, .
partlycloudy_night -0.2℃
Vārda dienu svin: Aldis, Alfons, Aldris

Latvijas ābolu sidra ceļš ved uz starptautiskiem panākumiem

Lauku ceļotājs , 15-08-2023
Latvijas ābolu sidra ceļš ved uz starptautiskiem panākumiem

Latvijas ābols un sidra darīšanas tradīcija šogad tiek celti godā divos starptautiskos notikumos Rīgā - sidru konkursā “Nordic International Cider Awards” un izstādē “Riga Food”, kur no 7.-9. septembim norisināsies dažādi ar sidru saistīti pasākumi. Iepazīsim īsto, dabīgo sidru!

Starptautisks sidra konkurss Rīgā

Dabīgā ābolu sidra labās īpašības Latvijā sabiedrība sāk novērtēt pamazām, bet tikmēr 15 valstu sidra eksperti, ne tikai no Eiropas un Ziemeļvalstīm, bet arī no ASV un Kanādas, nešauboties brauc uz Latviju, lai iepazītu šo jauno sidra valsti un vērtētu mūsu sidrus starptautiskajā konkursā Nordic International Cider Awards (NICA) līdzās citu valstu sidriem. Kopumā konkursā pieteikti 243 sidri no 101 ražotāja 17 dažādās valstīs (Latvija, Lietuva, Igaunija, Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija, Vācija, Spānija, Itālija, Nīderlande, Serbija, Austrija, Francija, Čehija, Beļģija, Polija). Sidra konkursa uzvarētāji tiks apbalvoti starptautiskās pārtikas izstādes “Riga Food” atklāšanā, kur klātesošos balvu ieguvējus sveiks Zemkopības ministrs Didzis Šmits.

Dabīgais sidrs – Latvijas ābols glāzē

Līdz šim nepelnīti maz Latvijā stāstīts par sidru – augstas kvalitātes dzērienu, kura ražošana dod jaunu elpu mūsu ābeļdārziem un sadarbībai ar augļkopjiem. Sidra ražošanai izmanto vietējos ābeļdārzos lasītus ābolus un mežābolus, izspiežot sulu un to fermentējot vairāku mēnešu un gadu garumā. Liela sabiedrības daļa kļūdaini kā sidru pazīst nevis dabīgi fermentētu dzērienu, bet saldi lipīgu, no ķīmiska koncentrāta ražotu stiprinātu limonādi, kam nav nekāda sakara ar dabiskā sidra kvalitātēm ne smaržas, ne garšas, ne iedarbības ziņā. Īstais sidrs ir ar zemu alkohola saturu un vairāk der baudīšanai kopā ar dažādiem ēdieniem, izceļot to garšas.

Ziemeļvalstīs - Norvēģijā, Zviedrijā un Somijā, kur alkohola tirdzniecība ir valsts monopols, tieši ābolu sidrs ir ieguvis valsts atbalstu kā nacionāls, kvalitatīvs dzēriens – tas ir viegls, mazalkoholisks, kvalitatīvs, un tas ir vietējais ražojums, ar ko lepojas kā ražotāji, tā valsts un mediji. No Norvēģijas vien uz NICAs sidra konkursu Rīgā tiek sūtīti 25 ražotāju sidri vērtēšanai.

NICA konkursa žūrijas pārstāve un sidra ražotāja Christine Walter no ASV par Latvijas sidriem izteikusies šādi: ‘Latvija jau sen bija to valstu sarakstā, kuras vēlējos apmeklēt. Un tad sidra konkursā Norvēģijā pagājušā gadā es biju žūrijā un vērtēju šos Latvijas neticami labos sidrus un iepazinos ar vairākiem sidrdariem no Latvijas. Tādēļ šī gada konkursu un braucienu uz Latviju gaidu ar vislielāko satraukumu un nepacietību!’

Sidra festivāls “Riga Food” izstādē aicina!

Sidra festivāls notiks 7. septembrī pēc izstādes atklāšanas ceremonijas dažas stundas “Riga Food” izstādē Latvijas Sidra Ceļa stendā, un tā būs unikāla iespēja iepazīt kopumā 12 Latvijas sidra ražotāju dzērienus un 18 dažādu valstu (arī ASV) sidrdaru ābolu sidrus un apjaust, cik daudzās valstīs sidrs ir īpašs dzēriens ar savu specifisku kultūru un tradīcijām. Sidra festivāla garšas kuplinās vietējo ražotāju lauku labumi – Latvijas zemnieku ražotie liellopu gaļas produkti un sieri, ar ko cienās zemniekus pārstāvošā organizācija “Zemnieku Saeima”.

Sidra seminārs “Sidra pasaules tendences un izaicinājumi” 8. septembrī Ķīpsalas izstāžu centrā.

Latvijas un ārvalstu sidra ražotāji pulcēsies sidra seminārā, lai pārrunātu Ziemeļvalstu/Baltijas valstu ābolu sidru tendences, izaicinājumus un plānus, kā arī nozīmi tūrismā. Lai padarītu to vēl auglīgāku, daži augļi piedalīsies pasākumā arī "klātienē" semināru telpā – Dārzkopības Institūta audzēto sidra un bumbieru šķirņu izstādē. Izpētīsim arī to, kā iesaistīšanās kulinārijas tūrismā var pavērt jaunas perspektīvas sidram. Runātāju vidū ir slaveni sidra ekperti no Anglijas, ASV, Kanādas, Zviedrijas. Degustēsim un salīdzināsim sidrus no Gravenšteina ābolu šķirnes, kas auguši Kalifornijā un Norvēģijā.

Sekojiet sidra ražotāju dalībai Rīga Food un “Sidra ceļa” festivāla informācijai!

Rīga Food izstādē no 7.-9. septembrim kopīgā stendā "Latvijas Sidra Ceļš" piedalīsies 12 sidra ražotāji: Sabiles sidrs, Abavas vīndarītava, Mūrbūdu sidrs, Mr. Plūme sidra darītava, Turkalnes muiža, Kabiles muiža, Tālava, Zilver, Herbsts, Abuls, Lauskis, Līgatnes vīna darītava. 7. septembrī no plkst. 12:00 “Sidra ceļa” kopstendā dzirkstīs sidra festivāls – Baltijas un ārvalstu sidru degustācija. Nāc uz izbaudi 100% īstu ābolu sidru!

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Vienkārši par sarežģīto – pedagogus aicina FoodEducators projekts
Vienkārši par sarežģīto – pedagogus aicina FoodEducators projekts

Piena, zivju, drošas pārtikas dienas, izpratne par pārtikas zinātni un sist...

Rudens uzņemšana inkubācijas programmā sāksies 16. septembrī
Rudens uzņemšana inkubācijas programmā sāksies 16. septembrī

No 16. līdz 30. septembrim notiks pieteikumu pieņemšana dalībai inkubācijas...

Konkurss – #TasteTheOceanContest
Konkurss – #TasteTheOceanContest

#TasteTheOcean (tulkojumā no angļu valodas – “Izbaudi okeānu”) ir Eiropas S...

Balsojums par Eiropas Gada koku
Balsojums par Eiropas Gada koku

Aicinām piedalīties un atbalstīt Eiropas Gada koka balsojumu, Kaņepju ozolu...