Saulainā pavasara dienā viesojamies Irlavas pagasta Sātu ciema “Murdiņos” pie uzņēmīgiem saimniekiem, SIA “EDs Coffee” dibinātājiem, Daces un Edgara Ņefiem. Jaunā ģimene dzīvi Sātos uzsāka pirms aptuveni pieciem gadiem, kad iegādājās īpašumu un pārcēlās no Tukuma uz dzīvi šeit.
Dace stāsta, ka Sāti ir laba vieta kur augt bērniem. Nav tālu no Tukuma, iedzīvotāji šeit cits citu pazīst, rodas piederības sajūta. Nu jau ar ģimeni Sātos jūtas kā savējie. Viņi aktīvi iesaistās pagasta dzīvē, jo kā ienācējiem ir vieglāk saskatīt vietas potenciālu. Edgars darbojas Irlavas pagasta iedzīvotāju konsultatīvajā padomē, kur risina dažādus pagasta un tieši Sātu ciema iedzīvotājiem aktuālus jautājumus. Kopā viņi attīsta savu biznesa ideju – rada kafijas oāzi Sātu centrā, autoceļa P121 Tukums–Kuldīga malā.
Dace stāsta, kā radās ideja par “Kafijas oāzi”.
– Kāpēc tieši kafija?
– Man pašai ļoti garšo kafija. Patīk, ja kafija tiek īpaši pagatavota, ja to dara kafijas bārmenis jeb, kā tautā saka, barista. Ikdienā esam pieraduši kafiju nevis baudīt, bet uztvert to kā pašu par sevi saprotamu, kā vienkārši dzērienu, kā degvielu, tādēļ daudzi to iegādājas degvielas uzpildes stacijās. Ceļa posmā no Tukuma līdz Kuldīgai nav tādas vietas, kur baudīt kafiju, tādēļ gribēju piedāvāt klientiem to, kas man pašai ir svarīgs. Sāti ir skaistā vietā, te plūst Abava, te ir Sātu luterāņu baznīca, kas celta 1778. gadā. Te ir tilts uz “nekurieni”*). Šie objekti piesaista daudz tūristu un apmeklētāju, tādēļ zinu droši – par klientiem varam būt pārliecināti, viņi te būs. Konsultatīvajā padomē šobrīd aktuāls jautājums ”kā tiltu padarīt pieejamāku apmeklētājiem. Kā tilts uz “nekurieni” tas arī atrodas nekurienē pļavas vidū, tādēļ ir nepieciešams parūpēties par gājēju celiņu, lai gājēji un velosipēdisti varētu tam vieglāk piekļūt.
– Par ideju skaidrs, kā tā radās, bet vai tev ir kādas īpašas zināšanas, vai esi mācījusies, lai varētu šo pakalpojumu kvalitatīvi piedāvāt?
– Jā, nesenās krīzes laikā atklāju, cik daudz informācijas ir pieejams internetā. Tā apguvu baristas prasmes. Apmeklējot labas kafejnīcas, vienmēr vēroju, kā šo dzērienu gatavo profesionāļi. Tā ir maģija.
Mūsu kafijas oāzē cenšamies uzburt relaksējošu atmosfēru, lai klientam patiktu šurp atgriezties vēl un vēl. Piedāvātais produkts – kvalitatīva, izsmalcināta kafija, kurai klāt būs iespēja iegādāties siltu, gardu uz vietas ceptu smalkmaizīti. Kafijas pupiņas tiks iegādātas tikai pie pārbaudītiem piegādātajiem, kuri nodrošina visaugstāko kvalitāti. Kafiju plānots pārdot gan līdzņemšanai, gan baudīšanai uz vietas. Lai iepriecinātu katru klientu, būs daudz kafijas variantu ar piedevām, zīmējumiem u. tml. Protams, kafija nebūs vienīgais, ko piedāvāsim savam klientam.
Mūsu pagastā ir aktīvi iedzīvotāji. Daudz mājražotāju. Sortimenta paplašināšanai plānojam iegādāties tējas augus no vietējām zāļu pazinējām un vācējām. Irlavā ir slavena konditoreja, bet tepat Sātos arī cep gardas kūkas. Papildus kafijas oāzei šo vietu plānojam attīstīt kā atpūtas vietu ģimenēm. Iesākumā tās būs piknika vietas un nelieli namiņi nakšņošanai. Šeit plānojam arī atvēlēt teritoriju mājražotāju tirdziņiem. Šobrīd tirdziņi regulāri notiek Irlavā. Tomēr, lai nokļūtu Irlavā, ir jānogriežas no šī ceļa. Mēs piedāvāsim tirgoties tepat ceļa malā, ērtā sakoptā vidē.
Lielais nākotnes sapnis ir izveidot savu “svinību šķūni”. Tā būs ērta, atraktīva vieta, kur varēs rīkot dažādus pasākumus: dzimšanas dienas, kāzas. Kamēr šie sapņi tiek sapņoti, attīstām mazākas idejas. Plānojam jau šajā vasarā te rīkot īstas zaļumballes. Ar muzikantiem, ar ugunskuriem, ar jautrām dejām un dažādām lustīgām atrakcijām.
Lai sasniegtu šos sapņus, piedalījos mācību pasākumā un konkursā “Laukiem būt!”. Veiksmīgi startēju pusfinālā. Tas apliecina, ka mūsu ideja ir dzīvotspējīga un vajadzīga.
Mācības rīko LLKC. Tās ir mācības lauku jauniešiem, kuri vēlas uzsākt savu uzņēmējdarbību. Mācībās apguvām ļoti daudz interesantu lietu. Pat nedaudz no grāmatvedības. Savās zināšanās un pieredzē dalījās pieredzējuši uzņēmēji, lektori un mentori. Tās bija liels ieguvums gan zināšanu, gan atbalsta un kontaktu apmaiņas platforma.
Piena, zivju, drošas pārtikas dienas, izpratne par pārtikas zinātni un sist...
No 16. līdz 30. septembrim notiks pieteikumu pieņemšana dalībai inkubācijas...
#TasteTheOcean (tulkojumā no angļu valodas – “Izbaudi okeānu”) ir Eiropas S...
Aicinām piedalīties un atbalstīt Eiropas Gada koka balsojumu, Kaņepju ozolu...