, .
clearsky_day 22.2℃
Vārda dienu svin: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Zemnieku saimniecība "Dzintari" dodas precīzās lauksaimniecības virzienā

Elīna Tilaka , 06-05-2021
Zemnieku saimniecība "Dzintari" dodas precīzās lauksaimniecības virzienā

Skrundas novada zemnieku saimniecībā Dzintari pie saimnieka Ainara Piļecka žurnāls Saimnieks LV pirmoreiz viesojās 2014. gada martā. Tagad Dzintaros apsaimnieko 370 ha zemes un plāno pāriet uz tiešās sējas tehnoloģiju. Ainārs ir lauksaimnieks, kas domā ilgtermiņā, aktīvi izmanto ES fondu finansējuma iespējas, nebaidās eksperimentēt un izmēģināt jaunas audzēšanas metodes.

– Kādas kultūras un cik daudz audzējat?
– Lielākās platības līdzīgās daļās atvēlētas rapšiem, agrajiem kviešiem, pākšaugiem, ziemas kviešiem – katrai kulūrai pa 70 ha. Tā kā plānoju pāriet uz tiešo sēju, šogad izmēģināšu arī auzas, kam paredzēta binārā sēja. Ja nav dramatisku laikapstākļu pārsteigumu, gadā novācam 1000–1500 t kviešu, 200–250 t rapšu un 250–300 t pākšaugu. Vidējā raža no hektāra pākšaugiem ir 3.5 t/ha, kviešiem − 4.5–5 t/ha. Rapšiem parasti rēķinos ar 2.5–3 t/ha; rekordzemākā rapšu raža ir bijusi 700 kg/ha. Pērn bija ļoti labas ražas gan graudaugiem, gan pākšaugiem, tāpat kā lielākajai daļai Latvijas graudkopju.

Sēklas iegādājos no Baltic Agro, Durbes grauds un Achema. Nopērku sertificētas sēklas un pamēģinu, vai man der, tad pats pavairoju. Audzēju kviešus ‘Edvins’ un ‘Skagen’, rapšus ‘Atora’, pupas ‘Boxer’ un zirņus ‘Salamanca’. Šogad gribu vēl pārbaudīt ziemas kviešus ‘Lemmy’ un ‘Fenomen’. Pērn abām šķirnēm...

 

 

 

Pilnu interviju ar Z/s Dzintari lasiet maija SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

 

 

 

 

Komentāri


Jūsu komentārs

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Aitkopji, kuru dzīves moto: „Mazāk čīkstēt, vairāk darīt!”
Aitkopji, kuru dzīves moto: „Mazāk čīkstēt, vairāk darīt!”

Raitis un Zaiga Vītoli ir saimnieki 150 aitu ganāmpulkam Krāslavas novada I...

Vides un lipīgais mastīts – kāda atšķirība?
Vides un lipīgais mastīts – kāda atšķirība?

Mastītu ierosinātāja noteikšana bieži vien ir sarežģīts un laikietilpīgs pr...

Gaļas liellopu grupēšana – zināšanas, pieredze un iespējas
Gaļas liellopu grupēšana – zināšanas, pieredze un iespējas

Gaļas liellopu nozare Latvijā ienākusi salīdzinoši nesen, un šo ganāmpulku ...

Donas maize – roku darbs no vietējām izejvielām
Donas maize – roku darbs no vietējām izejvielām

Salas novadā, 140 km no Rīgas, paslēpusies simtgadīgās priedēs, atrodas mai...