, .
cloudy 2.7℃
Vārda dienu svin: Zeltīte, Andis

Augļu ražas vākšana un ievietošana glabātavā

I. Drudze, J. Lepsis, K. Juhņēviča-Radenkova , 13-10-2023
Augļu ražas vākšana un ievietošana glabātavā

Dārzs un Drava / 2023.gads (RUDENS)

Pareiza novākšana

Vienlīdz svarīgi ir augļus pareizi un netraumējoši noplūkt, vākšanas brīdī neinficēt ar sēņu sporām un novākt tādā gatavības pakāpē, kādā konkrētās šķirnes augļi spēs glabāties vislabāk. Āboli un bumbieri jānovāc uzmanīgi, paliecot pie kātiņa uz augšu un nesaspaidot ar rokām. Plūmes, aprikozes un persikus vāc tādā tehniskajā gatavībā, kamēr tie vēl ir transportējot izturīgi, bet augļi jau ir sasnieguši šķirnei pareizo krāsu un lielumu.

Vākšanai domātajiem traukiem vienmēr jābūt tīriem. Vienos un tajos pašos traukos nedrīkst vākt glabāšanai paredzētos un zemē nobirušos augļus, tā inficējot visu, kas vien ar šādu netīru trauku saskaras. Labākais variants ir vākt augļus no kokiem tieši kastēs vai tajos konteineros, kuros raža tiks pēc tam arī glabāta, tomēr ne vienmēr tam ir atbilstošās tehniskās iespējas.

Lai glabājamie augļi būtu izlīdzinātāki pēc gatavības, pie viena iegūstot arī kvalitatīvāku un nedaudz lielāku ražu, ieteicams izmantot dalīto vākšanu, novācot tos divās līdz trijās reizēs. Pirmajā paņēmienā nolasa viskrāsainākos un lielākos augļus. Nākamajā reizē – apmēram pēc nedēļas – novāc visus pārējos labi attīstītos augļus. Pēdējā reizē – vēl aptuveni pēc nedēļas novāc atlikušo ražu, kas būs paspējusi piebriest un labāk nokrāsoties. Dalītā vākšana ir ieteicama vairumam šķirņu, izņemot vienīgi tās, kurām raksturīgs ļoti īss optimālās vākšanas gatavības periods vai ir tieksme uz priekšlaicīgu nobiršanu, piemēram, šķirnei ‘Orļik’.

Tūlīt pēc novākšanas āboli iespējami ātri jānogādā dzesētavā. Svarīga ir katra stunda, jo novākti āboli gatavojas daudz straujāk nekā kokā. Ja nogatavošanās procesi būs sākušies, nekas vairs nespēs tos atkal palēnināt, un šāda raža glabāsies sliktāk. Augļus glabāšanai nedrīkst vākt lietainā laikā, jo tas var izraisīt lenticeļu plankumainību. Ja tas tomēr ir jādara, tad glabātavā tādus saslapinātus augļus atdzesē lēni, pirmo nedēļu turot par dažiem grādiem augstākā temperatūrā nekā šķirnei nepieciešams un pamazām to pazeminot līdz vajadzīgajam līmenim. Šajā laikā samazina arī aktīvās ventilācijas intensitāti. Tad miza pakāpeniski apžūs un uz tās neveidosies kondensāta pilieni.
 

Telpu un taras dezinfekcija

Pirms ražas vākšanas uzglabāšanas telpa un tara obligāti ir jāmazgā un jādezinficē. Mazgāšana nevar aizvietot dezinfekciju. Jāizvēlas kāds no pieejamajiem dezinfekcijas veidiem. Iedarbības efektivitātes ziņā, ja vien iespējams, priekšroka dodama gāzveida dezinficēšanas līdzekļiem, jo apsmidzināšana ir salīdzinoši mazāk efektīva.

Grīdas un taru pēc vecās ražas palieku izvākšanas mazgā ar kalcinētās sodas šķīdumu (1–3 %) vai nātrija sārmu (2 %), vai arī ar kādu no pārtikas rūpniecībā atļautajiem nekorozīvajiem, putas neveidojošajiem un nesmaržojošajiem dezinfektantiem. Tie visbiežāk ir veidoti uz sārmu, nātrija hipohlorīta vai ūdeņraža peroksīda bāzes. Visērtāk apstrādi veikt, bagātīgi apsmidzinot, bet mazāka izmēra taru var arī iemērkt pilnībā. Šiem dezinfektantiem ir būtiski, lai apstrādājamā virsma saskartos ar preparātu vismaz 30–60 minūtes. Saskaņā ar lietošanas instrukcijām visi šīs grupas līdzekļi ir paredzēti vairākkārtīgai atkārtotai apstrādei, tikai tad garantējot atbilstošo tīrības pakāpi. Augļu glabāšanas laikā apstrādes, protams, nav iespējamas. Augļu glabātavu un taras dezinfekcijai izmantojamie preparāti norādīti normatīvos dokumentos.

