Saimnieks LV / 2018.gads (Janvāris)
Pēdējos gados lauksaimnieki arvien vairāk sāk audzēt pupas un zirņus kā proteīnbarību lauksaimniecības dzīvniekiem un augsnes ielabošanai. Zirņi un pupas ir Latvijas teritorijā ļoti seni kultūraugi ar olbaltumvielām bagātām sēklām. Tos audzēja jau senajā Romā, Grieķijā un Turcijā. Šo kultūraugu izcelsmes vieta ir Vidējie un Tuvie Austrumi. Latvijā tos audzē jau no mūsu ēras 5. gadu simta, tomēr laika gaitā to nozīme tautsaimniecībā bija krasi samazinājusies. Pelēkos zirņus pārsvarā Latvijā izmantoja tikai Ziemassvētku galdam.
Projektā EUROLEGUME FP7 KBBE–2013–7–613781 starp partneriem bija AREI PPC (Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centrs) un LLU (Latvijas Lauksaimniecības universitāte). Viens no projekta uzdevumiem bija izvērtēt šobrīd Latvijā audzētās pupas un zirņus kā proteīnaugus lopbarībai. Lopbarības sadaļā īstenoti pētījumi par pākšaugu (pelēko zirņu Pisum sativum) un cūku pupu (Vicia faba) sēklu, kopā 15 šķirņu, bioķīmisko sastāvu.
Šobrīd dažādi sojas produkti ir visizplatītākais olbaltumvielu avots, kas iekļauts piena govju koncentrātos Latvijā un citās Eiropas valstīs. Nepieciešamība pēc alternatīviem olbaltumvielu avotiem sojai, kas daļēji vai pilnībā tiek aizstāta ar vietēji audzētām pupām un zirņiem, mūsdienās ir aktuāla problēma lauksaimniecībā. Piena govju ēdināšanā mērķis ir samazināt sojas pupu importu ES un daļēji aizstāt ģenētiski modificētos organismus pārtikas ķēdē. Starp iespējamām alternatīvām pākšaugu graudi šķiet interesanti piena govju uzturam, jo zirņi un pupas ir svarīgs barības olbaltumvielu avots.
Nepilnvērtīga slaucamo govju ēdināšana, sevišķi, ja tā raksturīga ar enerģijas trūkumu, vislielāko ietekmi atstāj uz piena olbaltumvielu saturu. Piena olbaltumvielu saturs tiek paaugstināts, izēdinot barības devu ar pietiekami viegli fermentējošo ogļhidrātu (cukuri, ciete) saturu, jo oglekli saturošo savienojumu noārdīšanas rezultātā iegūtā enerģija tiek izmantota mikrobiālā proteīna sintēzei spureklī.
Ar proteīnu bagātāko un labāk sagremojamo slaucamo govju barības devā izmantotā lopbarības pupu un zirņu šķirne tika noteikta, izvērtējot Latvijā plašāk audzētās 8 zirņu un 11 lopbarības pupu šķirnes. Izmēģinājuma gaitā noteiktās sausnas, kopproteīna, kokšķiedru frakciju – skābi skalotās kokšķiedras (ADF) un neitrāli skalotās kokšķiedras (NDF) sagremojamības, neto enerģijas laktācijā (NEL) un cukuru daudzumos zirņu un pupu šķirnēm bija redzamas atšķirības (skat. 1. tabulu). Tas norāda, ka atšķirīga ir arī pupu un zirņu barotājvērtība un to izmantojamība slaucamo govju organismā.
Barības līdzekļa sausnā ir koncentrētas visas barības līdzeklī esošās barības vielas un enerģija. Jo vairāk barības līdzekļos sausnas un labāka tās izmantojamība, jo augstāka barotājvērtība.
Lopbarības pupas, salīdzinot ar zirņiem, satur par 3.24 % lielāku kopproteīna daudzumu sausnā, bet līdzvērtīgu koptauku, kokšķiedras, koppelnu, kalcija un fosfora daudzumu. Zirņos ir nedaudz vairāk enerģijas (NEL) nekā pupās, jo zirņi satur vairāk cietes un cukuru. Visvairāk cukuru salīdzinājumā ar vietēji audzētām citām zirņu un pupu šķirnēm, kā arī ar ievestiem sojas spraukumiem ir zirņu šķirnē ‘Bruno’. No pārbaudītajām zirņu šķirnēm augstākais kopproteīna saturs konstatēts ‘Bruno’ (26.38 %) un ‘Vitra’ (25.10 %), bet labākā sagremojamība zirņiem ‘Vitra’ (82.5 %).
