēdāji drīkst ēst visu, cilvēkam vispār nevajadzētu domāt – es nedrīkstu. Padomāt – vai man vajag, vai ir nepieciešams? Aizliegt neko nevajag, vajag tikai ieviest pozitīvas pārmaiņas. Svaigēdāji gan nedrīkst lietot alkoholu un ārkārtīgi ķīmiskas lietas. Organisms ir diezgan attīrījies, ja kāds jau ir uz šī ceļa. Un tad ļoti jūt visu ķīmiju un E vielas.”

Šeila stingri nosaka, ka baltais cukurs ir narkotika – jālieto dabiskie augļu cukuri. Mums ir dateles, kas ir saldākas par visu pasaulē, mums ir brīnišķīgs bitīšu ražojums – medus un ir arī iespēja apēst burvīgi saldus augļus un ogas. Varam taču tās sasaldēt un kaltēt. Galu galā saldumam var izmantot arī rozīnes. Cilvēki sakot, ka tas esot grūti un dārgi, toties tad pie ārsta praktiski nebūs jāiet!

Ir pat rasols!
Šeilas kafejnīcā var iegādāties arī tādu mums visiem zināmu un saprotamu ēdienu kā rasols, kas pazīstams jau no omīšu laikiem. Bet kāpēc atņemt rasolu, ja var to pagatavot veselīgāk? Desas vietā ir svaigas atmatenes, šampinjoni. Svaigēdāju majonēzei – lai būtu olu garša, tiek pievienota melnā sāls. Tai ir vārītu olu garša. „Mārrutkus un sinepes gatavoju pati, jo nevar jau nopirkt bez E vielām. Daudz gatavoju dažādus riekstu pienus – no mandelēm, no kokosriekstiem, no citiem riekstiem. Sapratu, ka jādara tas pašai, tad ir daudz tīrāks produkts. Kūkas, maizītes gatavojam. Zupas garšo tā, it kā būtu vārītas. Man ir piektais svaigēšanas gads, bet liekas, ka tā ēdu jau mūžīgi. Es visu laiku eksperimentēju, nepaiet neviena diena, kad nebūtu ielūkojusies netā pēc jaunām receptēm. Kafejnīcā katru dienu ir jauni ēdieni – divas dienas pēc kārtas nevienam nepatiks vienu un to pašu ēst.” Mājasmāte teic, ka latviešu valodā ir pietiekami daudz grāmatu par svaigēšanu un internetā ir recepšu jūra. „Man ir interneta mājaslapa dabiski.lv. Ceru, ka nāks atsauksmes un pieteikumi. Mēs nezinām, cik mums pavisam ir svaigēdāju. Tagad šķiet, ka nav neviena, jo nav vietas, kur kopīgi satikties un apmainīties ar informāciju. Mājaslapā ievietoju receptes un filmiņas, kuras pati filmēju – stāstu par asociācijām un savu ikdienas pieredzi,” teic pavāre un modes māksliniece.

Dabā viss ir visdabiskākais
Šeila iesaka, ka ir labāk lietot uzturā tās ogas un augļus, kas tieši tajā laikā aug un nogatavojas. Un tos dārzeņus, kuri ir izauguši mammas, omas vai paša dobē. Rīgā Centrāltirgū ir nakts tirgus, kur zemnieki pārdod savus audzējumus. Tur viss ir dabisks. „Vislabākais ir dabā augušie produkti – dzērvenes, brūklenes, mellenes. Varam visu to vākt, kaltēt, saldēt – tai brīdī, kad to ir daudz, daudz. Dabā ir visi minerāli, un tas ir visdabiskākais, ko var uzņemt cilvēka organisms. Arī tēju vākšana ir svarīga. Ir attīrošās, sasildošās, ārstējošās tējas. Ja vāc pats priekš sevis, tad tur ir emocijas un sajūtas,” turpina svaigēdāja.

Vegāni un svaigēdāji nelieto pienu, bet svaigēdājiem tiek piedāvāti mafini – it kā cepti keksiņi. Tajos ir rieksti, šokolāde, kas būtībā nav šokolāde. Ir tikai mafina dabīgais izskats. Ir aukstā zupa okroška, ir biezpienkūka, kur nav nemaz biezpiena, bet ir rozīnes un Indijas rieksti – liekas, ka tu ēd gardos biezpiena sieriņus. Svaigēšanā svarīgi ir melnie pipari, jo tie rada garšu, kas ēšanas procesā saglabājas. Populāri ir rožu pipari, krāsainie, baltie pipari. Svarīga ir arī sāls kvalitāte, jo tā mazliet ēdienam tiek pievienota. Katrs gan var pievienot pēc savas gaumes, ja minimālais pielikums neapmierina.

