, .
partlycloudy_night 9.9℃
Vārda dienu svin: Elma, Menarda, Elna

Bezkompromisa mīlestība

AS Hanzas maiznīca , 14-06-2021
Bezkompromisa mīlestība

Saimnieks LV / 2021.gads (Jūnijs.)

AS Hanzas maiznīca raksturo ilgas ražošanas tradīcijas apvienojumā ar visaugstāko maizes kvalitāti un pietāti pret jebkuru detaļu ražošanas procesā. Divdesmit septiņu gadu laikā ar tās maizes produkciju jau izaugusi jauna paaudze. Apzinoties savu lomu, maiznīca maizi uztver kā misiju, par kuru ir jārunā un jādomā kontekstā ar tik mainīgo mūsdienu pasauli.

Mainoties sabiedrības ieradumiem, pamainītas garšas un formas, kukulīši kļuvuši mazāki – sekojot pasaules tendencēm, pieprasītas kļuvušas porcijmaizes. Garšu klāstu papildina sēklu un graudu maizes.

Pirms pāris gadiem AS Hanzas maiznīca uzsāka īstenot projektu par rudzu maizi kā mūsu nacionālo vērtību, aicināja zemniekus turpināt izvēlēties audzēt rudzus, valdību stimulēt atbalstu nozarei, bet iedzīvotājus uzturā vairāk lietot rudzu maizi. Šobrīd maiznīca īsteno izglītojošu projektu par šķiedrvielām (www.skiedrvielas.lv), kopā ar ekspertiem stāstot par to vērtīgo lomu uzturā. Rudzu maize ir viena no šķiedrvielu čempionēm.

Tradīcijas ar vērtību
AS Hanzas maiznīca ir viens no lielākajiem un tradīcijām bagātākajiem maizes ražošanas uzņēmumiem Latvijā. Vēsturiski zīmols Hanzas maiznīca radies 1994. gadā, apvienojot četras maizes ceptuves Latvijā – Rīgas maiznieks, Rēzeknes maiznieks, Abra, Baltmaiznieks. Tik visaptverošs vēsturiskā ceļa sākums ļāvis saglabāt spēcīgas tradīcijas un vērtības. Savukārt 27 attīstības gadi ir pavēruši arvien plašākas iespējas, izceļot mirkli, kad pievienojāmies Zviedrijas koncernam Lantmännen ek. För, kas sniedz iespējas paplašināt piedāvājumu ar vairākiem jauniem un vērtīgiem produktiem.

Hanzas maiznīca tirgū ir pazīstama ar tādiem zīmoliem kā Kungu, Kuršu, Toste, Pļavas, Rudzu Rikas un Brokastu. No klasiskas rudzu maizes līdz unikālām mazākas formas tostermaizēm, uzņēmums turpina strādāt un attīstīt produktus ar pievienoto vērtību, lai tie būtu atbilstoši mūsdienu pircēju vēlmēm un vajadzībām.

Mainās līdz ar pasauli
Vadošās pozīcijas maizes tirgū nodrošina spēja pielāgoties mainīgajai pasaulei. Daļa sabiedrības ir kļuvusi daudz prasīgāka pret maizi, daļa palikusi uzticīga tradicionālajām maizes vērtībām un garšām. Maiznieka uzdevums ir spēt nodrošināt piedāvājumu ikviena vēlmēm. Hanzas maiznīcai tas ir izdevies. Sekojot sabiedrības attīstības tendencēm un labākajām maizes ražotāju tradīcijām ārvalstīs un Latvijā, radīti jauni produkti ar pievienoto vērtību, piemēram, vairāki rudzu maizes, sēklu un pilngraudu produkti.

Mainoties maizes tirgum un ēšanas paradumiem, ir audzis pieprasījums pēc porcijmaizēm – mazākiem iepakojumiem, arī kukuļu pusītēm. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji iepērkas atbilstoši savām iespējām produktu patērēt. Tāpēc arvien vairāk piedāvājam produktus mazākos iepakojumos, vienlaikus tos dažādojot ar pievienotām cilvēku organismam vērtīgām sastāvdaļām.

Novērojam, ka mūsu iedzīvotājiem pieaug interese par tostermaizēm. Šis segments gadu no gada pieaug, ko var skaidrot ar ērtumu un dažādiem paniegšanas veidiem.

Radīts, lai apēstu!
Mēs ar rūpīgu attieksmi attiecamies pret zemnieku darbu, apzinoties un novērtējot, cik sarežģīti ir izaudzēt graudus. Tāpēc kopā ar sabiedrisko organizāciju Zero Waste Latvija īstenojām projektu, kurā aicinājām sabiedrību piedomāt pie saviem paradumiem, lai maizīte nenokļūtu atkritumos. Mācījām plānot, uzglabāt un dot maizītei otru dzīvi. Sabiedrībai ir jānovērtē tās pūles, kas ir ieliktas labības audzēšanā un maizes ražošanā. Jāatzīmē, ka šī gudrā patērēšana kļūst populārāka visā pasaulē un arī pakāpeniski pie mums. Sabiedrībai mainās attieksme pret apkārtējo dabu, tās procesiem un resursiem.