Augstākais kopproteīna saturs no lopbarības pupām, kuras iekļāva barības devā slaucamām govīm, bija šķirnēm ‘Lielplatone’ (29.80 %) un ‘Priekuļu’ (31.36 %), bet labāka sagremojamība pupu šķirnei ‘Jogevas’ (81.70 %) .
Vairākām zirņu šķirnēm proteīna sagremojamība bija ievērojami (p <0,05) augstāka nekā sojas spraukumiem, bet dažādu pupu šķirņu tā nebija būtiski atšķirīga no sojas spraukumiem. Zirņu šķirnes, kurās ir vairāk reducējošo cukuru un cietes, ir augstāka arī NEL MJ/kg vērtība nekā sojas spraukumiem, kas nodrošina lielāku zirņu barības vērtību.
Sākot slaucamo govju ēdināšanas izmēģinājumu laboratorijas apstākļos, tika izvērtēta visu izmēģinājuma grupu barības deva, nosakot sausnas un kopproteīna sagremojamību (2. tabula).
Pētījuma rezultāti rāda, ka sausnas sagremojamība izmēģinājuma govju grupās (1., 2., 3 – barības devās zirņi un pupas) bija līdzīga, robežās no 69.06 % līdz 69.42 %. Sausnas sagremojamība kontroles govju grupā (4), kurām barības devā tika iekļauti sojas spraukumi, bija 68.73 %. Izmēģinājuma govju grupās sausnas sagremojamība bija augstāka, salīdzinot ar kontroles govju grupu, attiecīgi par 0.69 %, 0.56 % un 0.33 %, tātad labāk izmantojās dzīvnieku organismā (2. tab.).
Proteīna sagremojamība visās govju grupās bija līdzīga, robežās no 65.67 % līdz 65.97 % (2. tabula). Proteīna sagremojamība kontroles govju grupā bija 65.67 %, kas bija zemāka nekā visās izmēģinājumu grupās. Augstākā proteīna sagremojamība tika konstatēta 2. grupas govīm, kurām barības devā tika iekļauti lopbarības zirņi.
Aminoskābes ir galvenais mūsu un arī dzīvnieku ķermeņa būvmateriāls, kas veido visu organismu – kaulus, audus, muskuļus, asinsvadus utt. Turklāt aminoskābes dalās aizvietojamās un neaizvietojamās. Aizvietojamās aminoskābes sintezē organisms, bet neaizvietojamās organisms patstāvīgi nevar sintezēt, tāpēc tās ir jāuzņem ar pārtiku. Vienīgais aminoskābju avots ir proteīns jeb olbaltumvielas, kas var būt dzīvnieku vai augu valsts izcelsmes. Tieši tādēļ proteīnam obligāti jāietilpst uzturā. Jo pārtikas līdzekļos vairāk proteīna, jo vairāk būs arī aminoskābju.
Veicot projekta ietvaros lopbarības pupu un zirņu aminoskābju analīzi, līdzīgi kā LLKC konsultāciju centra speciāliste Antra Gražule nonācām pie līdzīgiem secinājumiem. Ja vērtējam lopbarības pupas un zirņus no aminoskābju viedokļa, tad tajos ir liels lizīna īpatsvars, savukārt rapšos ir liels metionīna īpatsvars, līdz ar to šie divi barības līdzekļi labi izmantojas, esot kopā vienā barības devā dzīvniekiem. Lopbarības pupu un zirņu apvalkos ir ķīmiskā viela tanīns, ko uzskata par antiēdināšanas faktoru. To izjūtam kā traucējumus barības traktā (gāzu veidošanās, smaguma sajūta). Novērtējot kopējo aminoskābju saturu atsevišķās zirņu šķirnēs un audzēšanas līnijās, ievērojami atšķirīgas koncentrācijas netika novērotas. Vislielākās kopējo aminoskābju vērtības atbilst zirņu šķirnēm ‘Alma’ un ‘Bruno’ (attiecīgi 196.7 un 189.2 g/kg). Viszemākā vērtība bija šķirnei ‘Selga’ (vidēji 149.5 g/kg). Novērtējot kopējo aminoskābju saturu atsevišķās pupu šķirnēs, starp 10 šķirnēm netika novērotas būtiskas atšķirīgas koncentrācijas. Vislielākās kopējo aminoskābju vērtības atbilst pupām ‘Ada’, ‘Tolea’ un ‘Bauska’.
