Saimnieks LV
, .
snow -1.7℃
Vārda dienu svin: Lūcija, Veldze

Viss par soju virtuālajā grāmatā: “Latvijā audzēta soja un mieži – inovācija cūku ēdināšanā”

Zemnieku saeima , 19-08-2021
Viss par soju virtuālajā grāmatā: “Latvijā audzēta soja un mieži – inovācija cūku ēdināšanā”

Četrus gadus ilgušā SOJAs jeb EIP darba grupas pētniecības projektā “Jaunas tehnoloģijas un ekonomiski pamatoti risinājumi vietējās lopbarības ražošanai cūkkopībā: ģenētiski nemodificētas sojas un jaunu vietējo lopbarības miežu šķirņu audzēšana Latvijā” (ELFLA programma “Sadarbība” 16.1.) uzkrātas ievērojamas zināšanas, kuras apkopotas vienuviet – virtuālajā grāmatā, kura nu pieejama ikvienam interesentam. Ietilpīgais starpnozaru  izpētes projekts kopīgam darbam apvienoja 13 EIP grupas partnerus  – zinātniekus, ekonomistus, nozares konsultantus, ražotājus, ekspertus no augkopības, barības sagatavošanas un  cūkkopības nozarēm, ar kuru līdzdalību grāmatā izveidotas vairākas sadaļas.

Ērtākai virtuālās grāmatas lietošanai izveidots Saturs, kurā, uzklikšķinot uz interesējošās tēmas, interesentam tiek piedāvāts konkrētais raksts.

Sojas agrotehnikas sadaļā apkopoti gan pētījumu rezultāti, gan praktiskā pieredze Latvijā dažādās saimniecībās, gan ārvalstu pētnieku secinājumi par visiem sojas audzēšanas priekšnoteikumiem: sēju, mēslošanu, nezāļu ierobežošanu, ražas novākšanu u.c.

Sadaļā par Miežu agrotehniku un izmatošanu lopbarībai apkopota informācija par kailgraudu miežu audzēšanas īpatnībām un graudu kvalitātes rādītāju atšķirībām salīdzinot ar plēkšņu miežiem.

Izsmeļoša informācija par sojas un arī citu pākšaugu izmantošanu cūku ēdienkartē pieejama sadaļā – Sojas izmantošana cūku ēdināšanā. Šajā sadaļā detalizēti aprakstīti gan dažādie tirgus produkti no sojas, gan to kvalitatīvais raksturojums. Pirmo reizi pieejams apkopojums par Latvijā audzētas sojas kvalitatīvajiem rādītājiem un tās pārstrādes produkta – sojas raušu izēdināšanas rezultātiem cūkkopības saimniecībās.

Ekonomistu ieguldījums pieejamā gan sadaļā – Vietējās izcelsmes lopbarības izejvielas cūkkopībā: ražošanas ekonomiskie aspekti – gan zem iepriekšminētajām sadaļām, dodot savu skatījumu, piemēram, par sojas un miežu audzēšanas tehnoloģiju ekonomiskās efektivitātes novērtējumu.

Grāmatā apkopota arī informācija par projekta gaitā tapušajām publikācijām un pieejami to kopsavilkumi.

Lai iepazītos ar virtuālās grāmatas saturu, spiediet šeit.

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Latvijā vistām konstatēta saslimšana ar Ņūkāslas slimību
Latvijā vistām konstatēta saslimšana ar Ņūkāslas slimību

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Talsu novada Valdemārpilī piemājas ...

Svarīgi ņemt vērā! Saimniekojot 2026. gadā, ir pieļaujamas atkāpes dažu nosacījumu izpildē
Svarīgi ņemt vērā! Saimniekojot 2026. gadā, ir pieļaujamas atkāpes dažu nosacījumu izpildē

Tuvojas 2026. gada saimniekošanas sezona. Ņemot vērā 2025. gada nelabvēlīgo...

Pētniecībai un inovācijām lauksaimniecībā un mežsaimniecībā būs pieejami 6 miljoni eiro
Pētniecībai un inovācijām lauksaimniecībā un mežsaimniecībā būs pieejami 6 miljoni eiro

Valdība, otrdien, 2. decembrī apstiprināja valsts pētījumu programmu 2026. ...