, .
clearsky_night 16.1℃
Vārda dienu svin: Artūrs, Artis

Pat pensijā esot, jādarbojas!

Dace Ezera , 07-05-2021
Pat pensijā esot, jādarbojas!

Aizputniece Agnese Abersone savā mājā mazpilsētā gatavo dažādus gaļas izstrādājumus no cūkgaļas un vistas gaļas. Kā pati saka, nevarot iztikt ar pārāk mazo pensiju, tāpēc, kaut gadu nasta ir krietna, jādarbojas. Vīrs Juris slimo, bet nāk talkā kā šoferis un uguns iekūrējs. „Gribētos vēl ko citu darīt, bet cilvēkam ir tikai divas rokas dotas,” teic darbīgā sieviete.

Konkurentu daudz visās jomās
„Gaļu pārstrādāju jau četrus gadus. Pirms tam piecpadsmit gadus Liepājas Pētertirgū tirgoju sulas un sīrupus – visu, kas paredzēts veselībai. Plūškoka sulu un sīrupu, smiltsērkšķu, dzērveņu, upeņu sulu, aveņu sīrupu, pavasara priežu pumpuru un čiekuru sīrupu, arī mārrutkus. Mājās Aizputē pagalmā visu pati gatavoju. Savā pilsētā esmu arī puķes pārdevusi – pašas audzētas un no dārzniecības podos un stādiņus. Kad sulas un sīrupus cilvēki vairs tik raiti neiegādājās, nolēmu nodarboties ar gaļu,” par nodarbes aizsākumiem stāsta darbīgā aizputniece, atklājot, ka tirgošanās nekāda medusmaize vis nav. Konkurentu daudz: „Kam nav slinkums, tie visi tirgū pārdod sulas un sīrupus. Es to darīju oficiāli, tāpēc nevarēju tik lēti pārdot, jo man arī analīzes bija jāveic. Citi vienkārši izņem no pagraba un tirgo pa lēto. Vēl higiēnas un paškontroles kursi bija jāiziet. Par visu šodien jāmaksā.”

Stāstot par gaļas pārstrādi, Agnese teic, ka sākumā ar vīru Juri nopirkuši mazo gaļas kūpinātavu – tikai sev. Pēc tam iegādājušies lielo, reģistrējušies Pārtikas un veterinārajā dienestā un sākuši savus darinājumus tirgot. Sākuši ar cūkas krūtiņu marinēšanu, vistas kūpinājuši, desas gatavojuši. Gaļu iepērk no Grobiņas ceha Āmuļi un SIA Lāse, kas atrodas Kuldīgas novada Rumbas pagastā. Veselu cūku varot nopirkt par 2.40 EUR/kg. Ja pērk tikai daļu kautķermeņa, tad sanākot dārgāk: „Man saimniece sadala, jo  pati to darīt negribu.”

„Sākumā Liepājas Pētertirgū bija labi, bet konkurence arī gaļas jomā aug, brauc tirgotāji no visas Latvijas: Rīgas, Bauskas, Latgales un vēl citām vietām, pat lietuvieši ved savu preci. Tāpēc tagad katru sestdienu braucu uz Saldu, iet labi. Aizputē esmu tirgojusies arī ziemas mēnešos, bet aprīļa beigās beidzu, jo apgrozījums nav tik liels, lai es pirktu saldētavas,” par tirdzniecības detaļām stāsta aizputniece Agnese.

 Aizputniece Agnese Abersone gaļas sagatavošanu apguvusi pati, ņemot un darot.

Visu iemāca dzīve
„Kā ar peļņu? Tik daudz, lai iepirktos veikalā un samaksātu par elektrību un ūdeni sanāk,” atklāti atzīst Agnese. Viņai ir 67 gadi, pensija – 80 EUR. „Lai aizbrauktu pie dēla uz Jelgavu, ir jādomā, par ko ieliesi degvielu mašīnai. Taču, ja neko nedarīsi, tad arī nekas nebūs. Tāpēc jau tā gaļa jākūpina,” stāsta saimniece un atklāj, ka neviens viņai nav mācījis nedz sulas un sīrupus gatavot, nedz gaļu pārstrādāt: „Visu dzīve iemācīja.” Produkcija aizputniecei ir ļoti dažāda – karbonāde, šķiņķis, cūkgaļas desa, cūkgaļas desa ar liellopa gaļu, vistas šķiņķīši, vistas girosi, kūpinātas vistas, kūpinātas cūkas ribiņas, kauliņi, vaidziņi, pavēdere, krūtiņas. Kūpināts tiekot ar ābeles un alkšņa malku.

Vaicāta sīkāk par kūpināšanas procesu, Agnese stāsta, ka gaļu sāla divas diennaktis un trešajā dienā varot kūpināt. Karbonādei un šķiņķim, lai garšvielas ievilktos gaļā, vajag vismaz četras diennaktis sālīties. Darbs prasa gandrīz visu nedēļu.

Vai plānots produktu klāstu papildināt? Domājusi par to esot. „Varbūt kādus pīrāgus pacept, bet pa kuru laiku? Divus vakarus ar gaļu padarbojoties līdz divpadsmitiem naktī, nākamajā dienā jūtos slikti. Bet, kad ir jāstrādā, tad jāstrādā – neko nevar darīt. Piecos no rīta ceļos regulāri un tad visu padaru. Sestdienās, kā teicu, produkciju vedu uz Saldu, bet otrdienas un ceturtdienas ir Kuldīgas dienas. Uz Kuldīgu samērā nesen sāku braukt, jo visu laiku neuzdrošinājos. Sēdēju savā Aizputē un domāju: kāpēc visi braukā no Latgales, no Rīgas, bet es nevaru? Sadūšojos, piezvanīju uz Saldu, un viss kārtībā. Maksāju 15.60 EUR par tirgus vietu, un man tā ir nodrošināta. Cilvēki neko sliktu nav teikuši par manu produkciju.” Kuldīgā un Saldū Agnesei jau esot savi pastāvīgie kundes: „Tā ir tāda laba sajūta.”

Pašai saimniecei ļoti garšojot vistas girosi. „Ar vīru dodam priekšroku vistām, bet principā ģimenē lietojam visus izstrādājumus. Būtībā pārtieku no vistas un tītara gaļas. Kādreiz cūkas krūtiņu uzgriežu uz maizītes,” pasmaida aizputniece un teic: „Nezinu, cik es laba saimniece, bet, ja jau pašai interesē, tad sanāk arī.”

Cūkas, liellopu un vistas gaļas produkcija tiek kūpināta ar ābeles  un alkšņa malku.

 

Komentāri


Jūsu komentārs

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Skrejvaboles zemgales kviešu sējumos
Skrejvaboles zemgales kviešu sējumos

Jau 2015. gada Saimnieks LV septembra numurā es rakstīju par skrejvabolēm k...

Pākšaugu uzvaras gājiens
Pākšaugu uzvaras gājiens

Pagājušā gada nogalē noslēdzās četru gadu maratons tauriņziežu pētīšanā ar ...

Ringolds Arnītis: „Izvēlējos palikt Latvijas politikā.”
Ringolds Arnītis: „Izvēlējos palikt Latvijas politikā.”

Ringolds Arnītis ar lauksaimniecības jomu bijis saistīts, esot dažādos amat...

Bebri paši ar savu bioloģisko pārstrādi
Bebri paši ar savu bioloģisko pārstrādi

Kamēr sarunājāmies ar ZS Bebri saimniekiem – Ēriku un Mārīti Škutāniem, pas...