Ir valstis, kurās barības devā lauksaimniecības dzīvniekiem tiek mēģināts uz pusi vairāk iekļaut lopbarības pupas, bet mūsu izmēģinājumā tie bija 20–24 % no koncentrētās barības jeb 4.1 % no kopējās barības devas.
Viens no augstvērtīgas dzīvnieku valsts produkcijas ieguves priekšnosacījumiem ir pilnvērtīga, nekaitīga un droša dzīvnieku barība, jo barībai ir tieša ietekme uz dzīvnieka veselību, līdz ar to uz produkcijas apjomu un kvalitāti.
Viens no projekta uzdevumiem bija noskaidrot, kā mainās piesārņojuma pakāpe ar mikroskopiskām pelējuma sēnītēm zirņu un pupu miltos, kā arī miltu maisījumā, uzglabājot tos trīs mēnešus kūts vidē. Iegūtie rezultāti apkopoti 3. tabulā.
Bīstami dzīvnieku barības, t.sk. zirņu un pupu sēklu piesārņotāji ir mikroskopiskās pelējuma sēnītes no Aspergillus un Fusarium ģintīm, kuru dabīgā dzīves vide ir augsne, no kuras sēnīšu sporas viegli nokļūst uz augiem un to sēklām. Ir zināms, ka slaucamo govju organismā ar inficētu barību uzņemtais aflatoksīns B1 pārveidojas pret karsēšanu izturīgā, cilvēkiem kaitīgā aflatoksīnā M1, kas ar pienu izdalās no govs organisma un saglabājas kā termiski neapstrādātā, tā pasterizētā pienā un no šāda piena pagatavotā krējumā, jogurtā, biezpienā, sviestā u.c. produktos. Savukārt dažādas Fusarium ģints sēnīšu sugas spēj producēt bīstamus, termotolerantus (nesadalās karsējot) mikotoksīnus, kas negatīvi ietekmē dzīvnieku veselību un iegūto produktu kvalitāti.
Pēc pētījumu rezultātiem, pelējuma sēnīšu skaits pupu un zirņu miltos pēc uzglabāšanas nav uzskatāms par bīstamu dzīvnieku veselībai. Barības līdzekļi, kuros pelējuma sēnīšu skaits nepārsniedz 1 000 000 koloniju veidojošās vienības 1 gramā (kvv/g), ir izbarojami dzīvniekiem.
Sākotnējais barības līdzekļu – zirņu miltu, pupu miltu un zirņu un pupu miltu maisījuma piesārņojums ar pelējuma sēnītēm bija zems. Pēc trīs mēnešu uzglabāšanas zirņu miltos pelējuma sēnīšu skaits bija pieaudzis 14.3 reizes, pupu miltos 2.3 reizes un abu miltu maisījumā 4.9 reizes. Tomēr pelējuma sēnīšu skaits pēc uzglabāšanas nav uzskatāms par bīstamu dzīvnieku veselībai.
Pēc veiktajiem pētījumiem varam secināt, ka vietēji audzētas pupas un zirņi pēc bioķīmiskā sastāva ir vērtīgs un atbilstošs proteīnbarības avots slaucamām govīm un piemērots drošai uzglabāšanai fermas apstākļos, ievērojot atbilstošus mitruma un apkārtējās vides temperatūras rādītājus. Tādēļ izmantosim Latvijā audzētas tauriņziežu sēklas proteīnbarības nodrošinājumam lopkopībā.
Slaukt efektīvi nozīmē darīt to raiti, gādāt, lai dzīvnieki justos labi, un...
Agritechnica 2023 izstādē Strautmann iepazīstināja ar jaunu lopbarības savā...
Euromilk jau vairāk nekā trīs gadu desmitus ražo maisītājus, nepārtraukti p...
Gints Puplaksis, bijušais profesionālais elektriķis, nu ir viens no veiksmī...