, .
partlycloudy_night 0.5℃
Vārda dienu svin: Tekla, Violeta

Priekam un pārticībai

Daira Jātniece , 22-03-2021
Priekam un pārticībai

Dārzs un Drava / 2020.gads (Ziema.)

Ziemas laiks ir jāizdzīvo, tiekot pāri visam, kas netīkams, bet, lai tas izdotos, vajadzīga gan ticība, gan pārticība. Mums ir jābūt pārtikušiem. Ticību stiprinām ar tautas paražām, bet miesas labsajūtu nodrošinās vasarā un rudenī sarūpētie krājumi.

Godam nosvinēti svētki savukārt ir spēka akumulators, dodoties ikdienas gaitās. Neatņemama svētku sastāvdaļa ir sātīga maltīte, kas atklāj svētku simbolisko nozīmi. Tās skaidrojums rodams latviešu un lietuviešu zintniecībā, kur, piemēram, baravikas simbolizē Leatu cilti, ko veido latvieši, lietuvieši un lībieši.

Gulbes piens – saldējums ar brūkleņu, aveņu un citu ogu ievārījumu ir debesu zvaigznāju enerģētiskais uzturs.

Miežu alus un siers – saturs telpā.

Balszams − zemes balss.

Lazdu rieksti – čaklums.

Sudraba zivs – vēju un saviju ķermeņi.

Līdaka – ziemas slīpais leņķis.

Baravikas – LeatuCilti.

Āboli – pārpilnība.

Cūkgaļas ēdieni un aukstā gaļa – sastindzis ziemas laiks, pilnība.

Augļu želejas – sastingums.

Desas, šķiņķi – labs garastāvoklis.

Maize – pamata saturs.

Pīrāgi – mēnestiņa stils.

Sinepes – brīnišķīgu domu pabeigtība u.c.

Siļķe kažokā – simbolizē dzīves kārtas, rasols ir sajaukts kā cūkēdiens, neiederēsies.

Idejas svētku galdam bieži meklēju dažādās pavārgrāmatās, patīk arī eksperimentēt un mainīt kaut ko jau ierastajā. Mazāk pieredzējušiem gatavošanas mākslā iesaku sākt ar jau pārbaudītām vērtībām. Lūk, dažas idejas.

Līdakas rulāde.  Lielāku līdaku notīra, nomazgā, nogriež galvu, pāršķeļ gareniski pušu tā, ka zivs netiek bojāta, pārsmērē ar maltu gaļu un ieliek cieti vārītas olas. Tad sarullē zivi un ietin tīrā marlē, liek vārīties garenā katliņā, klāt liekot 1 sīpolu, 1 lauru lapu, pētersīļus un drusku etiķa. Vāra pusstundu, tad ņem ar visu drāniņu, liek uz dēļa, uzliek otru dēlīti virsū, novieto zem sloga un patur vienu nakti vēsumā. Galdā var pasniegt ar mārrutkiem.

Ziemas svētkos cep lielas plātsmaizes un dekorē ar ziemas skatiem, ar pūdercukuru apbārstītas eglītes, balto zintnieku – Salaveci, baltām pilīm, ko sargā baltais vilks, stirniņām un zaķīšiem.

Skābu kāpostu zupa.  Gatavošanās svētkiem prasa daudz enerģijas, tāpēc pusdienās ēdīsim skābu kāpostu zupu: uz pannas eļļā sacepam daudz sīpolu un burkānu, saceptus liekam kopā ar skābiem kāpostiem katlā un pielejam ūdeni. Pēc vēlēšanās pievienojam grūbas un vārām visu kopā vai vārīšanās beigās grūbu vietā pieberam miežu pārslas, pirms noņemt no plīts, iemaisām vienu tējkaroti cukuru. Mājās ēdam, klāt piekožot krāsnī ar visu mizu ceptus kartupeļus. Zupu var ēst arī pēc svētkiem, jo vairāk silda, jo gardāka.

