, .
partlycloudy_night -2℃
Vārda dienu svin: Velta, Velda

Pienāk brīdis, kad mums jāuzdrīkstas sev noticēt!

Lauku tīkls , 17-02-2023
Pienāk brīdis, kad mums jāuzdrīkstas sev noticēt!

Ingūna Šulberga ir mājražotāja, uzņēmuma “Zelta rika” īpašniece, kura cep veselīgu, dabīgu, uzturvielām bagātu un garšīgu maizi ģimenes lauku mājās ar nosaukumu “Priedītes”  Rēzeknes novada Lendžu pagastā. Šajā vietā, kur notiek maizes cepšana, valda siltums, omulība, prieks un patīkama smarža.

Maizi iecienījuši tuvākajos novados

Ingūnas cepto maizi ir iecienījuši klienti Rēzeknē, Rēzeknes novadā, Ludzā, Ludzas novadā, Jēkabpilī, Lielvārdē un Rīgā. Viņa stāsta, ka maizes cepšanas process ir ļoti interesants – mīcīt un raudzēt mīklu, veidot klaipiņus un sekot, kā tie cepas. To darot, galvenais ir smaidīt un domāt labas un gaišas domas.

Ingūna ir ļoti pateicīga savām vecmammām, kuras cepušas maizi. Viena jau ir tajā saulē. Neskatoties uz dāsno gadu skaitu, otrai vecmammai joprojām patīk piedalīties maizes cepšanas procesā. Vienmēr var palūgt padomu, tomēr vecmammas maizes recepti mazmeita tā īsti arī nav pierakstījusi. Visu vērojusi procesā.  

Vairāk nekā 20 darba gadus Ingūna nostrādājusi skolā. Domājusi, ka citu neko neprot kā tikai skolotāja darbu. Pandēmijas laiks vairākiem cilvēkiem lika mainīt gan domas, gan pievērsties kādai citai nodarbei. Arī Ingūna gadus 10 cepusi maizi savai ģimenei, bet tieši pēdējos divus gadus, aktīvi eksperimentējot,  mēģinājusi rast labākās receptes. Cepusi, dāvinājusi radiem, draugiem, kuri atzinuši, ka maize esot garšīga. Saņemtas pozitīvas atsauksmes. Gan privātpersonas, gan uzņēmumi sākuši interesēties un izteikuši vēlmi sadarboties.

Apgūtas mācības mazā biznesa organizēšanā

Visas svarīgākās lietas dzīvē sakārtojas, ja ar savu darbu, savu redzējumu to savā veidā esi ietekmējis. Arī Ingūnai. Nodarbinātības valsts aģentūrā viņa  apguvusi mācību kursu “Mazā biznesa organizēšana”, pēc kurām ieteikts rakstīt projektu.

Tieši tas bijis brīdis, kad viņa nojautusi, jā, pievērsties nopietni maizes cepšanai, būs īstais virziens. Tomēr jautājums, vai rīkojas pareizi, sākumā tirdījis gana spēcīgi. Līdz sapratusi, – ja jau cilvēki zvana, interesējas, tātad  izvēle būs pareiza. Ingūna saka, ka sevī ir jāieklausās, sev jānotic, lai izvērtētu, kad vienkārši jāapstājas, kad jāpieņem svarīgi lēmumi.

Ingūnai ļoti patīk darboties tieši praktiski, tāpēc darbs pie biznesa plāna “Maizes ražošanas uzņēmuma “Zelta rika” izveide” īpašu prieku nesagādāja. Veicot aprēķinus, ne tik viegli bijis saprast, kā viss reāli notiks. Tikai tagad viņa īsti novērtē, ka tas bija noderīgi, un atzīst, ja būtu iespēja, iesaistītos vēl kādos projektos. Tā ir iespēja ātrākai izaugsmei, nenoliedzot, ka var tikt galā pašu spēkiem, tomēr tirgus konkurences apstākļos svarīgi neapstāties un turpināt attīstīties. Rakstot biznesa plānu, kā arī uzsākot darbību, Nodarbinātības valsts aģentūra piedāvā speciālista konsultācijas. Tas ir liels atbalsts. Ingūna saka sirsnīgu paldies savai konsultantei Inetai Silabriedei, kura palīdz ar padomu.

Vecmamma maizi cepa krāsnī uz kļavu lapām

Ingūna darbojas savā mājas virtuvē. Vecmammas maizi cepa krāsnī uz kļavas lapām, smags darbs bija mīklas mīcīšana. Tagad to paveic virtuves kombains, cepšanu atvieglo elektriskā cepeškrāsns, kurā maize izcepas ar mīkstu garozu.

Viņai ļoti patīk eksperimentēt ar piedevām. Izmanto to, kas aug laukos – ķiploki, sīpoli, burkāni, ķirbji, sarkanās bietītes, dažādi zaļumi un garšaugi. Tiek ceptas sezonālās maizītes, piemēram, nātru maize, kas bija ļoti pieprasīta. Nātres pat aptrūkušās, pēc tām nācies lūkot pie kaimiņiem un paziņām.

