, .
partlycloudy_day 22.9℃
Vārda dienu svin: Alfrēds, Madars, Fredis

Klijas ir ļoti vērtīgs blakusprodukts

Karina JUHŅEVIČA-RADENKOVA, Vitalijs RADENKOVS , 10-02-2022
Klijas ir ļoti vērtīgs blakusprodukts

Saskaņā ar Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO, 2018) datiem kviešu un rudzu ražošanas apjoms pēdējo piecdesmit gadu laikā ir palielinājies no 257.4 milj. t (1961) līdz 747.9 milj. t (2018), kas sastāda 190.5 % saražotās produkcijas pieauguma. Aptuveni 85 % jeb 635.7 milj. t saražoto kviešu un rudzu tiek izmantoti miltu ražošanā, bet 10–15 % jeb 74.8–111.1 milj. t ir blakusprodukti – klijas, kas ir graudu apvalka cietā daļa. Diemžēl šobrīd šis blakusprodukts tiek izmantots neefektīvi un (galvenokārt pēc miltu ražošanas) nonāk poligonos vai arī kā pārtikas piedeva dzīvnieku barībā. Maizes izstrādājumu ražošanā tiek izmantos aptuveni 10–15 % kliju.

Klijas galvenokārt sastāv no nešķīstošām šķiedrām, celulozes, hemicelulozes un lignīna; pārsvarā šīs vielas dabā visbiežāk sastopamas kā augu šūnu sienas neatņemama sastāvdaļa. Pēc sastāva un ķīmisko saišu veida klijām ir sarežģīta struktūra, līdz ar to cilvēka organisms nevar tās pilnībā asimilēt. Nepieciešamo enzīmu trūkums cilvēka kuņģa un zarnu traktā padara klijās esošās vielas nesagremojamas. Līdz ar to klijām ir zema enerģētiskā vērtība. Pateicoties nešķīstošajai šķiedrvielai, klijas cilvēku organismā darbojas kā pārtikas sūklis vai kaitīgo vielu uzsūcējs, izvada lieko šķidrumu un uzlabo kuņģa motoriku, paātrinot vielmaiņas galaproduktu izdalīšanos.

Ja pārtikas produkta izgatavošanas procesā pievieno nedaudz kliju, tas ietekmē produkta organoleptiskās īpašības (garšu, krāsu, izskatu, mīkstumu, apjomu utt.). Piemēram, pievienojot maizes izstrādājumiem klijas (galvenokārt kviešu), samazinās to apjoms, palielinās poru izmērs un tie kļūst nevienmērīgi. Tas ir saistīts ar kliju spēju piesaistīt 3–4 reizes vairāk šķidruma par pašu svaru. Tādēļ produktiem, kuriem ir pievienotas klijas, uzglabāšanas laiks ir īsāks. Lai samazinātu kliju negatīvo ietekmi...

 

 

Pilnu rakstu lasiet Decembra SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Minerālas, mikrobioloģiskas un augu izcelsmes barības piedevas cūku ēdināšanā
Minerālas, mikrobioloģiskas un augu izcelsmes barības piedevas cūku ēdināšanā

Mūsdienās antibiotiku lietošana Eiropas Savienībā un citās valstīs ir pilnī...

Zināmais un nezināmais piens
Zināmais un nezināmais piens

Piena produktu patēriņš Latvijā pēdējās desmitgadēs ir ievērojami samazināj...

Kur kaza Bonija Sniķerus aizveda
Kur kaza Bonija Sniķerus aizveda

Gleznaini skaistā vietā – Sniķeru kalniņā Jumurdas ezera krastā vasarās gan...

Vienmēr ar rūpēm par vidi
Vienmēr ar rūpēm par vidi

Junkkari sējmašīnu rūpnīca atrodas Somijā, Dienvidostrobotnijas reģionā, Yl...