Bezdelīgu ligzdas.  500 g liesas cūkgaļas sagriež 4 šķēlēs, apsāla, apkaisa ar pipariem, apziež ar sinepēm vai tomātu pastu. Uz katras šķēles liek 2 plānas žāvēta speķa šķēlītes un dažas plānas sīpola skaidiņas. Šādi sagatavotās šķēlēs liek cieti vārītas olas. Satin, apsien ar diegu, apvārta miltos un apcep no visām pusēm 2 tējkarotēs tauku vai eļļas. Sautē, pievienojot lauru lapu un dažus smaržīgos piparus, apmēram 50 minūtes, laiku pa laikam aplaistot ar buljonu.

Gaļu izņem, noņem diegus, sagriež tā, lai būtu redzama pārgriezta ola, saliek bļodiņā un bļodiņu vēl uz brīdi ieliek siltā cepeškrāsnī. Mērcei pielej 1 glāzi ūdens, pievieno 2 nepilnas karotes kviešu miltu un kartupeļu cietes maisījuma. Ar mērci aplej gaļu. Pārkaisa ar sagrieztiem pētersīļiem.

Svētku rulete.  Šis ēdiens uzskatāms par izmeklētu un tiek pasniegts svinīgās pusdienās. 1 kg krūtiņas atdala no kauliem un sagriež tā, lai iegūtu lielu šķēli. To apkaisa ar sāli, pipariem, papriku un ieberzē ar sālī saberztām 2 ķiloku daiviņām. 300 g desas iegriež visā garumā un satin gaļas šķēlē, apsien ar diegu, apvārta miltos un labi apcep 2 karotēs tauku vai eļļas. Pielej buljonu, traukam uzliek vāku un sautē 30 minūtes.

Tad vāku noņem, malās ieliek dažas sīpola ceturtdaļas un cep cepeškrāsnī, pēc vajadzības aprasinot ar ūdeni. Beigās apkaisa ar ķimenēm. Izceptai ruletei noņem diegus un sagriež to šķēlītēs. Mērcei pielej 1 glāzi ūdens un 2 nepilnas karotes kviešu miltu un kartupeļu cietes maisījuma.

Siļķu salāti austrumnieku gaumē.  4 siļķes, 3 sasmalcināti sīpoli, 1 liels skābs ābols bez serdes un mizas, 1 marinēts gurķis, sagriezts šķēlītēs, 2−3 izlobīti, saberzti valrieksti, cieti vārītas olas, zaļumi.

Mērcei: 1 ēd. k. etiķa, 5−6 ēd.k. eļļas, cukurs pēc garšas.

No izmērcētām siļķēm sagatavo filejas bez ādas, sagriež stienīšos, sajauc ar pārējām piedevām. Pārlej ar mērci, ko pagatavo no eļļas, etiķa un cukura. Vismaz 10 stundas ļauj siļķei piesātināties. Pirms pasniegšanas vēlreiz izcilā, liek ovālā traukā, pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem, pārliek ar olu šķēlītēm.

Variants: salātu sastāvā var ietilpt svaigi gurķi, tomāti vai tomātu biezenis.

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Ar sirdi laukos, ar prieku pa dzīvi
Ar sirdi laukos, ar prieku pa dzīvi

Kristīne Kristjansone. Nemiera gariņš – tā varētu raksturot Kristīni. Arī b...

Atpakal pie bitēm
Atpakal pie bitēm

Atceros no bērnības, kā vasarā vecāmāte šūnoja kāres un sildīja šūnotāju uz...

Biškopība – aizraušanās vai nepieciešamība?
Biškopība – aizraušanās vai nepieciešamība?

Ar Sandru Kļaviņu Maslen jeb Sandriņu (kā viņu sauc Māmuļa), iepazinos pirm...

Koki, meži un dīķi
Koki, meži un dīķi

Vērojot Latvijas mežaino ainavu ar upēm un ezeriem, nekritiskam skatītājam ...