Evija Uļjanova, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte
Par olām vienmēr pastāvēs jautājums – kas bija pirmais – vista vai ola? Tomēr neskatoties, kādā virzienā mūsu prāts dodas, nenoliedzams ir fakts, ka ola ir unikāla, jo tikai ola var “piedzimt” divas reizes – kā ola un kā dzīva radība!
Olas ir viens no uzturvielām bagātākajiem pārtikas produktiem, jo satur divdesmit aminoskābes, t.sk., astoņas neaizstājamas aminoskābes, ko nevar aizvietot ar citām uzturvielām, tādēļ tās uzturā jālieto regulāri. Olas satur tādas minerālvielas kā dzelzi, varu, kāliju, fosforu, cinku, selēnu un sēru. Lielākā vērtīgo vielu un vitamīnu koncentrācija atrodama olas dzeltenumā. Tas satur veselīgās Omega-3 taukskābes, B1, B2, B12 vitamīnus, kā arī visus taukos šķīstošos vitamīnus – A, D, E un K. Olās vairāk nekā jebkurā citā produktā atrodams holīns, kas organismā veic virkni svarīgu funkciju, piemēram, nodrošina veselīgu šūnu membrānu veidošanos. Ārsti atzīst, ka olu lietošana uzturā var palīdzēt aizkavēt organisma novecošanās procesu, īpaši pozitīvi ietekmē redzi, jo olu sastāvā esošie antioksidanti un A vitamīns palīdz novērst redzes pasliktināšanos.
Olas baltumā tauku nav, bet dzeltenumā ir aptuveni pieci grami, ir arī taukiem līdzīgas vielas – lecitīns un holesterīns. Augošam organismam lecitīns ir nozīmīgs jaunu šūnu veidošanai, savukārt holesterīns organismam nepieciešams D vitamīna sintēzei, arī dažādu hormonu veidošanai. Ja agrāk uztura speciālisti brīdināja pārāk neaizrauties ar olu lietošanu uzturā holesterīna daudzuma dēļ, tad jaunākie pētījumi pierāda tieši pretējo. Kardiologi ir atzinuši, ka olās ir daudz vērtīgu aizsargvielu. Piemēram, lecitīns traucē holesterīna izgulsnēšanos organismā, tā samazinot sirds slimību risku, savukārt holīns veicina smadzeņu darbību. Tomēr pārspīlēt ar pārāk lielu viena produkta lietošanu uzturā arī nevajadzētu2,3. Viss ir labs, kas ar mēru!
Foto: https://www.thekitchenismyplayground.com/2018/10/how-to-make-deviled-eggs-step-by-step.html
Pēc olu kvalitātes īpašībām tās tiek iedalītas 2 kategorijās – A un B:
A kategorijas olām ir normāla forma, tās ir tīras un nebojātas. Olas baltums ir tīrs gaišs un puscaurspīdīgs, savukārt dzeltenumam nav skaidras kontūras un, olu grozot, tas ir mazkustīgs. Olām ir tām raksturīgais aromāts, nav svešu smaku un vielu, kā arī nedrīkst būt embrija attīstības pazīmju. Gaisa telpa olas iekšpusē nav lielāka par 6 mm. A kategorijas olas ir piemērotas cilvēku uzturam, kā arī izmantošanai pārtikas un nepārtikas rūpniecībā. A kategorijas olas netiek mazgātas vai tīrītas ne pirms, ne pēc šķirošanas. Turklāt tās neapstrādā konservācijas vajadzībām un neatdzesē zemāk par 5°C.
B kategorijai atbilst olas, kuras neatbilst A kategorijas kvalitātes prasību robežlīmeņiem. Šīs olas ir paredzētas izmantošanai pārtikas vai nepārtikas rūpniecībā. Parasti no B kategorijas olām tiek gatavots olu maisījums, olu pulveris vai dzīvnieku barība, vai tiek izmantotas kā izejvielas, piemēram, ziepju un šampūnu ražošanā.
Olu izmērs un apzīmējumi
A kategorijas olas tiek sašķirotas, marķētas un iepakotas desmit dienu laikā pēc to izdēšanas. Kā papildu norādi par kvalitāti uz A kategorijas olu iepakojumiem līdz devītajai dienai pēc olu izdēšanas drīkst izmantot vārdus “ekstra” vai “ekstra svaigas”. Ja ir izmantotas šīs norādes, uz iepakojuma jābūt viegli pamanāmai un skaidri salasāmai norādei par olu izdēšanas datumu un deviņu dienu termiņu.
Olas ar norādi “ekstra” vai “ekstra svaigas” marķē un iepako četru dienu laikā pēc izdēšanas.
Vistu (Gallus gallus šķirne) dētajām olām “minimālo derīguma termiņu”, nosaka ne vairāk kā 28 dienu apmērā pēc dēšanas. Ja ir norādīts dēšanas periods, šo datumu nosaka no šā perioda pirmās dienas. Taču, ja olas tiek glabātas ledusskapī un ir ievēroti arī citi priekšnoteikumi, tās var uzglabāt ilgāk par ražotāja noteikto derīguma termiņu. Olu svaigumu visvairāk ietekmē tieši temperatūra un gaisa mitrums, tāpēc vislabāk tās uzglabāt sausā telpā temperatūrā pie +4 līdz +6 tC. Olu ārējais izskats uzglabāšanas laikā var palikt nemainīgs. Piemēram, pēc olas čaumalas būs grūti saprast, cik svaiga tā ir. Tādēļ ir svarīgi sekot līdzi olas derīguma termiņam.