„Varam iegādāties ekoloģiski audzētus citronus un apelsīnus un norīvēt miziņu – tas ir tik smaržīgi! Arī piparmētras ir nepelnīti piemirstas. Tām nav jābūt svaigām, jo var sakaltēt, saberzt un pievienot saldēdienam. Tām ir brīnišķīga garša. Ja, piemēram, zemenēm pārmaļam pāri melnos piparus, uzreiz garša ir spēcīgāka. Vajag lietot sāli, dateļu kripatiņas, augļus, no kuriem var iegūt dabiskās miziņas, saulē kaltētus tomātus, brīnišķīgo baziliku, dillītes, lociņus. Biju domājusi, ka esmu modes māksliniece, tagad sanāk, ka esmu arī pavāre,” pasmej Šeila. Viņasprāt, jebkura lieta ir jādara radoši. Tiklīdz mēs darām radoši, tā viss ir kārtībā. Ja gatavo ēdienu bez dzirkstelītes, nekad nesanāk labi. Pavārs īstenībā ir viena no populārākajām profesijām pasaulē – arī novērtētākajām. Mums Mārtiņš Sirmais ir viena no lielākajām zvaigznēm. Gatavot ēst – tas ir stilīgi, tā domā Šeila.

Sezonas dārzeņi ar ķirbju, saulespuķu un sezama sēklu krekeriem un svaigo sēklu mērci.

Visās iespējamās kombinācijās
Runājot par kartupeļiem, mana sarunu biedrene teic, ka tie ir nakteņi un augi, kas izraisa atkarību. To sastāvā esošās vielas ne vienmēr mūs viennozīmīgi pozitīvi ietekmē. Kartupeļi satur nenormāli daudz cietes un īstenībā bez tiem Eiropa ļoti labi dzīvoja līdz Kolumbam. „Manuprāt, kartupeļi nav nekādi jāsagatavo. Es neēdu kartupeļus. Nelietoju dārzeņus, kuros ir daudz cietes. Smagi no tiem kļūst. Kartupeļi ir domāti, lai glābtu pasauli no bada – kaut kā jau tie bumbuļi cīnās ar pasaules badu,” teic Šeila un vēl piebilst, ka Latvijā ir burkāni, bietes, kāposti, kāļi un daudz kas cits, kas izaug dārzā. Vasarā vajadzētu visvairāk ēst tos augļus un dārzeņus, kuri ir virs zemes, – jāēd salāti, rukola, zaļumi, tomāti, gurķi. Visus šos dārza labumus gatavo ar svaigi spiestajām eļļām, mērcītēm, sēkliņām.Tie visi ir ļoti gardi un barojoši.

Svaigēdājiem žokļi ir kārtīgi attīstīti, rudenī var grauzt burkānus, bietes, kāļus. Ja nāk ciemiņi, tad labāk dārzeņus sasmalcināt uz smalkākas rīves, bet pašu maltītei var dārzeni griezt smalkākās daļās, salmiņos vai gabaliņos un pagatavot pesto – garšīgu, no sēkliņām un ik pa laikam paņemt kādu ķirbja, burkāna šķēlīti, iemērkt mērcītē – gardas vakariņas ir galdā! Dārzeņus var arī sarīvēt, pielikt zaļumus, citrona sulu, medu, garšaugus un ielikt ledusskapī. Otrā rītā būs iemarinējies, jo medus ir brīnišķīgs konservants. Nebūs nekas daudz zudis no vitamīniem, toties būs maigāka garša. Sāli gan nevajag pievienot uz nakti, jo tad ēdiens atsulojas. Var šos salātus papildināt ar apelsīniem, ar laima sulu, kaltētām piparmētrām – visu ko var izdomāt. Arī sēklas un
riekstus var pievienot, stāsta Nirvanas saimniece, atzīmējot, ka šis ir tikai viens veids, kā pagatavot salātus, ir vēl citi varianti.

Tik burvīga speķmaizīte!
„Otra iespēja ir ēdienu likt kārtās, slāņos. Tiek no saldētavas celti ārā zaļie zirnīši, un gatavojam siļķi kažokā. Jūras augi rada zivtiņu garšu. Svaigēdāju majonēze tiek gatavota no dažādām sēkliņām un melnās sāls. Un tad vēl liek klāt zaļumus un svaigas eļļiņas – iznāk burvīgi salāti!

