, .
fair_day 8.7℃
Vārda dienu svin: Māris, Mārica, Maigurs

Ražojam un ēdam vairāk siera un biezpiena

Vanda Davidanova , 12-04-2021
Ražojam un ēdam vairāk siera un biezpiena

Par spīti pandēmijas apstākļiem, Latvijas piena pārstrādes uzņēmumiem 2020. gads noslēdzies labāk nekā varētu domāt.

Ar prieku informēju, ka par 7 % pieaudzis saražotā siera un biezpiena daudzums, kopā – 54 tūkst. t, un ir sasniegts jauns rekords (2019. gadā bija 50.5 tūkst. t). Turpina palielināties šo produktu patēriņš uz vienu iedzīvotāju. Pēc provizoriskiem datiem, pērn katrs esam apēduši 21.5 kg siera un biezpiena, t.i., par 2 % vairāk nekā 2019. gadā. Pavisam Latvijas iedzīvotāju galdā bijis 41.1 tūkst. t siera un biezpiena. Kopš 2002. gada Latvijā siera patēriņš uz vienu iedzīvotāju gadā ir gandrīz trīskāršojies. Tā kā par 3 % ir samazinājies importēto produktu daudzums, secinām, ka uzturā esam vairāk lietojuši savu uzņēmumu sieru un biezpienu, un tas ir apsveicams fakts. Kopš 2017. gada importēto produktu līnija ir tikai augusi (pat līdz 7 % gadā), bet nu ir ievērojams kritums. Cilvēki atgriežas pie Latvijā ražotām kvalitatīvām un veselīgām vērtībām.

Atsevišķs stāsts ir par siera un biezpiena eksportu...

 

 

Pilnu rakstu lasiet aprīļa SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Rudzu maize – Latvijas sirds maize
Rudzu maize – Latvijas sirds maize

Rudzu maize izsenis bijusi latviešu ēdienkartes neatņemama sastāvdaļa, kas ...

Saimniekojam gudri un bioloģiski!
Saimniekojam gudri un bioloģiski!

Gundaram Stiebriņam šī ir 14. sezona, saimniekojot bioloģiski. Pārdomāti lē...

Bioloģiskā lauksaimniecība – vairāk plusu nekā mīnusu
Bioloģiskā lauksaimniecība – vairāk plusu nekā mīnusu

Kā zināms, bioloģiskās lauksaimniecības uzņēmumu sertifikāciju Latvijā veic...

Mīlot to, kas tev zem kājām
Mīlot to, kas tev zem kājām

Pazemes ezeriem bagātajā Pārgaujas novada Straupes pagasta bioloģiskajā sai...