, .
fair_night 5.1℃
Vārda dienu svin: Vēsma, Fanija

Garšaugi

Rūta Beirote , 14-06-2021
Garšaugi

Katru gadu, sākoties sēšanas un stādīšanas trakumam, gan veikalos, gan stādu plačos redzam arī daudz dažādu garšaugu stādu. Jā, audzēt garšaugus uz palodzes vai dobē pilnīgi noteikti ir šī brīža aktualitāte teju visās mājsaimniecībās, tomēr jau rudenī bieži vien redzam – daudzi no tiem ir palikuši nelietoti.

Nosacīti garšaugus varētu dalīt divās daļās:
1. Tie, kam obligāti jābūt dobē.
2. Tie, ko audzēt, ja ir brīva vieta un kārojas eksperimentēt.

Pie obligāti audzējamiem noteikti jāpievieno klasika, kas smaržu un garšu virpulī nereti tiek aizmirsta:
• Lapu/kātu selerijas un pētersīļi.
• Sīpolloki, maurloki un ķiplokloki.
• Baziliks – klasiskais un citronbaziliks vispirms un tikai tad visi citi kārdinoši smaržojošie.
• Dilles, liekot akcentu tieši uz krūmu dillēm.
• Klasisku garšu piparmētras – jo tieši tās būs vispiemērotākās vasaras Mohito.
• Timiāns un rozmarīns – divi garšaugi, kurus nu jau pazīst un izmanto teju katrs.
• Raudene jeb oregano.

Tieši garšaugu teju ikkatrā mājsaimniecībā tiek patērēts visvairāk.

Un tālāk droši varam nodoties smaržu un garšu eksperimentiem...

 

 

 

Pilnu rakstu par Garšaugiem lasiet pavasara Dārzs un Drava numurā!

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Pavasaris burkā
Pavasaris burkā

Ir cilvēki, kuriem visas palodzes nokrautas ar puķu podiņiem. Reiz, runājot...

Granta eiforbija jeb Āfrikas piena krūms
Granta eiforbija jeb Āfrikas piena krūms

Grūti izskaidrot, kādēļ telpās tik ļoti reti audzē daudzveidīgās eiforbiju ...

Jaunākās rododendru šķirnes
Jaunākās rododendru šķirnes

2023. gada nogalē Latvijas Universitātes Rododendru selekcijas un izmēģināj...

No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.
No nulles līdz savam biškopības uzņēmumam. 4. daļa.

Sveicināti, es esmu Jānis Andiņš, un šis ir mans trešais gads, apgūstot biš...