Zupas gatavoju, lūk, kā! Paņemu blenderi un smalki sagriežu tās saknītes, kas paredzētas ēdienam. Brīnišķīga ir burkānu un sezama sēkliņu zupa ar ingveru. Tas ir tik garšīgi! Paņemu šīs lietiņas, sagriežu blenderī, sagatavoju ļoti siltu ūdeni. Kad pieliek saknītes, kas vēsumā turētas, tas jau zibenīgi atdziest. Ja tā ir krēmzupa, tad ir nedaudz ūdens. Pieliekam klāt ķiploku daiviņas, saulē kaltētus tomātus, ieberam saulespuķu sēklas. Viss blenderī pārvēršas par brīnišķīgu krēmzupu.Trauks tiek sasildīts, un tai brīdī zupa arī jāielej,” pamāca svaigo ēdienu gatavotāja un paskaidro, ka zupu var izrotāt ar eļļiņām, sēkliņām, sarīvētām saknēm – ar ko tikai vēlamies. Blakus ir brīnišķīga, bez miltiem gatavota maize – ar linsēklām, saulespuķu sēklām, ķirbju sēklām un sīpolu sulu. Krāsniņā iekšā un iznāk burvīgi krekeri! Maizei pārsmērē pāri kokosa eļļu, uzber zaļumus, svaigi maltus piparus. „Tik burvīga speķmaizīte, pilnīgi apraudāties,” teic ēdienu radītāja. Kokosa eļļa ir viena no brīnišķīgākajām eļļām, kas baro ādu, nagus un matus – visas tās sastāvdaļas organisms uzņem.

„Man liela enerģija ir visus šos piecus gadus – tāda nav bijusi ne 12, ne 13, ne 18 gados. Aizmirsušās hroniskās galvassāpes, muguras sāpes, stīvums, var viegli pamosties rītos. Viss, ko es ēdu, ir vitamīniem un cukuriem bagāts. Svaigēdāji uzturā lieto arī daudz augļu, un tas ārkārtīgi vairo optimismu. Augļu cukuri jau mums to labo noskaņu dod. Tā ir ātrā enerģija. Tas nozīmē, ka smadzenēm ir ātrā enerģija un tās uzreiz kļūst optimistiski priecīgas. Tad seko saknes, kuras attīra organismu. Tad ir šie zaļumi, visi zaļie kokteiļi un zaļumiņi, kuri veido šūnas un muskuļus. Organisms kļūst tik laimīgs, tam nav jānopūlas, nav lielā slodze un var ķerties pie visādām domām – kā, teiksim, dzīves jēgas meklējumiem, kādus lielus projektus izdomāt. Rodas tik daudz ideju un sākas 16–18-gadnieka krīze, kad pasaule pie kājām un jūra līdz ceļiem,” nobeidzot sarunu, pasmej Šeila.

Dažas Šeilas piedāvātās receptes

Saldējums
Blenderī liek sauju svaigu ogu, divus trīs sagrieztus saldētus banānus, medu vai dateles. Blenderē, ik pa laikamsamaisot, līdz izveidojas krēmīgs saldējums. Ēd nekavējoties.

Gaspačo
Blenderī liek tomātus, papriku, dažus saulē kaltētus tomātiņus, Himalaju sāli, ledu, pielej citrona sulu. Sablenderē un pasniedz ar zaļumiem, olīveļļu, pipariņiem, sēkliņām.

Risoto
Puķkāpostu sasmalcina līdz rīsīgai sajūtai (virtuves kombainā šim nolūkam labi noder s-veida naži). Klāt smalki piegriež papriku, tomātus, kātu seleriju, gurķus, zaļumus. Pieliek pipariņus, sāli, citrona sulu, olīveļļu, sezama sēklas. Pasniedz ar sēklu majonēzi, ko iegūst, blenderī sajaucot sēklas, citrona sulu, sāli, ūdeni, garšaugus.

Itāļu salāti
Uz šķēlēs sagriezta tomāta liek šķēli avokado, sasmalcinātu baziliku, pārbārsta ar sāli, pipariem, pārspiež citronu, pārlej ar olīveļļu.

Nātru kokteilis
Banāna pusīte, citrona šķēle, dateles pēc gaumes, sauja svaigu nātru (spinātu, gārsas, pieneņu vai kā cita zaļa), ūdens, karotīte sezama sēkliņu, kanēlis, piparmētras, ingvera šķēlīte. Blenderē līdz krēmīgai konsistencei un pasniedz ar ledu.

 

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Ar sirdi laukos, ar prieku pa dzīvi
Ar sirdi laukos, ar prieku pa dzīvi

Kristīne Kristjansone. Nemiera gariņš – tā varētu raksturot Kristīni. Arī b...

Atpakal pie bitēm
Atpakal pie bitēm

Atceros no bērnības, kā vasarā vecāmāte šūnoja kāres un sildīja šūnotāju uz...

Biškopība – aizraušanās vai nepieciešamība?
Biškopība – aizraušanās vai nepieciešamība?

Ar Sandru Kļaviņu Maslen jeb Sandriņu (kā viņu sauc Māmuļa), iepazinos pirm...

Koki, meži un dīķi
Koki, meži un dīķi

Vērojot Latvijas mežaino ainavu ar upēm un ezeriem, nekritiskam skatītājam ...