Izsekojamība līdz pat laukam
Lantmannen grupā, tajā skaitā Hanzas Maiznīcā īpaši tiek sekots, lai tiktu ievēroti drošības un kvalitātes standarti. Lai nodrošinātu kvalitatīvu produkciju, uzņēmums sadarbojas ar piegādātājiem, kuriem ir piešķirts kāds no pārtikas drošības un kvalitātes standartu sertifikātiem, piemēram, BRC, IFS, FSC22000. Reizi gadā dodamies arī pie sadarbības partneriem – izejvielu piegādātājiem, lai veiktu iekšējo auditu.

Milti ir maizes pamatizejviela, kuru kvalitātei ir milzīga nozīme, tāpēc mūsu uzņēmuma iekšējie kvalitātes procesi paredz pastiprinātu katras saņemtās miltu partijas pārbaudi. Galvenie kritēriji miltu kvalitātes novērtēšanā ir krišanas skaitlis, pelnvielu daudzums, mitrums, kā arī vizuālais izskats un organoleptiskās īpašības.

Hanzas maiznīca lepojas ar saviem sadarbības partneriem, kas ir uzticami augstākās kvalitātes miltu piegādātāji. Mums ir svarīgi, ka miltiem var nodrošināt izsekojamību – uzzināt, kurā laukā tie ir izaudzēti. Tā, piemēram, īstenojām projektu ar lauksaimniekiem, uzstādot rudzu laukos īpašas norādes, ka no šiem rudziem izcepta mūsu Kuršu maize. Rudzu maize ir patiešām kas īpašs, vienreizīgs – to cepam mēs un vēl kaimiņos arī igauņi un krievi. Tāpēc šīs  radīcijas ir jāsargā!

Rudzu maizes ražošanas process
Maizes cepšanas tehnoloģiskais process, līdz tā nonāk veikalu plauktos un vēlāk uz mūsu galdiem, ir gana sarežģīts. Rudzu maizes mīkla tiek sagatavota, sajaucot plaucējumu, ieraugu un citas izejvielas.

Rudzu mīkla sastāv no vairākām sastāvdaļām, kas pirms mīklas mīcīšanas ir rūpīgi jāsagatavo. Pirmā un viena no svarīgākajām sastāvdaļām ir plaucējums, kad kublā ieber rudzu miltus, iesalu, ķimenes un to visu aplej ar karstu ūdeni. Pirmajās stundās pēc plaucējuma pagatavošanas notiek iecukurošanās, plaucējums kļūst saldens un nodrošina īpašo maizes aromātu un saldskābo garšu.

Ieraugs ir maizes sirds. To gatavo no miltiem un ūdens, kas kalpo kā barības vide raugiem un pienskābes baktērijām. Sajaucot plaucējumu, ieraugu un citas izejvielas, mīklu mīca apmēram 10–15 minūtes. Pēc mīcīšanas tā ir jāuzraudzē. Izrūgušo mīklu ievieto klaipu veidošanas iekārtā. Dalīšanas un veidošanas procesā no mīklas daļēji tiek izspiesta ogļskābā gāze, tāpēc pirms cepšanas to nepieciešams uzraudzēt vēlreiz. Siltumā un mitrumā mīkla atkal pieņemas apjomā – uzrūgst.

Mīklas klaipam ejot iekšā krāsnī, to apsmidzina ar sīku ūdens strūkliņu, kas mitrina klaipa virskārtu, lai veidotos mīkstāka garoziņa. Rudzu maizi cep krāsnī 40–60 minūtes.

AS Hanzas maiznīca sortiments.

Rudzu maize ir mūsu nacionālais kultūras mantojums. Ja katru dienu apēdīsim vienu rudzu maizes šķēli, tad stiprināsim savu nacionālo identitāti un turpināsim nodot no paaudzes paaudzē mūsu kultūras mantojumu. Jā, mūsdienās rudzu maizei pamainījusies garša un forma, bet, tikai pielāgojoties, tradīcijas var dzīvot. No mūsu zemniekiem, ražotājiem un iedzīvotājiem ir atkarīgs, vai spēsim šo mūsu reģiona unikālo mantojumu uzturēt dzīvu un nodot nākamajām paaudzēm.

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Kultūraugu slimību un kaitēkļu prognoze augustam
Kultūraugu slimību un kaitēkļu prognoze augustam

Arī vasaras pēdējais mēnesis – augusts – lauksaimniekiem ir darbīgs un rosī...

Samaziniet risku ar herbicīdu lietojumu rudenī
Samaziniet risku ar herbicīdu lietojumu rudenī

Tuvojas ziemas rapša sēja, un atklāts ir jautājums, kā nodrošināt labvēlīgu...

Graudu raža solās būt laba
Graudu raža solās būt laba

Brīdī, kad iznāk šis numurs, ražas novākšana jau ir sākusies. Ekonomikas sa...

ZS "Astilbe" spēks – ģimenes vienotībā
ZS "Astilbe" spēks – ģimenes vienotībā

Dienvidkurzemes mazpilsētā Priekulē Sokolovsku ģimenes radītajā un lolotajā...