Saimnieks LV / 2023.gads (Februāris)
Lielākā daļa piena ražošanā iesaistīto saimnieku visai labi orientējas tādos terminos kā acidoze un ketoze, bet mazāk uzmanības pievērš subakūtajai acidozei, neapzinoties, kā tā var apdraudēt dzīvnieku fizioloģiju, produktivitāti un atražošanu. Tāpēc uz sarunu par subakūto acidozi aicinājām Timac Agro lopkopības produktu vadītāju Juriju Brenti, kurš specializējies slaucamo govju vielmaiņas slimībās.
– Kas ir subakūtā acidoze (sub-acute ruminal acidosis – SARA) slaucamajām govīm un kā to pamanīt?
Jurijs Brente: – Subakūtajai spurekļa acidozei raksturīgi periodiski un paškoriģējoši laika posmi ar pazeminātu spurekļa pH (5.2–5.6). Sākumā govīm nav redzamu klīnisku pazīmju, bet ar laiku, šādām pH līmeņa svārstībām notiekot regulāri, var sekot rumenīta izraisītas sekas – spurekļa iekaisums, zemāka barības uzņemšana, spurekļa gļotādas hiperkeratoze, aknu abscesi, Downer jeb guļošās govs sindroms un citas komplikācijas.
Parasti, kad lauksaimnieki domā par acidozi, viņiem tā saistās ar paaugstinātu laminīta incidenci ganāmpulkā, bet praktiski tā sastopama tikai tad, kad dzīvnieks jau ilgstoši ir dzīvojis subakūtas vai akūtas acidozes stāvoklī un novērojamas jau acīm redzamas pazīmes, piemēram, daļa ganāmpulka klibo...
Pilnu rakstu lasiet Februāra SAIMNIEKS LV numurā!
Ogres Piena fermas lopkopības daļas vadītājs Nils Bergmanis skaidro, kāpēc ...
Jūnijā noslēdzies Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta sadarbībā ar ...
Lēdurgas pagasta Pakalnu māju iemītniekus rītos modina gaiļa dziesma, un ta...
Mūsdienās arvien vairāk tiek runāts par digitalizāciju arī būvniecībā, neku...