Agroresursu un ekonomikas institūts (AREI) aicina pārtikas profesionāļus un apmeklētājus doties uz starptautisko pārtikas izstādi “Riga Food 2021”, kur būs iespēja iepazīties un izgaršot jaunumus, hallē Nr.2, no 9. līdz 11. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā, Rīgā, Ķīpsalas ielā 8. AREI tiks pārstāvēts trīs stendos- Inovāciju, Nacionālajā un Zivrūpnieku kopstendā.
Inovāciju stendā būs iespēja novērtēt ražotāju radītos jaunumus pārtikas nozarē. Šogad AREI prezentēs divus projektus un tā sadarbības partnerus-
Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem;
Jaunu, augstvērtīgu produktu attīstīšana, izmantojot Latvijā audzētus graudus un citas augu valsts izcelsmes piedevas, jauno ekstrudēto produktu sastāvā iekļaujot griķus un miežus. Jaunie produkti dažādo un paplašina uzturvielām bagāto, veselīgo produktu klāstu, kā arī piešķir vērtību Latvijas tradicionālām augu kultūrām, paplašinot to pielietojamību pasaulē masveida produktu segmentos.
Mūsu sadarbības partneri- SIA “Ineses tortes”, Z/S “Cīrulīši”, LLU, SIA “MILZU!”, Z/S “Pačūni”. Projektu finansēšanas avots ELFLA, ERAF.
Projekta "Konditorejas izstrādājumu (tortes) inovatīvu sastāvdaļu izstrāde un ražošana no kartupeļiem" mērķis ir radīt jaunus pārtikas produktus un jaunas receptes, izmantojot noteiktu šķirņu kartupeļus. Šī inovācija paver jaunas izmantošanas iespējas tik izplatītam un pārtikā plaši lietotam lauksaimniecības produktam kā kartupeļi. Un šķirnei tiešām IR nozīme. Jaunie produkti (tortes) veicinās konditorejas izstrādājumu dažādību atbilstoši jaunajām tirgus tendencēm un sabiedrības vajadzībām (mazāks tauku saturs, mazāk glutēna utt).
Vēl Inovāciju stendā tiks prezentēta jaunā SIA “MILZU!” produkcija, kas tapusi sadarbībā ar AREI selekcionāriem. Projekta mērķis ir attīstīt jaunus, augstvērtīgus produktus: maltītes un uzkodas, izmantojot Latvijā audzētus graudus un citas augu valsts izcelsmes piedevas, ekstrudēto produktu sastāvā iekļaujot griķus un miežus, kas dažādotu un paplašinātu uzturvielām bagāto, veselīgo produktu klāstu. Atbilstoši jaunajām tirgus tendencēm un sabiedrības pieprasījumam pēc ilgtspējīgas pieejas pārtikā, tika radīta bāze maltītēm, aizstājot cita starpā arī gaļas izstrādājumus. Zināšanas par griķu un kailgraudu miežu audzēšanu nonāks pie graudu audzētājiem lauku demonstrējumos, populārzinātniskajā un zinātniskajā literatūrā, lai veicinātu šo kultūraugu audzēšanu un nodrošinātu pārstrādātājus ar augstvērtīgu izejvielu. Jaunie produkti gatavoti no Latvijā audzētiem zirņiem, miežiem un griķiem, kas nodrošina produktos augstu uzturvērtību, tai skaitā pilnvērtīgu olbaltumvielu sastāvu un līdzsvarotu aminoskābju kombināciju. Produkta sastāvā AREI selekcionētās šķirnes - zirņi ‘Bruno’, griķi ‘Aiva’, kailgraudu mieži ‘Kornelija’, kas izceļas ar augstu olbaltumvielu un šķiedrvielu saturu. Produkti piemēroti arī vegāniem, un, tos gatavojot, nerodas lieki blakusprodukti.
MILZU! ir izstrādājis jaunus apakšzīmolus: Veggy Cereal (Veggy Cereal zirņu pārslas iekļautas SIAL PARIS Inovāciju sarakstā 2020) un Veggy Crush, radot produktus no pelēkajiem zirņiem (šķirne “Bruno”), piešķirot vērtību Latvijas tradicionālām augu kultūrām, un paplašinot to pielietojamību pasaulē.
Nacionālajā kopstendā būs sekojoši pārtikas uzņēmumi: SIA “Dona”, SIA N.Bomja maiznīca
“Lielezers”, SIA “Valežs”, SIA “Gaļas nams Ādaži”, SIA “Lāči”, SIA “Rāmkalni Nordeco”, SIA “Lanordija”, SIA “Saldus maiznieks”, SIA “Aloja Starkelsen”, SIA “Puratos Latvia”, AS LPB “Maiznīca Priekule”, AS “Hanzas maiznīca”, AS “Jaunpils pienotava”, SIA “GPU Nākotne”.
Zivrūpnieku kopstendā varēs sastapt uzņēmumus un nogaršot jaunumus- SIA „Karavela”, SIA “Līcis 93”, SIA “Sudrablīnis” un SIA “Verģi”. Stenda finansiālo atbalstu nodrošina EJZF.
Gunta Evardsone, Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta...
Valdība, pieņēmusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto kārtību, kādā pie...
Bezlaktozes piena produktiem kļūstot par aizvien pieprasītāku veselīga uztu...
Valdība, 13. augustā, apstiprinājusi Zemkopības ministrijas (ZM) izstrādāto...