, .
cloudy 24.7℃
Vārda dienu svin: Justīne, Juta

Puratos Latvia – veselīgi un gardi

Sandra KLEPERMANE , 10-02-2022
Puratos Latvia – veselīgi un gardi

Saimnieks LV / 2021.gads (Novembris.)

Puratos Latvia stāsts aizsākās 1967. gadā, kad Pūres Dārzkopības izmēģinājuma stacijā (DIS), tika dibināts konservu cehs, kurā pārstrādāja stacijā izaudzēto. 1994. gadā cehu privatizēja un tika nodibināts uzņēmums Pūres Cehs. Sākotnēji uzņēmums nodarbojās ne tikai ar augļu un ogu, bet arī ar zivju pārstrādi un dzirkstošā vīna ražošanu. 1996. gadā tika izlemts koncentrēties uz augļu un ogu pārstrādi, tapa dažādi produkti uz augļu un ogu bāzes.

2004. gadā uzņēmuma nosaukums tika mainīts uz Pure Food. Jaunais nosaukums bija veiksmīga vārdu spēle, izmantojot Pūre, kā pamatu. Angļu valodā pure nozīmē tīrs, skaidrs, nesajaukts, dabisks. Tas tika kombinēts ar vārdu food – ēdiens.

2011. gadā Pure Food kļuva par daļu no Puratos Group – liela ģimenes uzņēmuma, kas ražo un izplata savu produkciju vairāk nekā 100 pasaules valstīs.

Puratos grupa
Puratos ir starptautiska uzņēmumu grupa, kas piedāvā plašu inovatīvu izejvielu klāstu, kā arī praktisko pieredzi maizes, konditorejas un šokolādes izstrādājumu sektorā. Puratos galvenā mītnes vieta atrodas netālu no Briseles (Beļģijā), kur 1919. gadā tika dibināts uzņēmums. Uzņēmējdarbības pamatā ir mērķis būt par uzticamiem partneriem inovācijās, palīdzot mūsu klientiem visā pasaulē radīt uzturvielām bagātus un gardus pārtikas produktus.

Diedzētie graudi.

Latvija – viens no galvenajiem augļu un ogu iepirkšanas un ražošanas punktiem Puratos grupas ietvaros
Puratos Latvia ražošanas līnijas ir īpaši pielāgotas augļu un ogu pildījumu ražošanai piena pārstrādes uzņēmumiem, kā arī maizes un konditorejas produktu ražotājiem. Ražošanas tehnoloģijas ļauj radīt augstas kvalitātes produktus, sākot no mājās gatavotiem ievārījumiem, kas tiek piedāvāti Latvijas patērētājiem ar zīmolu Pūre, līdz piena pārstrādes uzņēmumiem domātiem produktiem, kur īpaši svarīga ir produktu tīrā etiķete un augstās mikrobioloģijas prasības. Uzņēmums var nodrošināt produktus aseptiskā iepakojumā, bez konservantiem, maksimāli saglabājot dabīgo augļu un ogu struktūru, garšu un aromātu. Aprīkojuma elastība ļauj ražot 150–3000 kg partijas.

Pildījumu ražošanā uzņēmums izmanto gan Latvijas ogas (meža mellenes, brūklenes, purva dzērvenes), gan eksotiskās, piemēram, vīģes, mango un aprikozes. 70 % izejvielu tiek importēts, savukārt 80 % gala produkcijas tiek eksportēts uz vairāk nekā 26 pasaules valstīm.

Patērētāju un tirgus izpēte – jaunu produktu radīšanai
Mainoties dažādiem aspektiem, mainās arī patērētāju vēlmes un vajadzības. Mēs sekojam šīm izmaiņām un cenšamies tās paredzēt, nemitīgi izstrādājot arvien jaunus un inovatīvus produktus. Arī Covid-19 ietekmēja pat ē rē t ā j u r īcību un attieksmi pret pārtikas produktiem, viņi vairāk sāka iedziļināties produktu sastāvā, lasīt produktu etiķetes, pētīt izmantotās izejvielas, izvēlēties produktus, kas labvēlīgi ietekmē veselību, uzlabo imunitāti un ir bagāti ar uzturvielām. Lai gan tendence izvēlēties veselīgu uzturu šobrīd ir tik ļoti aktuāla, nešaubīgi noteicošais faktors ir garša. Tādēļ, radot jaunus produktus, nevar koncentrēties tikai uz to veselīgumu, tiem ir arī labi jāgaršo. Covid-19 ietekmējis vēl virkni citu prasību, piemēram, produkta svaigums, izmērs un izskats, produkta un izejvielu izcelsme, ētisks dzīvesveids un vēl citas.