Tiek cepta maize ar speķi, ar žāvētiem tomātiem, olīvām, sieru, riekstiem, dažādām sēkliņām un  žāvētiem augļiem.  Cilvēkiem, kuri nedrīkst ēst rudzu un kviešu miltu produktus, tiek piedāvāta rīsu, griķu vai auzu miltu maize.

Pirms pievienošanas mīklai visas sastāvdaļas jāsasmalcina, rūpīgi jānosver. Katrs kukulītis jāieliek formiņā, jānolīdzina, katrs tiek apmīļots un pozitīvām enerģijām piepildīts.  Pēc  izņemšanas no krāsns maize tiek silti sasegta, lai būtu mīksta.

Nākas eksperimentēt ļoti daudz

Ne vienmēr sanāk iecerētais rezultāts. Ar dažu recepti nācies  eksperimentēt ļoti, ļoti daudz, – mēģināts, uzlabots, kamēr jūti, ka būs labi. Reizēm maize var saniķoties, pat nevari saprast, kas izdarīts nepareizi.

Neraugoties uz to, ka maize ir ikdienā lietojams produkts, cilvēkiem patīk izmēģināt, izgaršot kaut ko jaunu un neparastu. Sortiments visu laiku tiek dažādots gan atbilstoši svētkiem, tradīcijām, gadskārtu ieražām, gan gadalaiku ritējumam.

Starplaikos, kamēr maizīte rūgst, veselīgai uzkodai tiek gatavoti batoniņi no auzu pārslām ar medu, riekstiem un citām veselīgām piedevām.

Top arī veselīgi našķi

Svētku reizēm top arī dažādi garšīgi un veselīgi našķi, kurus klients var saņemt sakomplektētus un skaisti saliktus kastītēs.

Ingūnai nepatīk liela burzma. Vislabākie ir individuālie pasūtījumi vai dalība kādā mazā pasākumā. Tad maizīti var rūpīgāk safasēt, ar klientu mierīgi aprunāties. Ir izveidota sava grupa lietotnē WhatsApp, kur tiek ievietota informācija par piedāvājumu, jaunumiem, piegādes dienām un pieņemti arī pasūtījumi. Daudzas lietas tiek pārrunātas, saņemti ieteikumi, receptes sociālo tīklu vietnē Facebook “Ierauga maizes mīļotāju grupiņa”. Tiks izmantoti arī citi sociālie tīkli, bet visam vajag atrast laiku. Vislabākā ir mutiskā reklāma.

Tirgus konkurencē sajūti, ka esi vēl “zaļš”, kā saka pati Ingūna. Klientisākumā iepērkas piesardzīgi, pagaršošanai. Ļoti patīkami, ja tirdziņos jau atpazīst. Ziemassvētku tirdziņā sagadījies būt blakus Aglonas maiznīcai. Sākumā šķitis, ka esi mazs, mazītiņš. Tad saproti, ka esi ar savu “odziņu” un no citiem  atšķirīgu piedāvājumu.

Nemitīgi jāmācās

Ingūna augstu novērtē izglītības lomu katra cilvēka dzīvē un darbībā, jo uzskata, lai augtu un attīstītos, pastāvīgi jāmācās. Daudz informācijas var gūt sociālajos tīklos. Tomēr, viņa uzsver, ka ir jāprot izvērtēt un atlasīt lietderīgo, lai neieslīgtu “informācijas purvā”.

Ļoti laba pieredze gūta, piedaloties meistarklasē “Rudzu ierauga maizes pamati”, kuru vadīja Iveta Penele. Viss tajā bija apvienots – zināšanas, pieredze, pozitīvas emocijas, sirds siltums. Mājās Ingūna devās ar sertifikātu un pilnu apņemšanos tālāk darboties ar vēl lielāku degsmi.

Ingūna savā biznesa plānā ierakstījusi: “Kad graudi tiek samalti miltos, sajaukti ar ūdeni un piedevām, tiek izveidots maizes klaips – mājas svētība. Tajā brīdī mājās ienāk miera un prieka smarža. Tieši tāpēc gribas izveidot un izstāstīt savu maizes stāstu”.

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Starpnozaru konference: “Vesela saimniecība = vesela augsne, ganāmpulks un finanses”
Starpnozaru konference: “Vesela saimniecība = vesela augsne, ganāmpulks un finanses”

Kā novērtēt esošo situāciju saimniecībā, kā veidojas klimata un lauksaimnie...

29. novembrī Engurē notiks ikgadējā Zivsaimniecības konference
29. novembrī Engurē notiks ikgadējā Zivsaimniecības konference

29. novembrī, vienā no Latvijas piejūras pilsētām, kas cieši saistīta ar zv...