Ja telpu sienas ir no plastikātiem vai kompozītiem, tās mazgā ar augstspiediena iekārtām. Betona vai javas apmetuma sienas balsina ar kaļķu pienu vai krīta suspensiju (0,1–0,2 kg L-1). Tai vēlams pievienot kādu fungicīdu bez izteiktas smaržas aptuveni 1% apmērā.

Ļoti efektīvs dezinfekcijas līdzeklis betona un javas apmetuma sienu telpām ir formalīns. To var lietot divos veidos – vai nu izsmidzinot (4 % formalīna šķīdums – formalīnu atšķaidot ar ūdeni 1:10), vai arī oksidējot formalīnu ar kālija permanganātu un iegūstot tvaikus. Lai palēninātu reakcijas ātrumu, permanganātu iepriekš izšķīdina ūdenī un pilina virs trauka ar formalīnu. Telpu hermētiski noslēdz. Ekspozīcijas laiks – divas diennaktis. Pēc tam ieslēdz aktīvo ventilāciju un vēdina tik ilgi, līdz vairs nav jūtama kodīgā smaka.

Ja glabātavas telpās nav korodējošu metāla detaļu, var dezinficēt arī ar malto sēru, to sadedzinot uz skaidām (uz 1 m3 telpas rēķina 50 g maltā sēra). Ekspozīcijas ilgums tāds pats kā formalīnam. Abos dezinfekcijas variantos pilnībā tiek iznīcinātas jebkādas mikroorganismu sporas.

Jaunās paaudzes augļu uzglabāšanas kamerām un jebkurām modernākām telpām ar plastikāta sienām un telpā montētām kontroles iekārtām dezinfekcijai iepriekšminētie materiāli nav piemēroti. Visbiežāk izmanto ozonu, ko ražo speciāli ģeneratori vai arī baktericīdās UV lampas. Atkarībā no telpu tilpuma ozonam ļauj izdalīties no dažām stundām līdz diennaktij, pēc tam vēl diennakti telpu atstāj neatvērtu, lai tas pilnīgi sadalās. Otra iespēja – izsmidzināt elektrolīzē sadalītu NaCl2 šķīdumu.
 

Augļu novietošana glabātavā

Konteinerus ar augļiem krauj vienu uz otra tik augstu, lai līdz telpas griestiem paliktu sprauga gaisa cirkulācijai, vēlams aptuveni 50 cm. Krāvuma augstums atkarīgs arī no tehniskajām iespējām. 10–20 cm gaisa apmaiņas spraugām ir jāpaliek arī starp konteineriem un telpas sienām. Augļus ievieto jau iepriekš līdz pareizajai temperatūrai atdzesētā telpā. Seko līdzi, vai neveidojas kondensāts. Ja augļi aprasojuši, samazina ventilāciju, kamēr tie apžūst.

Iekštelpās izmanto elektrokārus vai mehāniski darbināmos konteineru ratiņus un pacēlājus. Iekšdedzes dzinējus iekštelpās izmantot drīkst tikai tad, ja tie ir aprīkoti ar izplūdes gāzu filtriem.

Glabājot vienlaicīgi vairākas šķirnes, ir svarīgi izplānot šo šķirņu novietojumu tā, lai ātrāk realizējamās šķirnes būtu viegli paņemamas realizācijai, iepriekš nepārkraujot konteinerus ar ilgāk glabājamām šķirnēm. Ja šķirņu aukstuma jūtība atšķiras, visas šķirnes glabā aukstuma visjutīgākās šķirnes režīmā, taču jārēķinās, ka augļu iespējamais glabāšanas ilgums vairumam pārējo šķirņu saīsināsies.

Nav ieteicams kopā ar ilgai glabāšanai paredzētām šķirnēm turēt gatavākus un ātrāk realizējamus augļus. Tas paātrinās visu telpā esošo augļu nogatavošanos.

 

Augļkopība, Dārzkopības institūts, ISBN 978-9984-9392-7-8 https://fruittechcentre.eu/sites/default/files/2018-04/Auglkopiba.pdf

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Brīvi, zinātkāri un ar skaistuma dzīvesziņu
Brīvi, zinātkāri un ar skaistuma dzīvesziņu

Beihmaņu ģimene – Inita un Vilnis savu laimes saliņu ar skaistu dārzu iekā...

Domu Doma – radošās koprades telpa siltumnīcā
Domu Doma – radošās koprades telpa siltumnīcā

#TeIrNauda lauku attīstībai Atspēriens ceļā uz savu sapni – LEADER Arī šo...

Elejas ziedošās "Atvasaras"
Elejas ziedošās "Atvasaras"

Jelgavas novada Elejas pagasta Atvasarās Sanita Indrika ar ģimenes atbalstu...

Dabas daudzveidībai draudzīgs piemājas dārzs
Dabas daudzveidībai draudzīgs piemājas dārzs

KAS IETEKMĒ DABAS DAUDZVEIDĪBU Iedomāsimies...