Ik gadu, balstoties uz tirgus izpētes rezultātiem, tiek radīti jauni un inovatīvi, patērētājiem interesanti produkti. 2.3 % grupas ieņēmumu Puratos iegulda nemitīgā attīstības un izpētes veicināšanā, zinātniskajos pētījumos nākotnes produktu vārdā.

Pilngraudi un diedzētie graudi – veselīgas un gardas izejvielas
Graudi ir vēsturiska, vērtīga un vienkārša izejviela, ko izmanto daudzu produktu ražošanā. Pēdējos gados īpašu popularitāti un atzinību patērētāju vidū gūst pilngraudu produkti un produkti ar diedzētiem graudiem, jo tiem piemīt izcila garša un lieliska uzturvērtība.

Diedzēto graudu uzvaras gājiens ir aizsācies jau pirms tūkstošiem gadu, kad Ķīnas jūras braucēji savos garajos pārbraucienos diedzēja mung pupiņas, pazīstamas arī kā zaļās sojas pupiņas, tādējādi dabīgi palielinot tajās C vitamīna saturu. Diedzētās mung pupiņas arī lieliski līdzēja pret nelabo dūšu, kas nereti piemeklēja tālākos jūras braucienos.

Krievijā tautas receptes paredzēja auzu putras diedzēšanu un vieglu ieraudzēšanu, lai tā būtu gremošanas sistēmai vieglāk sagremojama un vairotu labvēlīgās baktērijas tajā.

Diedzēšana ir ļoti sens un dabisks process. Izmantojot maizes receptēs diedzētos graudus, tiek gūti četri labumi:
• garša – fermentācijas procesa rezultātā diedzētajiem graudiem ir unikāla, salda garša;
• veselīgums – diedzētajiem graudiem piemīt lieliskas uzturvielas, tie ne tikai palielina produktos šķiedrvielu un proteīnu daudzumu, bet arī bagātina gala produktu ar minerālvielām un vitamīniem;
• svaigums – produkti ar diedzētajiem graudiem ilgāk saglabājas svaigi, diedzētie graudi lēnām atbrīvo tajos esošo mitrumu, saglabājot maizi svaigu;
• izskats – pievilcīgs patērētājiem, kuri meklē veselīgāku maizi ar graudiem.

Ņemot vērā augošo pieprasījumu pēc diedzētajiem graudiem, 2019. gadā Puratos Grupa kļuva par līdzīpašnieku Igaunijas uzņēmumam Estmalt, kas pazīstams tirgū ar nosaukumu Puratos Malt. Tagad liela daļa graudu produktu Puratos Group uzņēmumiem nāk no kopuzņēmuma Igaunijā. Uzņēmums ražo dažādus graudu produktus, sākot no iesaliem un beidzot ar īpašiem graudu produktiem. Tā sortimentā ir dažādi diedzētie graudi – rudzi, kvieši, auzas u.c. Viena no jaunākajām inovācijām ir diedzēto graudu pasta, kam piemīt visas diedzēto graudu labās īpašības, bet tās tekstūra ir īpaša – rupji malta. Produktu ražošana apvieno tradicionālo un inovatīvo pieeju, ir izstrādāts īpašs ražošanas process, lai gala produkts būtu unikāls un īpašs.

Ieraugu bibliotēka.

Ieraugs – maizes dvēsele
Neatņemama Puratos produktu sortimenta sastāvdaļa ir arī aktīvie maizes ieraugi. Mūsdienās patērētāji meklē tradicionālus produktus, kas tiek gatavoti no dabiskām un tīrām sastāvdaļām. Izvēloties maizes izstrādājumus, noteicošie faktori ir kvalitāte, garša un svaigums.

Puratos ieraugi ļauj viegli un ātri saražot svaigus un gardus augstākās kvalitātes maizes produktus. Palielinot produktivitāti, uzlabojot aromātus un paplašinot produkta iespējas, Puratos ieraugu klāsts apmierina gan patērētāju, gan maiznieku un ražotāju vajadzības.

