Saimnieks LV / 2019.gads (Augusts.)
Mainīgi laikapstākļi, lietus, vējš un veldrē sagāzta labība diemžēl ir arī Latvijas ikdiena. Zemnieki raizējas ne vien par iespēju labību nokult, bet arī to ātri iekonservēt, lai ražu saglabātu līdz nākamajam gadam. Senākā un visvienkāršākā metode, protams, ir kaltēšana, tomēr mūslaiku kaltēm vajadzīga elektrība, kas jau ir visai dārgs prieks. Vēl graudus var ieskābēt vai apstrādāt ar kādu konservantu. Pēdējos gados ir radīta vēl viena iespēja, ka palielināt graudu uzturvērtību.
Latvijā labi zināmā kompānija Vitalac, veidojot jaunus produktus, arvien fokusējas uz vietēji pieejamiem barības līdzekļiem, lai palielinātu liellopu saimniecību pašpietiekamību. Cik vērtīgi ir veldrē sakritušie, sīkie graudiņi? Kāds teiks – nekā jau tur nav! Tomēr graudi – gan mieži, gan kvieši – ir ļoti svarīga atgremotāju barības devas daļa, jo nodrošina dzīvniekiem nepieciešamo enerģiju. Gan augstražīgām govīm, gan strauji augošiem gaļas lopiem enerģijas ir vajadzīgs tik ļoti daudz, ka saimniekam jāuztraucas par spurekļa acidozi un citiem gremošanas traucējumiem. Graudu apjoms barības devā noteikti jāpalielina prātīgi, piedomājot par atbilstošu proteīna apjomu, bufervielām un pats galvenais – labu rupjo barību.
Vai ir iespējams pašu izaudzētos, arī ne tik vērtīgos graudus padarīt par ganāmpulka barības devas galveno sastāvdaļu? Vai iespējams graudus iekonservēt, ne tikai saglabājot tajos esošo labumu, bet arī palielinot to vērtību? Produkts XL Grain ir šādu un līdzīgu pārdomu rezultāts, kas sniedz atbildi – tas ir iespējams drošā un efektīvā veidā.
XL Grain ir komplekss produkts, kurā apvienoti dažādi fermenti un īpaši izvēlētas tehnoloģiskās piedevas, kas reaģē ar graudiem. Fermenti un to aktivētājvielas ūdens klātbūtnē, kas atrodams dabiski mitros graudos, paveiks savu darāmo. Šāds darba rezultāts saimniekam ir svarīgs vairāku iemeslu dēļ:
1. Palielinās saimniecībā izaudzēto graudu daļa govju (gan slaucamo, gan gaļas) barības devā līdz pat 10 kg/dienā dzīvniekam bez mazākā acidozes riska. Tiek izmantoti vietējie resursi bez tāliem lielu kravu pārvadājumiem.
2. Saimniecība kļūst vairāk pašpietiekama, jo samazinās pērkamo proteīna avotu – rapšu raušu un sojas spraukumu apjoms. Atbrīvojas telpas, kur šie produkti tika glabāti, jo patērētais daudzums saimniecībā būs mazāks.
3. Samazinās izdevumi par graudu kaltēšanu, jo apstrādāt iespējams tikko nokultus graudus, kuros mitrums ir līdz 25 %. Graudus var samalt vai saplacināt gan pirms apstrādes, gan pēc trīs nedēļu izturēšanas. Samazinās arī kopumā graudu apstrādei patērētais laiks.
pH mērījums graudu apstrādes laikā. Visu izdarot pareizi un apstrādājot pietiekami mitrus graudus, reakcija notiek strauji un vēlamais pH līme-nis tiek sasniegts jau divu nedēļu laikā.
Graudi apstrādes procesa laikā. Izveidojušies tumšie, mitrie plankumi nozīmē, ka mitrums ir pietiekams un reakcija notiek. Arī uz plēves redzams kondensāts.
