Pēdējo gadu laikā Latvijā būtiski pieaugusi interese gan par frigo zemeņu stādiem, gan arī par iespējām audzēt zemenes segtajās platībās. Vienlaikus audzētājiem vēl nav izpratnes, kādai jābūt šo stādu kvalitātes kritērijiem.
Pēdējie gadi ir pierādījuši, ka uz Latvijas klimatiskajiem apstākļiem un to labvēlību paļauties ir pārāk liels risks. Piemēram, pērnā gada lielā karstuma rezultātā daudziem audzētājiem bojā aizgāja lielas ražas, jo ogas nogatavojās ātri, savukārt ierobežotā darba resursa dēļ to nebija iespējams operatīvi novākt.
"Neprognozējamie klimatiskie apstākļi; arvien pieaugošā tendence kaut vai uz balkona, bet pašiem audzēt zaļumus, ogas un dārzeņus, kā arī iespēja zemenes ēst jau pirmajā gadā pēc to iestādīšanas, veicinājis arvien pieaugošo interesi par frigo zemeņu stādiem. Ir tikai likumsakarīgi, ka rezultātā tirgū pieaug arī šo stādu piedāvājums un šobrīd viens no mūsu galvenajiem uzdevumiem ir savus klientus izglītot par to, kas ir jāņem vērā šos stādus iegādājoties," informē "Augusta zemenes" agronoms Guntars Dzērve.
Agronoms stāsta, ka galvenais frigo stādu kvalitātes nosacījums ir to pareiza uzglabāšana, savukārt ražas rezultāts ir atkarīgs no iegādātā stāda kategorijas un pareizas audzēšanas.
G. Dzērve: "Pirms stādu iegādes tiem jābūt uzglabātiem noteiktā temperatūrā (no - 0,5 līdz -1,5C) un tie jāiestāda tuvāko dienu laikā pēc iegādes. Šis ir ļoti būtisks faktors, lai mēs iegūtu plānoto zemeņu ražu. Izžuvuši un izstīdzējuši stādi nav kvalitatīvi un es neiesaku tādus stādīt.
Iegādājoties frigo zemeņu stādus, būtiski pievērst uzmanību kategorijai. Ir tā saucamie sakneņi, kuri iedalās sekojošās kategorijā A, A+, A++ un WB. Viszemākā kategorija ir A un A+, no kuriem prātīgu ražu sagaidīsim vien nākamajā gadā. Es parasti iesaku iegadāties vismaz A++ vai WB stādus. Un ir konteinerstādi vai TRAY, kurus stādīšanai izmanto mūsu audzētava. Kāpēc? Jo šie ir ļoti kvalitatīvi stādi ar augstu ražas potenciālu jau pirmajā gadā. Pareizi tos audzējot, jau pirmajā gadā no vidēji agrīnām šķirnēm iespējams nolasīt līdz 1 kilogramam ogu no stāda."
G. Dzērve uzskata, ka Latvijas zemeņu audzētāju nākotne ir segtās platības, tāpēc arvien vairāk šo gardo ogu audzēšana notiks siltumnīcās un tuneļos. Galvenās priekšrocības ir faktā, ka segtajās platībās ogas nogatavojas ātrāk un tās ir arī saldākas, jo ārējie apstākļi (piemēram, lietus), tām nenodara kaitējumu.
No šā gada 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki un mežsaimnieki var pi...
Valsts augu aizsardzības dienests aicina Sēklaudzētāju un sēklu tirgotāju r...
Kā novērtēt esošo situāciju saimniecībā, kā veidojas klimata un lauksaimnie...
29. novembrī, vienā no Latvijas piejūras pilsētām, kas cieši saistīta ar zv...