Kas ir ieraugs un kā to lieto maizes cepšanai
Ieraugs ir dabiskās raudzēšanas sastāvdaļa, kas sastāv no miltiem un ūdens. Ieraugs, kas pazīstams arī kā maizes sākums, bezrauga ieraugs, masa madre, lievito naturale vai Sauerteig, piešķir ceptiem produktiem to struktūru un garšu. Mikroorganismi, kas atrodas ieraugā, izmanto miltos esošo cieti un minerālvielas, lai rūgtu un palielinātu maizes apjomu, bet organiskās molekulas rada aromātus.

Ierauga izcelsme ir Senā Ēģipte, bet tā ieguves metodes un receptes nodotas no paaudzes paaudzei tūkstošiem gadu. Tā bijusi raudzēšanas pamatforma līdz viduslaikiem un vēl šodien ir populārs maizes gatavošanas veids.

Ierauga lietošanas priekšrocības
Ieraugs piedāvā iespēju raudzēt dabiski, tā uzlabojot cepto maizes produktu garšu un paaugstinot to uzturvērtību. Tiek apmierinātas patērētāju prasības pēc gardas, veselīgas un no dabīgām izejvielām gatavotas maizes. Ieraugs arī ļauj maizniekiem paplašināt savu sortimentu, jo ar dažādiem ierauga veidiem var izcelt dažādas produkta īpašības.

Mēs Puratos uzskatām, ka maizes nākotne ir meklējama tās pagātnē. Gadu gaitā mums ir izveidojusies pieredze un gūtas zināšanas par dabisko fermentāciju un maizes cepšanas kultūru dažādās pasaules malās. Balstoties uz šīm zināšanām, esam izveidojuši Sapore – dabisko maizes ieraugu klāstu, kas nodrošina pastāvīgu kvalitāti, ērtības un lielu garšu daudzveidību. Mūsu ieraugi tiek dēvēti slavenu operu vārdos, kā piemēram, Sapore Alcina, Sapore Oracolo.

Augļu un ogu pildījumi.

Pasaulē vienīgā Ieraugu bibliotēka
2013. gadā Puratos izveidoja Ieraugu bibliotēku Maizes garšas centrā Sanktvitā, Beļģijā. Tajā ir apkopota unikāla dabīgo fermentu (ieraugu) kolekcija no visas pasaules.

Šī projekta mērķis ir aizsargāt ierauga aktīvās vielas un praktiskās zināšanas par ierauga lietošanu maizes cepšanas procesā. Šādā veidā cenšamies veicināt ierauga bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu nākotnei. Sākumā bibliotēkā bija 43 ierauga paveidu, bet tagad to skaits jau ir pārsniedzis 100. Puratos sadarbības partneris – profesors Marko Gobeti (Marco Gobbetti) – savā laboratorijā analizē mikroorganismus, kas ietilpst ierauga sastāvā. Līdz šim ir reģistrēts vairāk nekā 700 savvaļas rauga paveidu un 1500 pienskābes baktēriju.

Bibliotēka ir bezpeļņas iniciatīva. Tā ir Puratos pieeja dabīgu fermentu un fermentācijas tehnoloģiju daudzveidības veicināšanai, vienlaikus nodrošinot to aizsardzību. Turklāt ierauga sastāva izpēte palīdz mums uzlabot savu sniegumu.

Šī ir tikai daļa no produktu klāsta, ko Puratos Group piedāvā saviem klientiem, maizniekiem, konditoriem, šokolādes un piena pārstrādes uzņēmumiem.

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Govju virusālā diareja – pasaules mēroga izaicinājums piena lopkopībā
Govju virusālā diareja – pasaules mēroga izaicinājums piena lopkopībā

Govju virusālā diareja (Bovine viral diarrhoea, BVD) ir liellopu infekcijas...

Tukuma piens attīstības stāsts
Tukuma piens attīstības stāsts

Tukuma piens ir viens no lielākajiem piena pārstrādes uzņēmumiem Latvijā. S...

SIA "Naukšēni" – inovatīvi un droši sava ceļa meklējumos
SIA "Naukšēni" – inovatīvi un droši sava ceļa meklējumos

SIA Naukšēni Valmieras novadā izveidojusies no savulaik spēcīgās kopsaimnie...

Fendt 700 Vario Gen7 – jauns etalons savā jaudas klasē
Fendt 700 Vario Gen7 – jauns etalons savā jaudas klasē

Par Fendt 700 Vario septīto paaudzi jeb Gen7 būs dzirdējis ikviens, kas kau...