Saimnieks LV / 2024.gads (Maijs)
Jau ilgi tiek runāts, ka Latvijas lauksaimnieku izaudzētajai ražai, gan vietējā mērogā, gan pirms tās eksporta, nepieciešams radīt lielāku pievieno vērtību. Par iespējām, kā lauksaimnieki un pārtikas ražotāji Latvijā var to sasniegt, izmantojot Satake iekārtas, stāsta produktu grupas vadītājs Eiropā (Satake Europe) Kaoru Kavate (Kaoru Kawate), kurš atbild par Eiropas, Lielbritānijas, Āfrikas un Vidējo Austrumu tirgu.
– Satake ir Japānā dibināts un bāzēts uzņēmums. Ar ko raksturīga lauksaimniecība Japānā?
– Galvenais lauksaimniecības reģions Japānā atrodas valsts ziemeļos. Vissvarīgākā audzētā kultūra ir rīsi. Tā kā populācija Japānā samazinās un jaunā paaudze dod priekšroku itāļu ēdieniem – makaroniem un picai, rīsu patēriņš valstī pakāpeniski samazinās. Tas apdraud lauksaimniecības nozari, un lauksaimnieki meklē iespējas eksporta tirgos, bet galvenais šķērslis ir cenas konkurētspēja augsto ražošanas izmaksu dēļ. Lai radītu vērtīgāku produktu pārdošanai, daļa lauksaimnieku paši veic primāro ražas pārstrādi, ražojot, piemēram, miltus.
Japānā bez rīsiem nedaudz audzē arī griķus, kukurūzu, kartupeļus un citus dārzeņus, bet dominē to imports. Griķu patēriņš valstī ir ļoti augsts, bet tos lielākoties ieved no Ķīnas. Japānā griķus pārstrādā miltos un gatavo nūdeles.
– Kāds bijis Satake attīstības stāsts?
– Uzņēmums Satake tika izveidots aptuveni pirms 130 gadiem Japānā, kad tā dibinātājs Rīči Satake (Riichi Satake) izstrādāja Japānā pirmo mehānisko rīsu lobīšanas iekārtu...
Pilnu rakstu lasiet maija SAIMNIEKS LV numurā!
Slaukt efektīvi nozīmē darīt to raiti, gādāt, lai dzīvnieki justos labi, un...
Agritechnica 2023 izstādē Strautmann iepazīstināja ar jaunu lopbarības savā...
Euromilk jau vairāk nekā trīs gadu desmitus ražo maisītājus, nepārtraukti p...
Gints Puplaksis, bijušais profesionālais elektriķis, nu ir viens no veiksmī...