Pēc apstrādes ar XL Grain no graudiem izveidojas veselīgs un stabils produkts, kuru nebojā kaitēkļi. Lai savā saimniecībā izaudzētos graudus lielā apjomā izēdinātu nobarojamajiem lopiem un slaucamajām govīm, atliek vien samaisīt XL Grain ar nobriedušiem graudiem (mieži, kvieši, auzas, kukurūza, tritikāle, pupas un zirņi...) novākšanas laikā vai arī vēlāk ar mikseri, 1 t graudu barības sajaucot ar vienu maisu produkta. Pēc 15 minūšu maisīšanas graudus izber uz stingra pamata kaudzē, ko apsedz ar plēvi. Kaudze nav jānosedz tik perfekti, kā to dara ar skābbarību, jo ir svarīgi, lai neizgaro mitrums, kuram maisījumā ir jābūt ap 20 %. Ja apstrādājamie graudi ir sausāki, maisīšanas laikā jāpievieno ūdens, jo reakcija starp produktā esošo urīnvielu, reakciju nodrošinošajiem fermentiem un graudos esošo cieti notiek, piesaistot ūdeni. Izveidojies amonija bikarbonāts ir spēcīga buferviela, tāpēc galaprodukta pH ir 9 un vairāk, kas savukārt nozīmē, ka dzīvnieki bez apdraudējuma spurekļa veselībai var patērēt patiesi lielus graudu apjomus.
Produktam ir pārliecinoši rezultāti, arī Latvijā. Vispirms par graudiem: tie nebojājas, nepelē, lai arī ir mitri, tos neēd žurkas, peles un putni. Veicot analīzes trīs nedēļas pēc graudu apstrādes, atrodam, ka ir iegūts stipri sārmains produkts (pH 9), kurā proteīna līmenis ir par 5 procentpunktiem augstāks (bija 11 %, ir 16–17 %). Šādi apstrādātus graudus dzīvniekiem var izēdināt neierobežotā daudzumā.
Kompānijas Vitalac pārstāvis Latvijā ir AS Dimedium Latvija, kas ir gatava nodrošināt Latvijas zemniekus ar produktu XL Grain, kā arī uzraudzīt graudu apstrādes gaitu, veicot pH mērījumus un apstiprinošas analīzes laboratorijā, lai noteiktu apstrādāto graudu gatavību. Tāpat uzņēmuma speciālisti ir gatavi sniegt padomus, kā izēdināt apstrādātos graudus, aprēķinot barības devas. Latvijas uzņēmums SIA Melderi K&V arī sniedz graudu apstrādes pakalpojumu.
Latvijā un arī pārējās Baltijas valstīs produkts XL Grain ir pieejams apmēram gadu. Pērn vairākas saimniecības izmēģināja šo graudu apstrādes metodi, katra iekonservējot no 5 līdz 40 t graudu. Iegūtie rezultāti bija tieši tādi, kā aprakstīts reklāmas bukletā, – veselīgi dzīvnieki, kas labi aug un dod vairāk piena. Pagājušajā sausajā vasarā daudzām saimniecībām bija grūtības ar pietiekamu zāles un/vai kukurūzas skābbarības daudzumu, tāpēc, piemēram, barības deva, kurā ir tikai salmi, ar šo produktu apstrādāti graudi un minerālbarība ļāva sekmīgi izaudzēt jaunās telītes.
Izēdinot graudus, kas apstrādāti ar XL Grain, dzīvniekiem uzlabojas veselība, jo gremošanas procesi darbojas ievērojami veiksmīgāk. Veselīga, efektīvi darbīga gremošanas sistēma no tās pašas barības devas ļauj iegūt 1 līdz 2 kg piena dienā vairāk vai par mēnesi saīsināt nobarošanas laiku, jo gaļas lopiem ir par 10 % lielāks ikdienas dzīvmasas pieaugums. Bez tam gaļas lopi, kas ēd ar šo produktu apstrādātus graudus, ir ievērojami rāmāki, tiem ir sausāki mēsli, līdz ar to dzīvnieki ir tīrāki.
Slaukt efektīvi nozīmē darīt to raiti, gādāt, lai dzīvnieki justos labi, un...
Agritechnica 2023 izstādē Strautmann iepazīstināja ar jaunu lopbarības savā...
Euromilk jau vairāk nekā trīs gadu desmitus ražo maisītājus, nepārtraukti p...
Gints Puplaksis, bijušais profesionālais elektriķis, nu ir viens no veiksmī...