, .
clearsky_day 22.2℃
Vārda dienu svin: Kristīne, Kristīna, Krista, Kristiāna, Kristiāns

Būtiskākie tomātu kaitēkļi siltumnīcās

Ineta Salmane, Dr.biol., Dr.biol., LU Bioloģijas institūts, vadošā pētniece, Edīte Juceviča, M.Sc., pētniece , 21-07-2021
Būtiskākie tomātu kaitēkļi siltumnīcās

Tomāti mūsdienās ir vispopulārākais un biežāk audzētais siltumnīcu kultūraugs. Ir izveidotas daudzas tomātu šķirnes, kas atšķiras pēc augu un augļu izmēra, formas un krāsas, izvietojuma ķekarā, augļu garšas un uzglabāšanas īpašībām. Tomēr, neskatoties uz šķirņu daudzveidību, tomātiem ir dažas kopīgas iezīmes, un viena no būtiskākajām ir šiem kultūraugiem raksturīgie kaitēkļi.

Siltumnīcu baltblusiņas (Trialeurodes vaporariorum) un tabakas baltblusiņas (Bemisia tabacci) ir ļoti līdzīgas, ap 1–1.5 mm garas. Mātītes uz lapu apakšpuses dēj 100–200 olas. Attīstība atkarībā no vides temperatūras vidēji aizņem 30 dienas. Gadā var būt vairākas paaudzes. Optimālā temperatūra to attīstībai ir +21–23 °C. Ziemo siltumnīcās uz nezālēm, palīgtelpās uz telpaugiem, siltajās ziemās arī laukā. Augiem kaitīgas visas attīstības stadijas. Baltblusiņas sūc augu sulu. Invāzijai turpinoties, lapas nodzeltē un sažūst. Parasti baltblusiņas uzturas lapas apakšpusē. Baltblusiņas izdala saldus ekskrementus, kas pārklāj augu lapas kā balta sarma un kavē fotosintēzi. Ražas zudumi novērojami, ja kaitēkļu blīvums ir 2 gab./cm2 lapas.

Baltblusiņas varētu nosaukt par negantākajiem ne tikai tomātu, bet arī daudzu citu augu kaitēkļiem. Kādēļ? Tās ir salīdzinoši grūti ierobežojamas, strauji var savairoties lielā skaitā un ievērojami kaitēt saimniekaugiem.

 

 

 

 

Pilnu rakstu lasiet jūlija SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

 

Komentāri


Jūsu komentārs

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Aitkopji, kuru dzīves moto: „Mazāk čīkstēt, vairāk darīt!”
Aitkopji, kuru dzīves moto: „Mazāk čīkstēt, vairāk darīt!”

Raitis un Zaiga Vītoli ir saimnieki 150 aitu ganāmpulkam Krāslavas novada I...

Vides un lipīgais mastīts – kāda atšķirība?
Vides un lipīgais mastīts – kāda atšķirība?

Mastītu ierosinātāja noteikšana bieži vien ir sarežģīts un laikietilpīgs pr...

Gaļas liellopu grupēšana – zināšanas, pieredze un iespējas
Gaļas liellopu grupēšana – zināšanas, pieredze un iespējas

Gaļas liellopu nozare Latvijā ienākusi salīdzinoši nesen, un šo ganāmpulku ...

Donas maize – roku darbs no vietējām izejvielām
Donas maize – roku darbs no vietējām izejvielām

Salas novadā, 140 km no Rīgas, paslēpusies simtgadīgās priedēs, atrodas mai...