Viens no vieglākajiem veidiem, kā pārbaudīt olas svaigumu, ir ievietot to glāzē, kas pildīta ar ūdeni. Ja ola ir svaiga, tā nogrims un paliks glāzes dibenā horizontālā stāvoklī. Ja ola vairs nav tikko dēta, bet joprojām svaiga, tad tās uzpeldēs apmēram glāzes vidū vai paliks glāzes apakšā nedaudz slīpi ar resno galu uz augšu. Savukārt, ja ola ir bojāta un uzturā vairs nav lietojama, tā nekavējoties uzpeldēs virspusē. Tas izskaidrojams ar to, ka olas čaumala ir poraina, līdz ar to olā esošais mitrums laika gaitā iztvaiko, bet iekšā ieplūst arvien vairāk skābekļa. Tādējādi olas gaisa “kabata” kļūst lielāka un pati ola vieglāka.
Ja olas pārdod nefasētas, patērētājam viegli pamanāmā un skaidri salasāmā veidā jāsniedz šādu informāciju:
Foto: Dace Lauska, Zemkopības ministrija Veterinārā un pārtikas departamenta eksperte (Nefasētas olas)
Ja olas tirgo iepakotas, tad uz olu iepakojumu ārējās virsmas ir norādīta šāda viegli pamanāma un skaidri salasāma informācija:
Fasētas olas
No trešajām valstīm importētajām olām, ja netiek sniegtas pietiekamas garantijas par noteikumu līdzvērtību, ka olas ražotas atbilstoši ES prasībām, tad nodrošina, lai uz iepakojuma ārējās virsmas ir norādīta viegli pamanāma un skaidri salasāma informācija par “izcelsmes valsti” un dējējvistu turēšanas metodi: “ES standartiem neatbilstoša”.
Iepakojumu kvalitātei ir jābūt tādai, lai nodrošinātu, ka iepakojumi ir triecienizturīgi, sausi, tīri, labā stāvoklī un izgatavoti no materiāliem, kas olas pasargā no svešas smaržas un kvalitātes pasliktināšanās riska.
Olu iepakojumi
Olu ražošanai tiek izmantotas dējējvistas. Dējējvistas ir specializētas cāļu šķirnes, kas atlasītas, ņemot vērā to augsto olu ražošanas līmeni un to, kādas olas paredzēts ražot (piemēram, baltas vai brūnas). Olu ražošanā tiek izmantotas trīs dažādas ražošanas sistēmas:
Lai patērētāji zinātu, ar kādu ražošanas metodi olas ir iegūtas, uz A kategorijas olu iepakojumu ārējās virsmas norāda viegli pamanāmu un skaidri salasāmu norādi par dējējvistu turēšanas metodi:
Ja olas ir iegūtas bioloģiskajā ražošanā, pamatojoties uz normatīvo aktu prasībām, marķējumā var izmantot vārdus “bioloģisks” vai “ekoloģisks”.
Ministru kabineta 07.07.2009. noteikumi Nr. 744 “Noteikumi par dējējvistu labturības prasībām un dējējvistu turēšanas uzņēmumu reģistrācijas kārtību” nosaka, ka ar skaitļiem norāda informāciju par turēšanas veidu:
Olu kods
Olām ir sava īpašā Pasaules olu diena. Pasaules olu dienas tradīcija aizsākās Vīnē 1996. gadā, kad tika nolemts svinēt olu spēku katru gadu oktobra otrajā piektdienā. Kopš tā laika olu fani visā pasaulē ir izdomājuši jaunus radošus veidus, kā godināt šo lielisko barības vielu spēkstaciju, svinot olu mūzikas festivālus, uzstādot dažādus pasaules rekordus, kā arī organizējot olu lobīšanas un slavenību gatavošanas sacensības. 2024. gada 11. oktobrī valstis visā pasaulē apvienosies, lai svinētu olu dienu dažādos veidos. Vairāk informācijas Starptautiskajā olu komisijas (International Egg Commission) vietnē. Arī Latvija piedalās Pasaules olas dienas svinēšanā, kur svētku aktivitātes organizē AS “Balticovo”. Programmai un aktualitātēm Latvijā iespējas sekot līdzi “Balticovo” sociālajos tīklos
Valstis, kurās cilvēki patērē visvairāk vistu olas uzturā gada laikā:
Patērētais olu skaits gadā uz vienu cilvēku
Ola ideālās attiecībās satur mūsu organismam nepieciešamās uzturvielas, no kurām cilvēka organisms spēj izmantot līdz pat 98%. Viena ola sniedz 10% veselīga olbaltuma ar augstu bioloģisku vērtību, 9% emulģētu, viegli sagremojamu tauku, 15% fosfora un 10% dzelzs no dienā nepieciešamā, bet satur tikai 70 kcal.
Lieldienu rituālos visā pasaulē savijušās dažādu laiku un tautu tradīcijas. Izplatīts Lieldienu svinību simbols ir ola kā dabas radīts ideāls un sākums jaunai dzīvībai. Gadsimtu gaitā ola ir simbolizējusi noslēpumu, burvestību, ārstniecisku līdzekli, barību un zīmi. Olas krāso un izrotā, izceļot to īpašo simbolismu. Katrai ģimenei olu krāsošana, ēšana ir lieliska kopā būšana. Ne velti sens latviešu ticējums vēsta, ka pirmā krāsotā ola ir jāapēd visai saimei kopā – tad būs saticīga dzīvošana.
Gunta Evardsone, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta...
Valdība, pieņēmusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto kārtību, kādā pie...
Bezlaktozes piena produktiem kļūstot par aizvien pieprasītāku veselīga uztu...
Valdība, 13. augustā, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto...