, .
partlycloudy_night 17.1℃
Vārda dienu svin: Zigmunds, Sigmunds, Zigismunds

Pašvaldībām, lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem liela interese par ēdināšanas sistēmas maiņu izglītības iestādēs

Zemkopības ministrija , 16-05-2023
Pašvaldībām, lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem liela interese par ēdināšanas sistēmas maiņu izglītības iestādēs

 Siguldā, Laurenču sākumskolā notika Zemkopības ministrijas organizēta diskusija “Bērnu ēdināšanas sistēmas transformēšana Latvijā”, kurā klātesošie diskutēja par nepieciešamību mainīt bērnu pašreizējo ēdināšanas sistēmu. Interese par šo aktuālo tēmu bija ļoti liela – uz pasākumu Laurenču skolā bija ieradušies vairāk nekā simts pārstāvju no Latvijas pašvaldībām, izglītības iestādēm, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskajām organizācijām un valsts institūcijām, kā arī uzņēmēji, kas nodrošina ēdināšanas pakalpojums izglītības iestādēs.

Dialoga iniciators zemkopības ministrs Didzis Šmits uzsver: “Nodrošinājums ar pārtiku ir stratēģiski svarīgs katrai valstij, bet veselīga pārtika ikdienas uzturā ir viens no veselīgas sabiedrības priekšnoteikumiem. Piemēri pasaulē rāda, ka jau no mazotnes bērnus var radināt pie vietējas izcelsmes veselīgas pārtikas, veidojot “bērnības garšu”, kas jauno paaudzi pavadīs tālāk dzīvē – nepieciešamība ikdienas uzturā lietot veselīgus produktus būs kļuvusi par ieradumu un pamatvajadzību.” Zemkopības ministrijas mērķis ir veidot tādu sistēmu, lai skolēnu ēdienkartē pēc iespējas vairāk nonāktu lokāli ražota pārtika, veidojot sadarbību ar vietējiem zemniekiem, zivsaimniekiem un pārstrādātājiem. Otrs lielais ieguvums šai iniciatīvai būs vietējās izcelsmes pārtikas patēriņa pieaugums, kam būs tieša pozitīva ietekme uz ekonomisko noturību un attīstību reģionos.

Zemkopības ministrs uzsvēra, ka lielāko daļu lauksaimniecības produktu Latvijas lauksaimnieki saražo daudz lielākā apjomā, nekā nepieciešams Latvijas pašpatēriņam, tāpēc liela daļa produkcijas tiek eksportēta. “Te kaut kas nav kārtībā. Mēs eksportējam graudus, bet pēc tam mūsu uzņēmumi jau citus graudus importē, lai ražotu pārslas un makaronus. Mūsu pienu iepērk lietuviešu pārstrādātāji, bet pēc tam mēs saviem bērniem skolās dodam Lietuvā ražotos piena produktus. Tāpēc ar steigu ir jāķeras klāt, lai šo sistēmu sakārtotu tā, lai vietējie produkti pa taisno nonāktu uz pusdienu galdiem Latvijas skolās,” sacīja Didzis Šmits.

Diskusijā piedalījās arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Māris Sprindžuks un veselības ministre Līga Meņģelsone, kas pauda atbalstu zemkopības ministra iniciatīvai, paužot apņēmību līdzdarboties tās īstenošanā. Klātesošos ar šābrīža situāciju pārtikas nozarē iepazīstināja Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis.

Diskusijas dalībnieki identificēja pašreizējas ēdināšanas sistēmas skolās problēmas un nepilnības, kā arī vienojās par to, ko nepieciešams mainīt, lai uzturs izglītības iestādēs kļūtu veselīgāks un skolēnu garšas izvēlēm atbilstošāks, kā arī, kas ir ne mazāk svarīgi, lai skolu ēdināšanā tiktu izmantota vietējo lauksaimnieku un pārtikas ražotāju saražotā produkcija. Dialogu par bērnu ēdināšanas sistēmas maiņu organizēja Zemkopības ministrija sadarbībā ar Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centru un Siguldas novada domi.

 

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Ar jaunu konsorciju stiprinās inovācijas pārtikas nozarē
Ar jaunu konsorciju stiprinās inovācijas pārtikas nozarē

Latvijas Biozinātņu un Tehnoloģiju universitāte (LBTU) konsorcijā ar Latvij...

PVD neļauj ievest Eiropas Savienībā piesārņotus produktus no Krievijas
PVD neļauj ievest Eiropas Savienībā piesārņotus produktus no Krievijas

Pārtikas un veterinārais dienests aizturējis un nav ļāvis ievest Eiropas Sa...

“Food Union” atteiksies no sprostos dētām olām
“Food Union” atteiksies no sprostos dētām olām

Latvijā vadošai piena pārstrādes un saldējuma ražotājs “Food Union” iekļāvi...

Nedaudz par olām
Nedaudz par olām

Pīti grozi pilni ar baltām un brūnām olām Foto: Dace Lauska, Zemkopības mi...